Explicaţia aberantă a celor de la Apa Nova: Natura, vinovată pentru inundarea Capitalei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poziţie Compania Apa Nova a explicat dezastrul de la sfârşitul săptămânii trecute din Bucureşti prin cantitatea foarte mare de apă care a căzut într-un timp foarte scurt

Reprezentanţii companiei Apa Nova, concesionarul serviciilor publice de alimentare cu apă şi de canalizare din Bucureşti, au arătat ieri că inundaţiile care s-au produs în seara de vineri în Capitală au fost cauzate de cantităţile foarte mari de precipitaţii care au căzut într-un timp extrem de scurt. „Vineri seară nu a fost niciun vinovat. Vineri seară au căzut în mai puţin de 30 de minute mai mult de 25 de litri de apă pe metru pătrat, a fost un fenomen extrem. Nicio reţea din lume, din nicio capitală nu este capabilă să gestioneze o asemenea cantitate de apă”, a declarat Bruno Roche, directorul general al societăţii. 

El a mai spus că reţeaua de canalizare a funcţionat bine, iar surplusul de apă a fost evecuat într-un timp foarte scurt de pe străzi. „Reţeaua a funcţionat, dar îi trebuie timp ca să poată înghiţi toată ploaia care a căzut în 30 de minute”, a mai spus directorul general al Apa Nova.

La rândul său, Mădălin Mihailovici, directorul adjunct al societăţii, a arătat că în urmă cu câteva zile, pe 19 mai, în Bucureşti a plouat şi mai mult decât vineri, dar că atunci nu s-au produs inundaţii pentru că au fost cantităţi mai mici de precipitaţii pe o durată mai mare

. „Pe 19 mai, volumul a fost mult mai mare decât vineri. Atunci au fost 3,6 milioane de metri cubi în şapte ore, iar acum am avut 2,8 milioane metri cubi în cinci ore. Diferenţa a fost că atunci a plouat constant o cantitate de 10-17 litri pe metru pătrat şi nu a fost un vârf ca acum”, a spus Mihailovici.

Soluţii

Potrivit lui Mihailovici, apariţia unor astfel de inundaţii în Bucureşti în urma unor precipitaţii extreme nu poate fi evitată, fiind posibilă doar o diminuare a intensităţii acestor fenomene. O soluţie care ar putea fi aplicată în acest sens ar fi aceea de a construi două rezervoare subterane de mari dimensiuni, în care să fie colectate apele pluviale. Unul dintre aceste rezervoare ar putea fi realizat sub Parcul Izvor, iar celalalt, sub Parcul Carol.       

Şi prin curăţarea canalului colector (caseta) de ape uzate de sub Dâmboviţa se aşteaptă o creştere a capacităţii sistemului de canalizare de a prelua precipitaţiile abundente. Lucrările pentru decolmatarea casetei au început chiar din această săptămână, cele 25 de mari blocaje care au fost identificate în interiorul acesteia urmând să fie eliminate până în primăvara anului viitor.

Compania a mai pus în funcţiune pe 19 mai un canal deschis care leagă Dâmboviţa de casetă, mărind capacitatea de descărcare a acesteia în cazul unor ploi abundente. Lucrările la casetă se vor încheia în 2015.

Vineri seara centrul Capitalei a fost inundat ca urmare a unor ploi torenţiale. Apa a pătruns sub formă de torente în galeriile de metrou de la Piaţa Romană, ca urmare trenurile au circulat pe o singură linie.

De asemenea, Pasajul de la Universitate ca şi o serie de străzi au fost acoperite de apă. În unele zone, precipitaţiile ajungeau până la portierele maşinilor. Situaţia se repetă la orice ploaie mai serioasă care are loc în oraş. 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite