IRONIC Muncim pentru bani ca să-i cheltuim pe boli provocate de job. Află de ce suferă cel mai mult angajații români

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ne petrcem mult timp la locul de muncă pentru a câștiga cât mai mulți bani, pentru ca apoi să îi cheltuim pe tratarea unor afecțiuni cauzate chiar de job. Un număr mare de angajați români suferă de diverse boli cauzate de locul de muncă.

Afecţiunile musculo-scheletice (AMS), precum artrita reumatoidă şi afecţiunile lombare, îngrădesc din ce în ce mai mult accesul angajaţilor la piaţa muncii din România. Acestea reprezintă cauza pentru aproximativ 22% din zilele de absenţă înregistrate pe piaţa muncii, devenind o problemă majoră a stării de sănătate a forţei de muncă din România.

În plus, 42% dintre lucrătorii români raportează, în fiecare an, prezenţa durerii de spate cauzate de locul de muncă, în timp ce aproximativ 30% dintre aceştia raportează durere musculară la nivelul gâtului, umerilor şi al membrelor superioare.

Peste 140.000 de români suferă de artrită reumatoidă

Rezultatele fac parte din ultimul raport realizat în cadrul proiectului „Fit for Work‟ România (Apt pentru muncă) de către Organizaţia Work Foundation, raport ce atrage atenţia asupra îngrădirii accesului la muncă, din cauza acestor afecţiuni, cu impact direct asupra productivităţii economiei româneşti.

Conform studiului, aproximativ 143.000 de români suferă de artrită reumatoidă, doar una dintre bolile musculo-scheletice, afecţiune ce presupune costuri totale de aproximativ 619 milioane de euro pe an.

Bolnavii părăsesc prematur piaţa muncii

„Afecţiunile musculo-scheletice reprezintă una dintre cele mai comune cauze raportate pentru boli asociate cu locul de muncă în România. Deși persoanele care suferă de aceste afecţiuni sunt în continuare capabile să fie foarte productive la locul de muncă, prea multe dintre ele părăsesc prematur piaţa muncii din cauza problemelor de sănătate - ceea ce îi costă pe angajatori şi pe Guvernul român sume considerabilde de bani, ca urmare a productivităţii pierdute” a declarat doctorul Cătălin Codreanu, Preşedintele Ligii Române contra Reumatismului şi ambasadorul „Apt pentru muncă‟ în România.

„Acest lucru poate fi preîntâmpinat prin diagnosticare precoce şi tratament, asociat cu un angajament din partea medicilor, a factorilor de decizie din domeniul sănătăţii şi a angajatorilor de a sprijini lucrătorii să îşi păstreze sau să se reîntoarcă la locul de muncă”, a adăugat specialistul.

Afecțiunile au un efect negativ asupra stimei de sine

Afecţiunile musculo-scheletice reprezintă un termen generic care acoperă peste 200 de afecţiuni care atacă muşchii, articulaţiile, tendoanele, ligamentele, nervii periferici şi vasele de sânge secundare, provocând durere şi disfuncţii funcţionale persoanelor afectate.

Impactul afecţiunilor musculo-scheletice depăşeste simptomele fizice imediate; acestea au, de asemenea, un efect negativ asupra stimei de sine, asupra calităţii vieţii, a vieţii de familie şi a situaţiei financiare a unei persoane.

Soluția - diagnostic rapid și acces la tratamente

“Problematica reintegrării cât mai rapide a persoanelor afectate de boli musculo-scheltice în câmpul muncii presupune o abordare holistică ce implică pacienţii, doctorii şi factorii de decizie politică, astfel încât cei care pot şi doresc să se reîntoarcă la locul de muncă să o facă fără grija discriminării‟, a declarat Ovidiu Constantinescu, reprezentant al pacienţilor afectaţi de bolile musculo-scheletice.

„În termeni practici, aceasta înseamnă atât un diagnostic rapid şi accesul la tratamente eficiente precum şi crearea şi implementarea unui set de reguli care să încurajeze angajatorul să accepte persoane afectate de acest tip de afecţiuni‟, a mai spus Constantinescu.

La nivel european, conform unui nou studiu asupra persoanelor cu afecţiuni musculo-scheletice, realizat în 9 ţări-membre ale Uniunii Europene, peste 90% din lucrătorii care suferă de AMS raportează că se duc la muncă în ciuda faptului că sunt bolnavi, temându-se să nu îşi piardă locul de muncă.

Studiul a arătat şi faptul că 75% din cei care nu lucrează au fost impiedicaţi să îşi păstreze locul de muncă sau să se întoarcă pe piaţa muncii din cauza afecţiunilor de care suferă. Conform aceluiași studiu, până la 80% din populaţia adultă va fi afectată de o boală musculo-scheletică în timpul vieţii.

Zilele Europene ale Sănătăţii Musculo-Scheletice

Săptămâna aceasta, între 15 şi 19 octombrie, Bruxelles îşi va întoarce atenţia către sănătatea articulaţiilor şi a oaselor, în cadrul primei ediţii a Zilelor Europene ale Sănătăţii Musculo-Scheletice.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite