Unde să deschizi o mică afacere în Bucureşti. Topul celor mai vânate zone de micii întreprinzători, după preţul chiriilor şi vad

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ziarul „Adevărul" a întocmit un top al celor mai bune vaduri pentru spaţii comerciale de până la 100 de metri pătraţi din Bucureşti. Tipul afacerii şi investiţia iniţială pentru un astfel de business sunt importante, însă specialiştii spun că poziţia viitoarei tale afaceri este esenţială.

Ce afacere poţi să-ţi dezvolţi în 100 de metri pătraţi? Cu 20.000-40.000 de euro poţi deschide o covrigărie, patiserie, pizzerie, dar şi un magazin alimentar, coafor, magazin de piese auto sau chiar o cafenea.

Tipul afacerii şi investiţia iniţială pentru un astfel de business sunt importante, însă specialiştii spun că poziţia viitoarei tale afaceri este esenţială. Cele mai profitabile zone din Bucureşti sunt Pieţele Unirii, Obor, Victoriei, Romană, Crângaşi Berceni şi Dorobanţi, asta pentru că peste un milion de oameni tranzitează aceste zone în fiecare zi. „În funcţie de tipul afacerii pe care clientul doreşte să o dezvolte, noi putem să îi recoamandăm o zonă", spune Cristina Ghiţă, business consultant în cadrul unei companii de profil din Capitală.

Patiserii la Obor, cafenea la Unirii

Potrivit datelor firmei de consultanţă imobiliară, la nivelul Bucureştiului sunt circa 1,2 milioane de metri pătraţi de spaţii comerciale, pe arterele Dorobanţi, Victoriei şi Magheru. În zonele din centrul oraşului, sunt concentrate spaţii cu o suprafaţă ceva mai mare de 70.000 de metri pătraţi.

În condiţiile în care, în prezent, rata de neocupare a spaţiilor este de peste 10%, iar suprafaţa medie a magazinelor este de circa 100 de metri pătraţi, în Bucureşti sunt disponibile peste 1.200 de spaţii care nu au deocamdată chiriaşi. Dacă nu ai mai mult de 20.000 de euro, iar ideea ta de afaceri este în domeniul fast-food (covrigărie, patiserie, pizzerie, şaormerie) consultanţii te sfătuiesc să alegi un fost cartier muncitoresc.

„Zonele Obor, Berceni sau Crângaşi sunt printre cele mai profitabile pentru acest gen de business", spune Ghiţă. Consultantul crede că în zonele Unirii, Romană sau Victoriei cafenelele, saloanele de înfrumuseţare şi, în general, businessurile din domeniul serviciilor sunt cele mai potrivite.

ZONA                  SUPRAFAŢĂ            PREŢ
VICTORIEI         100 m2 2.000-3.500 de euro
UNIRII                100m2 4.000-9.800 de euro
OBOR                100m2 1.500-3.000 de euro
CRÂNGAŞI       100m2 1.200 - 2700 de euro
ROMANĂ           100m2 2.800-10.000 de euro

surs: anunturile site-urilor de imobiliare Chirie de maximum 17% din venituri!

Consultanţii spun că, în funcţie de specificul activităţii, valoarea chiriei trebuie să fie cuprinsă între 2,5% şi 17% din valoarea vânzărilor pentru a spera la un business profitabil.

• Magazinele cu specific alimentar îşi pot permite o chirie cuprinsă între 2,5% şi 3,5% din vânzări.
• Buticurile de la parterul blocurilor una cuprinsă între 5 şi 6%.
• Magazinele de îmbrăcăminte între 10% şi 12%.
• Cafenelele şi restaurantele pot ajunge la 15-17% din cifra de afaceri.

"Acestea sunt chirii procentuale pe care businessul le poate suporta şi afacerea este profitabilă. În general, în piaţă sunt semnate contracte la valori chiar mai mici în această perioadă. Au început să fie semnate contracte cu procent din vânzări şi chirie minimă garantată, dar acest model este viabil în special cu brandurile cotate la bursă sau care se gândesc la un exit - aceste afaceri având un interes clar să înregistreze în bilanţuri toate vânzările", spun consultanţii

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite