Hingherii de maşini: afacere de 5 milioane de euro din ridicarea autoturismelor parcate neregulamentar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ridicarea maşinilor parcate ilegal în Capitală le-a adus, anul trecut, încasări uriaşe firmelor angajate de administraţiile locale, chiar dacă 2011 a fost o perioadă de plină criză. Unii primari refuză, însă, încasările.

În plină criză, hingherii de maşini din sectoarele 1, 2, 4 şi 6 au avut încasări de 5 milioane de euro, anul trecut, după ce au ridicat circa 40.000 de autovehicule parcate ilegal.

Dacă în sectoarele 3 şi 5 nu s-au ridicat deloc maşini, situaţia stă diferit în cazul firmei care s-a ocupat de tractarea automobilelor parcate ilegal din sectorul administrat de Andrei Chiliman.

Societatea a încasat, în 2011, în jur de un milion şi jumătate de euro. În sectorul administrat de Neculai Onţanu s-a adunat o sumă similară, pe când şoferii din sectorul 4, care au „călcat strâmb“, au plătit în jur de 700.000 de euro, iar cei din sectorul 6 aproximativ 1,35 milioane de euro.

În analiza făcută pe firmele care au ridicat maşini în Capitală, în 2011, se mai arată că din aceste sume s-au întors circa 290.000 de euro la bugetul local sectorului 1 şi 135.000 de euro în sectorul 6.

Mai mulţi şoferi, ale căror maşini au fost ridicate, au câştigat procesele împotriva firmelor şi administraţiilor locale, recuperându-şi banii.

Bani pentru parcări

Chestionată de hotnews.ro, administraţia locală din sectorul 1 a explicat că, anul trecut, au fost ridicate 12.900 de vehicule parcate neregulamentar, adică circa 1.000 de maşini pe luna.

Dacă până în aprilie anul trecut, taxa de recuperare a maşinii era de 833 de lei (238 de lei - taxa de ridicare; 238 de lei - taxa de transport; 357 de lei - taxa de depozitare pentru masinile auto mai mici de 3,5 tone), după 1 aprilie acest tarif a fost scăzut la 434 de lei cu ridicarea în 24 de ore. Pentru fiecare zi de întârziere, şoferii plăteau încă 50 de lei.

Astfel, Transauto Servicii Ridicare, firma de tractare din sectorul 1, a încasat numai în primele trei luni ale anului trecut 2,5 milioane de lei. În urmatoarele nouă luni, la tariful de 434 de lei, s-au încasat alte 3,9  milioane de lei. Iar dacă toţi şoferii şi-au ridicat maşinile în primele 24 de ore, atunci rezultă că anul trecut s-au încasat 6,4 milioane de lei, respectiv 1,45 milioane de euro. 

Din această sumă, 20% au fost viraţi administraţiei locale (290.000 de euro) pentru crearea de noi locuri de parcare.
 
Onţanu nu vrea banii hingherilor

În sectorul 2 situaţia este similară. Nu mai puţin de 11.900 de maşini parcate neregulamentar au fost ridicate de firma Supercom, preţul de recuperare a autoturismului, în primele 24 de ore, fiind 545 lei (130 de lei ridicatul, 130 de lei transportatul şi 180 de lei depozitarea pentru fiecare 24 de ore).

Considerând că toţi şoferii şi-au plătit amenzile în 24 de ore, reiese că firma Supercom a încasat din această activitate circa 6,5 milioane de lei, respectiv 1,5 milioane de euro. „Primăria Sectorului 2 nu a încasat niciun ban pentru autovehiculele staţionate ilegal şi ridicate de catre Supercom S.A.

Edilul sectorului 2, a solicitat expres să nu se încarce nejustificat taxele pe care trebuiau să le plateasca conducătorii auto care erau depistati că şi-au parcat ilegal autovehiculele“ se arată în răspunsul autorităţilor.

Chiar dacă în 2010 primăria a avut contract cu firma Rosal pentru această activitate, administraţia sectorului 3 susţine că, în anul următor, nu s-au ridicat maşinile parcate neregulamentar. Sectorul 5 are acceaşi situţie, întrucât primarul Marian Vanghelie susţine că nu doreşte ca în zona lui să se ridice maşini din moment ce nu sunt suficiente locuri de parcare.

In sectorul 4 au fost ridicate 5.933 de autoturisme parcate neregulamentar, potrivit datelor furnizate HotNews.ro de Poliţia Locală. Ridicate de firmele Autosal Expert - Euronautica Motors, cele două firme au încasat circa 3 milioane de lei, respectiv 700.000 de euro. Potrivit hotărârii consiliului local din 2008, nici un leu din această sumă nu ajunge la buget.

În sector 6, în 2011, au fost ridicate 8.799 autovehicule parcate neregulamentar de către firma Ilcor Auto Eco. În condiţiile în care firma a încasat circa 6 milioane de lei, adică circa 1,35 milioane de euro, doar 10 % au ajuns la bugetul local.

Dacă ţi-a plăcut ştirea, dă-ne LIKE pe Facebook AICI

Footer Bucuresti
București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite