Părinţi, grăbiţi-vă! Goana după un loc la grădiniţă a început. Ce alegi, de stat sau privat?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti a dat ieri, 2 aprilie, startul înscrierilor la cele 179 de grădiniţe de stat din Capitală. Anul acesta, părinţii se grăbesc să prindă un loc din cele 33.050 disponibile, întrucât în 2011, 8.000 de copii au rămas pe dinafară.

Înscrierile la grădiniţe, programate să se desfăşoare în intervalul 1-31 aprilie, au demarat ieri, conform graficului afişat de Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti pentru fiecare instituţie de învăţământ.

Deşi au la dispoziţie o lună, părinţii se grăbesc să prindă un loc din cele 33.050 disponibile pentru anul şcolar 2012-2013. Şi asta după ce, anul trecut, conform planului de şcolarizare pentru Capitală, circa 8.000 de copii au rămas pe dinafară, având doar alternativa grădiniţelor private, iar oferta de locuri a fost comparabilă cu cea de anul aceasta.

Cererile de înscriere vor fi selecţionate astfel: distanţa locuinţei copilului de grădiniţă, existenţa fraţilor deja înmatriculaţi la grădiniţa respectivă, existenţa unui părinte unic întreţinător, eventuale certificate de handicap şi existenţa părinţilor angajaţi în învăţământ.

Înghesuiţi ca să aibă loc

„Motivul pentru discrepanţa mare dintre cererea şi oferta de locuri este, în principal, faptul că, în zonele cu cererea foarte mare pentru un loc la grădiniţă, s-au construit blocuri în ultimii 3-4 ani cât în 17 ani. Astfel, a crescut semnificativ şi numărul familiilor care au copii“, a explicat Marian Banu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Bucureşti. 

Pe durata înscrierilor, toate grădiniţele vor afişa, la sfârşitul fiecărei zile, numărul copiilor înscrişi şi locurile disponibile, în funcţie de capacitatea aprobată, iar centralizarea datelor se va face între 1 şi 15 mai. Capacitatea optimă a unei grupe este de 20 de copii, dar ele sunt mai mari în ultimii ani, pentru a face loc la cât mai multor micuţi.

„Planul de şcolarizare este mereu depăşit, dar asta nu înseamnă că rămâne vreun copil pe dinafară. La o vârstă atât de fragedă este foarte important ca toţi să meargă la grădiniţă. Chiar dacă trebuie să mărim grupele, niciun copil nu va rămâne neînscris“, a adăugat Banu.

Aproximativ 4.000 de copii vor absolvi grădiniţa mai devreme anul acesta pentru a merge la  şcoala pregătitoare în „clasa zero“.  Aceasta echivalează cu tot atâtea locuri în plus disponibile pentru micuţii bucureşteni, faţă de cele ce se eliberează anual în Capitală, când 14.000 de copii merg la şcoală.

Acte pentru dosarul de înscriere

Cele mai multe cereri de înscriere la grădiniţă sunt aşteptate în sectoarele 5 şi 6, la fel ca şi anul trecut. În aceste zone nu au fost proiectate suficiente grădiniţe pentru cartiere mari ca Militari sau Drumul Taberei.

Astfel, în prezent este foarte greu să se revină şi să se suplimenteze numărul acestor instituţii preşcolare, atât din cauza procedurilor de durată, cât şi din lipsa fondurilor şi a personalului specializat. Autorităţile susţin că, în prezent, nu există planuri concrete pentru deschiderea unor grădiniţe noi în aceste zone.

Cele mai multe grădiniţe sunt în sectoarele 1, cu 36 de instituţii, şi 2, care are 35. Sectoarele 3 şi 4 au, fiecare, câte 25 de grădiniţe, iar sectoarele-problemă, 5 şi 6, au 27, respectiv 26 de instituţii de învăţământ preşcolar de stat. În cele 179 de grădiniţe bucureştene sunt angajaţi aproximativ 2.900 de educatori.

Actele necesare pentru dosarul de înscriere sunt: cerere de înscriere, copie a certificatului de naştere, copie a actelor de identitate ale părinţilor, adeverinţă de me medicul de familie şi adeverinţe de salariat de la părinţi.

Care este oferta privaţilor

Grădiniţele private sunt o variantă luată în calcul de un număr semnificativ de părinţi din Capitală. Potrivit lui George Sălcieanu, administratorului site-ului www.gradinitebucuresti.ro, cel mai mare portal cu ofertele grădiniţelor private, în Capitală sunt 233 de grădiniţe private.

Fiecare dintre acestea are o capacitate medie de 40 de copii. Statisticile site-ului arată că peste 70% din locuri sunt ocupate în fiecare an. Preţurile diferă în primul rând de zonă şi de oferta educaţională. Un părinte plăteşte între 700 şi 1.400 de lei pe lună pentru un program lung, între orele 8.00 şi 18.00.

Dacă ţi-a plăcut ştirea, dă-ne LIKE pe Facebook AICI

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite