Criză în grădiniţele particulare: părinţii preferă înghesuiala de la stat decât plata la privat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gheorghe Sălcieanu este un antreprenor bucureştean care lucrează în publicitate online de aproape zece ani şi este, totodată, administratorul celui mai de succes portal de căutare pentru grădiniţe private din Capitală. Acesta crede că piaţa grădiniţelor particulare este în scădere.

Administratorului site-ului gradinitebucuresti.ro, consideră că rata de ocupare a locurilor de la grădiniţele private de anul acesta este în scădere, atingând anul acesta pragul de 70%. „Motivul principal este că tot mai multe grădiniţe de stat s-au construit ori s-au refăcut în Bucureşti, iar standardele cresc de la an la an apropiindu-se din ce în ce mai mult de cele europene. În acelaşi timp însă, grădiniţele de stat au dezavantajul aglomerării excesive în grupe a copiilor, calităţii mai scăzute şi timpului alocat per copil mai mic decât la instituţiile private", precizează Sălcieanu.

Totuşi, grădiniţele private din Bucureşti vin ca o variantă secundară pe fondul crizei locurilor din instituţiile de învăţământ de stat preşcolar. Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti a dat ieri, 2 aprilie, startul înscrierilor la cele 179 de grădiniţe de stat din Capitală. Anul acesta, părinţii se grăbesc să prindă un loc din cele 33.050 disponibile, întrucât în 2011, 8.000 de copii au rămas pe dinafară.

Între 700 şi 1.400 de lei pentru un loc la grădiniţă

Pe de altă parte, autorităţile susţin că nu vor fi probleme şi că niciunul dintre cei mici nu va rămâne neînscris la grădiniţă. „Planul de şcolarizare este mereu depăşit, dar asta nu înseamnă că rămâne vreun copil pe dinafară. La o vârstă atât de fragedă este foarte important ca toţi să meargă la grădiniţă. Chiar dacă trebuie să mărim grupele, niciun copil nu va rămâne neînscris", a explicat Marian Banu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Bucureşti pentru bucuresti.adevarul.ro.

Baza de date a portalului administrat de Gheorghe Sălcieanu, www.gradinitebucuresti.ro, acoperă circa 95% din totalul de grădiniţe private din Capitală. Astfel, în prezent, există 242 de instituţii private de învăţământ preşcolar, iar majoritatea pot primi, în medie, 40 de copii (însumate toate grupele de vârstă: mică, mijlocie, mare).

Preţul pe care un părinte l-ar plăti pentru copilul lui variază între 700 şi 1.400 de lei. Referinţa se face la programul lung, adică de la 8.00 la 18.00, iar tariful lunar variază în funcţie de zona unde aceasta se află şi apoi de oferta educaţională.

Pachetele suplimentare - activităţile extracurriculare şi cele opţionale - reprezintă unul dintre cele mai importante atuuri (pe lângă alimentaţie, transport, limbile străine incluse) ale grădiniţelor particulare şi ele sunt întâlnite la toate. Aceste programe includ: cursuri de limbi străine, activităţi sportive, artă dramatică, canto/instrument, activităţi psihologice.

Iată lista pe sectoare a grădiniţelor din Capitală:


• Sectorul 1 = 46
• Sectorul 2 = 44
• Sectorul 3 = 35
• Sectorul 4 = 36
• Sectorul 5 = 19
• Sectorul 6 = 35
• Ilfov = 27

Click aici pentru a vedea harta grădiniţelor private din Bucureşti!

Portalul gradinitebucuresti.ro funcţionează de nouă ani şi are, potrivit trafic.ro, 4.000 de vizitatori unici pe săptămână. Fiecare grădiniţă prezentă pe acest portal are o pagină separată de restul gradiniţelor, iar fiecare pagină este echivalentul unui site propriu(personalizat) al acesteia. Ea conţine, pe lângă şase poze reprezentative ale grădiniţei, toate informaţiile care pot să-i intereseze pe părinţi, în alegerea grădiniţei potrivite copiilor acestora. În plus faţă de informaţiile despre grădiniţe, portalul are şi o categorie unde cei interesaţi pot afla despre locurile de muncă vacante.

Dacă ţi-a plăcut ştirea, dă-ne LIKE pe Facebook AICI

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite