FOTO Cui i-e frică de Hala Obor, piaţa care dăunează grav sănătăţii?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mizeria şi specula sunt la tot pasul în cel mai vechi şi celebru centru comercial din Bucureşti. Despre jegul istoric de la Hala Obor toată lumea vorbeşte, dar asta nu-i împiedică pe bucureşteni să o frecventeze.

Cum pui piciorul în prag, o baltă cu zeamă de peşte, din care te aştepţi să sară broaştele, dar şi o icoană cu Adormirea Maicii Domnului, te întâmpină, pe sistemul "să te ajute Dumnezeu să scapi cu bine" după ce mânânci produsele de-aici.

Comercianţii te îmbie cu un macrou la superofertă cu 11 lei kilogramul, dar miroase a baltă stătută şi parcă nu-ţi vine să cumperi. Nu-i nicio problemă. Poate vrei o "specialitate" cu 30 de lei, mai ales că pescăria este parte a tradiţiei în evaziunea fiscală practicată în Hala Obor.

Brânză de cretă

Mai departe, după ce treci în zona măcelăriilor, ancorate pe aleea principală de nişte beţe pe care stau spânzurate hălci de carne, şi în jurul cărora până şi muştele se bat pentru un loc pe "ciolan", îţi ţii repiraţia cât poţi. Şi nu prea reuşeşti. Temperaturile ridicate din ultimele zile amplifică mirosurile la cote ameţitoare. Cu toate acesta, negustorii ţipă după tine. "Cărniţă proaspătă, domnişoara, cărniţă proaspătă!. Haideţi să vă servim!", răcneşte unul dintre măcelari care are tatuat pe braţul drept un cuţit şi în picioare papuci de casă. Arată cu mâna spre un bloc de pulpe de pui aruncate pe tăvi de polistiren.

 

image

Testul de rezistenţă îl dai însă la raionul de brânză, unde toată lumea trebuie să atingă, să rupă o bucăţică, nu contează din ce, iar "notele florale" te fac să-ţi iei câmpii. Clienţii, nu puţini la număr, văd mizeria din jur, însă o iau ca pe ceva avantajos. "Brânzica zici că-i cretă, dar e ieftină", spune senină o pensionară.

Ultimul control făcut de autorităţi aici a fost de Paşte. Atunci au verificat şi au amendat cu 25.000 de lei jumătate dintre societăţi pentru că vindeau carne stricată.

Mâncare de care fug şi pisicile

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Constantin Cerbulescu, a declarat ieri că în urma unor controale inspectorii ANPC au găsit peste două tone de materii prime, mâncăruri şi preparate culinare stricate.

image


El a precizat că au fost verificaţi 297 de agenţi economici, supermarketuri şi magazine care vând mâncare gata preparată şi la 68 dintre aceştia s-au constatat abateri.
Neregulile au fost legate de condiţiile de depozitare, comercianţii folosind acelaşi frigider pentru produse care nu au voie să fie refrigerate împreună. În plus, produsele decongelate erau refrigerate apoi. De exemplu, inspectorii de la Protecţia Consumatorilor au găsit burtă şi perişoare congelate care apoi erau folosite la ciorbele de burtă şi de perişoare. "Nu este legal să congelezi produsul şi apoi să-l comercializezi", a spus Cerbulescu. El a adăugat că: „Au fost verificate 36 de tone de alimente, iar două dintre acestea erau în situaţia în care nici căţelul şi nici pisica nu s-ar fi apropiat de ele".

Alte nereguli au fost găsite de inspectori la comercializarea laptelui şi a brânzei telemea. Acţiunea de control s-a desfăşurat între 10 şi 20 aprilie.

image

Şeful ANPC a arătat că în perioada ianuarie-aprilie 2012 au fost retrase definitiv de la vânzare produse în valoare de peste 760.000 de lei.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite