Cabinetul Victor Ponta. Cine sunt cei 16 miniştri plini şi cinci miniştri delegaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noul Guvern al României ar putea fi cel mai bogat din toată istoria ţării, raportat la averile personale ale fiecărui candidat la fotoliile de miniştri.

UPDATE 21.30 Premierul desemnat Victor Ponta şi-a anunţat, marţi seara, componenţa noului său Cabinet, cu care va merge în Parlament pentru a obţine votul de învestitură.

LISTA MINIŞTRILOR GUVERNULUI PONTA

1. Ministerul Agriculturii: Daniel Constantin

Preşedintele PC, Daniel Constantin, propus ministru al Agriculturii, este un tânăr politician în vârstă de 33 de ani, care a fost promovat şi susţinut de Dan Voiculescu şi care are o pregătire profesională în domeniu.

Protejatul lui Dan Voiculescu, viitorul șef la Agricultură este ministru la 33 de ani

2. Ministerul de Interne: Ioan Rus (ministerul a fost împărţit între Rus şi Victor Paul Dobre)

Vicepreşedintele PDL şi fost ministru al Administraţiei şi Internelor Traian Igaş a declarat, marţi, că Guvernul Ponta nu se poate baza pe votul său în Parlament, dar a arătat că, atunci când Ioan Rus a fost ministru al Internelor, "ministerul a fost condus".

Ministrul propus la Interne e pe placul Opoziției

3. Ministru delegat pentru Administraţie: Victor Paul Dobre

Liberalul Victor Paul Dobre, în vârstă de 60 de ani, este la un pas de a ajunge ministru în Cabinetul Ponta, fiind nominalizat pentru portofoliul Administraţiei, după ce, în martie 2006, a fost nominalizat ca ministru pentru relaţia cu Parlamentul, dar preşedintele Băsescu a refuzat numirea.

Victor Paul Dobre a pierdut în 2006. Își ia acum revanșa

4. Ministerul Finanţelor şi vicepremier: Florin Georgescu

Noul ministru al Finanţelor şi vicepremier al Guvernului Ponta, Florin Georgescu, primviceguvernator al BNR deţine o avere considerabilă, însă ceea ce atrage atenţia este colecţia valoroasă de obiecte de colecţie pe care le-a obţinut de-a lungul timpului.

Noul vicepremier şi ministru de Finanţe Florin Georgescu are obiecte de colecţie de peste 30.000 de euro

5. Ministerul Justiţiei: Titus Corlăţean

Titus Corlăţean a fost nominalizat la Justiţie, deşi a debutat ca diplomat în MAE concentrându-şi întreaga carieră pe politica externă, ascensiunea sa în acest domeniu, dar şi în viaţa politică, având ca punct de plecare funcţia de consilier personal al primului-ministru Adrian Năstase.

Fostul consilier personal al lui Năstase e pe cale să ia Justiția

6. Ministerul Afacerilor Externe: Andrei Marga

Andrei Marga, propus pentru portofoliul Externelor, a mai fost în Guvern, dar ca ministru al Educaţiei, în perioada 1997 - 2000, când a fost coleg de Cabinet cu Traian Băsescu, actualul şef al statului criticându-l pe liberal, în 2010, pentru reforma pe care a făcut-o în domeniu la finele anilor '90.

Marga ajunge la Externe, după ce a mai fost în Guvern la Ministerul Educaţiei între 1997 şi 2000

7. Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului: Eduard Hellvig

Eduard Hellvig, secretar general al PNL, considerat "omul lui Antonescu", fost deputat în legislatura trecută din partea PC, este nominalizat la Dezvoltare Regională, portofoliu care a fost deţinut de Elena Udrea.

Ministerul Dezvoltării este ministerul protejaților: Udrea pentru Băsescu e ca Hellvig pentru Antonescu

8. Ministerul Apărării: generalul Corneliu Dobriţoiu

Generalul Corneliu Dobriţoiu, nominalizat la Ministerul Apărării, a deţinut funcţia de secretar de stat în Ministerul Apărării Naţionale şi a fost, pentru o scurtă perioadă, în septembrie 2006, locţiitor al ministrului Apărării, după suspendarea din funcţie a lui Teodor Atanasiu.

Corneliu Dobrițoiu, de la locțiitor la prima vioară

9. Ministerul Culturii: Mircea Diaconu

Cunoscutul actor Mircea Diaconu a fost numit ministru al Culturii, spre finalul unui mandat de senator PNL care nu a fost lipsit de conflicte, întrucât artistul a intrat de două ori în vizorul ANI, din motive privind funcţia de director al Teatrului Nottara, din care a demisionat anul trecut.

Actorul Mircea Diaconu, propus la şefia Ministerului Culturii, la finalul unui mandat de senator marcat de conflicte

10. Ministerul Muncii: Mariana Câmpeanu

Mariana Câmpeanu a fost nominalizată chiar de ziua sa pentru Ministerul Muncii, după un prim mandat în 2008, de doar două luni, în prag de alegeri parlamentare, priorităţile anunţate de aceasta fiind restituirea CASS reţinută ilegal pensionarilor, dar şi relansarea dialogului social.

Mariana Câmpeanu, propusă pentru cel de-al doilea mandat la şefia Ministerului Muncii

11. Ministerul Comunicaţiilor: Dan Nica

Social-democratul Dan Nica a fost desemnat pentru portofoliul Comunicaţiilor, a anunţat, marţi seară, premierul desemnat, Victor Ponta. El a mai deţinut, în perioada 2000-2004, funcţia de ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, în Guvernul condus de Adrian Năstase.

Vicepreședintele PSD, Dan Nica, este propunerea lui Ponta pentru Comunicații

12. Ministerul Transporturilor: Ovidiu Silaghi

Liberalul Ovidiu Ioan Silaghi, propus ministru al Transporturilor, a fost ministru al IMM-urilor în Cabinetul Tăriceanu, deputat, europarlamentar, preşedinte al Camerei de Comerţ Satu Mare, el fiind membru PNL din 1990.

Nominalizatul de la Transporturi, Ovidiu Silaghi, s-a ocupat de IMM-uri în cabinetul Tăriceanu

13. Ministerul Educaţiei: Corina Dumitrescu

Corina Dumitrescu, propusă pentru portofoliul Educaţiei, este soţia deputatului PSD Cristian Dumitrescu şi rector al Universităţii Creştine Dimitrie Cantemir, fiind acuzată de incompatibilitate după a fost aleasă membru CSM din partea societăţii civile.

Corina Dumitrescu ar putea fi incompatibilă pentru Educație

14. Ministerul Sănătăţii: Vasile Cepoi

Medicul ieşean Vasile Cepoi a fost nominalizat pentru Ministerul Sănătăţii în Cabinetul Ponta, la patru luni după numirea sa ca secretar de stat al aceluiaşi minister, dar în Guvernul Boc.

Vasile Cepoi a fost propus la Ministerul Sănătății, după ce s-a perindat în funcția de secretar de stat în mai multe guverne

15. Ministerul Economiei: Daniel Chiţoiu (din nou Ministerul a fost împărţit între Chiţoiu şi Isar)

16. Ministru delegat pentru Mediul de afaceri: Lucian Isar

Lucian Isar a fost nominalizat ministru delegat pentru mediul de afaceri din cadrul Ministerului Economiei, a anunţat premierul desemnat Victor Ponta. Lucian Isar este un economist în vârstă de 35 de ani, absolvent de master în matematici la Oxford şi doctor în economie. El a fost vicepreşedinte la Citi Bank şi Bancpost.

Nominalizatul pentru Mediul de Afaceri, Lucian Isar, a făcut studii la Oxford

17. Ministerul Afacerilor Externe: Leonard Orban

Leonard Orban este tehnocratul independent, comsiarul european şi, pentru moment, ministru interimar al Afacerilor Europene. El se află pe lista premierilor care îşi vor păstra portofoliul şi în cabinetul Ponta, deşi nu este afiliat politic.

Orban, tehnocratul independent, rezistă la Ministerul Afacerilor Europene

18. Ministerul Mediului: Rovana Plumb

Preşedintele organizaţiei de Femei a PSD, Rovana Plumb, propusă pentru funcţia de Ministru al Mediului în Cabinetul Ponta, este în prezent europarlamentar şi a fost, în guvernarea 2001-2004 preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.

Europarlamentarul Rovana Plumb, de la Protecția Consumatorului la Mediu

19. Ministru delegat pentru Dialog Social: Liviu Pop

Liviu Marian Pop, profesor şi lider al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, nominalizat pentru funcţia de ministru delegat pentru Dialog social, a avut, în 2010, un venit de patru ori mai mare de la sindicat decât de la catedra de matematică a liceului la care predă.

Liviu Pop are venituri de patru ori mai mari de la sindicat decât de la catedră

20. Ministru delegat la primul-ministru pentru strategii guvernamentale: Victor Alistar

Preşedintele Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), Horia Georgescu, a declarat, marţi seară, că litigiul instituţiei sale cu Victor Alistar este încheiat, directorul executiv al Transparency International România aflându-se sub interdicţia de a ocupa o funcţie publică.

Ministrul propus pentru Strategii guvernamentale, Victor Alistar, este în incompatibilitate cu orice funcție publică

21. Ministru delegat pentru Relaţia cu Parlamentul: Mircea Duşa

Liderul deputaţilor PSD Mircea Duşa, nominalizat pentru funcţia de ministru delegat pentru Relaţia cu Parlamentul, a fost prefect al Harghitei în perioada 2001-2004.

Dușa la mediere: Ministru pentru Relația cu Parlamentul

***

Astfel, în funcţie de declaraţiile de avere pe care aceştia le-au depus în 2011,  a rezultat un top al averilor posibililor miniştrii. De asemenea, s-au luat în calcul toate tipurile de venituri obţinute în 2011(drepturi de autor, acţiuni la companii sau la bursă, salarii, vânzări), iar aceste date reprezintă valoarile nete.

Din acest clasament se sustrag Corneliu Dobriţoiu şi Eduard Hellvig, ale căror declaraţii de avere sunt aferente anului 2009, respectiv 2008.

Ministerul Justiţiei ar putea deveni cel mai bogat minister dacă candidatul Dan Şova va fi ales la conducerea instituţiei.

Potenţialul ministru a înregistrat în 2011 venituri anuale în valoare de peste două milioane de lei, ce ce echivalează cu o sumă lunară de aproximativ 174.000 de lei.

Al doilea loc este ocupat tot de un candidat la Ministerul Justiţiei, şi anume Cătălin Predoiu. Aceste a încasat anul trecut aproape două milioane de lei, iar lunar, circa 163.000 de lei.

Sub Cătălin Predoiu se situează un posibil ministru al Finanţelor, Relu Fenechiu, care a câştigat bani de pe urma activităţii sale ca profesor asociat la ASE, conferenţiar la SNSPA, membru în Consiliu de Administraţieila EximBank, coordonator proiecte cu fonduri europene (cu Blocul Naţional Sindical, cu Grupul de Economie Aplicata-GEA), şi partener proiect cu Fundaţia Noua Europă.

Dan Şova, candidat la Ministrul Justiţiei, a înregistrat venituri anuale de 2.087.826 lei şi venituri lunare de 173.986 lei.

Cătălin Predoiu, candidat la Ministerul Justiţiei, a înregistrat venituri anuale de 1.955.189 lei şi venituri lunare de 162.932 lei.

Relu Fenechiu, candidat la Ministerul Transporturilor, a înregistrat venituri anuale 1.033.510 lei şi venituri lunare 86.126 lei.

Liviu Voinea, candidat la Ministerul Finanţelor, a înregistrat venituri anuale de 858.701 lei şi venituri lunare de 71.559 lei.

Liviu Dragnea, candidat la Ministerul Administraţiei, a înregistrat venituri anuale de 668.544 lei şi venituri lunare de 55.712 lei.

Leonard Orban, candidat la Ministerul Afacerilor Europene, a înregistrat venituri anuale de 536.661 lei şi venituri lunare 44.772 lei.

Florin Georgescu, candidat la Ministerul Finanţelor, a înregistrat venituri anuale de 473.595 lei şi venituri lunare de 39.466 lei.

Rovana Plumb, candidat la Ministerul Mediului, a înregistrat venituri anuale de 451.320 lei şi venituri lunare de 37.610 lei.

Călin Popescu Tăriceanu, candidat la Ministerul de Externe, a înregistrat venituri anuale de 414.818 lei şi venituri lunare de 34.568 lei.

Dan Nica, candidat la Ministerul Comunicaţiilor, a înregistrat venituri anuale de 370.523 lei şi venituri lunare de 30.877 lei.

Vezi lista completă pe econtext.ro!

Citeşte şi:

EDITORIAL DE SABIN ORCAN:
Bancul anului: Şova la Justiţie

Lista Guvernului, negociată la sânge

Ponta a salutat protestatarii din Piața Victoriei

Lista Guvernului Ponta: Tăriceanu la Externe, Corlăţean la Justiţie, Florin Georgescu la Finanţe

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite