Misiune imposibilă XXL: Sunt un om cu greutate. De unde mă îmbrac?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Să cauţi magazine cu haine pentru graşi în Bucureşti e ca şi cum ai încerca să găseşti acul în carul cu fân. Chiar şi cele care există, şi se numără pe degete, sunt dosite, undeva în zona gării Basarab. Aici este şi magazia "Moda XXL", a bucureştencei Danielei Tudosescu, care a închiriat un apartament pe Strada General Vladoianu şi l-a ticsit cu bulendre cât husele de maşini, ar zice răutăcioşii.

Domnul Petru, cântăreşte, spune el, puţin peste 160 de kilograme, iar acest lucru chiar îi ocupă tot timpul. Şi asta pentru că, de exemplu, bărbatul, care e un munte de om, şi-a căutat aproape jumătate de an o jachetă care să-l încăpă. Nu a găsit-o nici aici, deşi X-urile din mărimi şi-au pierdut şirul.

"Nu s-au inventat oamenii graşi în Bucureşti, pentru că nu îmi găsesc nimic de îmbrăcat, decât pantaloni de trening. Noroc că pleacă fiul meu prin Vest şi-mi cumpără de-acolo, unde nu există această barieră psihologică a producătorilor de îmbrăcăminte", explică puţin înfuriat, şi asta după vreo două ore bune de probat haine.  

 Lângă el, la rând, aşteaptă pe un scaun o doamnă timidă, care cântăreşte tot cam atâtea kilograme. Îşi trage sufletul câteva minute, ascultă atentă conversaţia şi, cu noduri în gât, ţine să ne convingă că suferinţa ei poartă acelaşi nume. "În România, dacă eşti gras te poţi duce la mare? Normal că nu. Râde tot litoralul de tine. Te bagi în sac şi stai cuminte la locul tău. Am avut şi 54 de kilograme, odată. Acum am în jur de 160 şi mă îmbrac cu haine de unică folosinţă, care mi se rup după fiecare purtare", povesteşte femeia.

Patroana intervine: "Hainele mele sunt de calitate, aduse din Germania, de aceea sunt şi puţin mai scumpe. Am un caiet cu clienţi "cu greutate" pe care îi îmbrac de ani buni. Printre ei se număra şi un puşti de 11 ani care cântăreşte 180 de kilograme. Mai în glumă, mai în serios, eu le zic să nu slăbească, că-mi strică afacerea", ne zice managerul.  Iar afacerea bubuie. Una dintre cliente a plecat recent cu 14 sacoşe cu haine pe care a plătit 1.000 de euro, asigurându-şi garderoba pe câteva luni.

Ca să câştige încrederea clienţilor pretenţioşi, Daniela Tudosescu păstrează etichetele cu preţurile practicate în Germania pentru aceste produse, care contrastează cu cele aplicate de ea. De exemplu, o bluză înflorată de damă, care valora 100 de euro acolo (420 de lei), o vinde aici cu 179 de lei.

"Unul de 200 de kilograme mi se pare normal"

A fost o perioadă când patroana magazinului şi-a făcut reclamă în cel mai ostentativ mod. Aborda graşii în intersecţii, empatiza cu suferinţa lor şi îi invita la cumpărături. Pesemne că nu a fost cea mai bună idee. "Eu mă simt umilită când unul-altul mă opreşte şi-mi da diverse fluturaşe prin care îmi lasă de înţeles că se vede de la o poştă că sunt grasă. ÎI ignor total", îi explică doamna Irina, în calitate de cumpărător.

La două minute distanţă de acest magazin, lângă Podul Basarab, am găsit un alt butic "pentru graşi şi grăsuţi", ceva mai mic şi mai puţin cochet, dar cu aerul unei prăvălii în care găseşti de toate. Florentina Curteanu vinde haine pentru graşi de mai bine de 10 ani şi spune că i-au văzut ochii câte-n lună şi-n stele. "Păi eu când văd unul de 200 de kilograme acum îl consider absolut normal. Lor le este jenă să se dezbrace şi, de multe ori, îşi iau haina pe care au pus ochii şi se duc la maşină ca să se măsoare. Sunt profesori de la Academia de Studii Economice (ASE),  Politehnică, inspectori  de la Garda Financiară şi poliţişti cărora le mai zic să dea burta jos, c-o duc prea bine. îi tachinez, îmi permit dacă îmi sunt clienţi de atăta amar de vreme", ne povesteşte Florentina.

Hainele sunt aduse din Turcia iar măsura cea mai mare pe care o are pe raft este 90! Imaginaţi-vă însă că o pereche de blugi în care aparent încap lejer 4-5 persoane, nu i-au venit unui domn de 300 de kilograme. Preţurile sunt mai mici aici decât la magazinul  de pe Vlădoianu, însă, chiar şi vânzătoarea recunoaşte că foarte rar se mai aprovizionează cu lucruri de calitate. Însă nu de puţine ori magazinul ei a avut calităţi terapeutice. "Mă simt excepţional aici. E singurul loc în care mă văd slabă", se extaziază o pensionară din categoria M care nu înţelegea lumea XXL.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite