Cât costă un an de facultate în perioada 2012-2013: între 2.500 şi 6.000 de lei, la stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru anul universitar 2012-2013, facultăţile din Capitală au 12.900 locuri finanţate de la buget şi 7.500 de locuri cu taxă. Înscriereaa început pe 9 iulie. Un al doilea val de candidaţi sunt aşteptaţi să-şi depună dosarele de admitere după afişarea rezultatelor finale la examenul de Bac, în urma contestaţiilor, care va avea loc vineri, 13 iulie. 

Prima sesiune de admitere în învăţământul superior se va desfăşura începând cu 17 iulie la mai multe specializări printre care istorie, psihologie, teologie şi economie.

Pe 27 iulie, ultima zi din sesiune vor susţine examen de admitere candidaţii care au optat pentru facultatea de drept. La unele dintre specializări, admiterea se va face doar pe bază de dosar, după rezultatele de la Bac, cum este cazul Academiei de Studii Economice. În schimb, la Medicină, Politehnică şi la unele facultăţi ale Universităţii Bucureşti, candidaţii vor susţine examen de tip grilă.

Bătălia din această sesiune se va da, la sfârşitul lunii, pentru cele 12.900 de locuri finanţate de stat, la instituţiile de învăţământ superior de categoria I din Bucureşti, conform cifrelor de şcolarizare pentru anul universitar 2012 - 2013. Candidaţii care nu obţin sau nu au o notă suficient de mare pentru buget au la dispoziţie aproximativ 7.500 de locuri la taxă, la Universitatea Bucureşti (UB), Universitatea Politehnică din Bucureşti (UPB) şi la Academia de Studii Economice (ASE). În plus, Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" va anunţa candidaţii admişi pe locurile cu taxă pe 6 august, după analizarea cererilor în acest sens. Pot solicita această formă de şcolarizare cei care au obţinut o notă mai mare de cinci la examen.

Taxa cea mai mare, la Medicină

Studenţii admişi în anul I pe locurile cu taxă vor trebui să scoată din buzunar sume care încep de la 2.500 de lei şi pot ajunge la 6.000 de lei, în funcţie de facultatea aleasă. Cel mai mult vor plăti bobocii la Medicină, unde taxa anuală este stabilită la 6.000 de lei şi poate fi plătită în trei tranşe.

Studenţii admişi pe locurile nebugetate la Universitatea Bucureşti vor plăti cel puţin 2.500 lei pe an, la specializarea Facultatea de Teologie Baptistă, din cadrul UB. Facultăţile Universităţii Bucureşti care au avut cea mai mare concurenţă în ultimii ani percept o taxă de studiu de 3.100 lei. Este cazul Facultatăţii de Administraţie şi Afaceri, unde bătălia s-a dat între 10 candidaţi pentru un loc, anul trecut. Şi la Facultatea de Geografie, aflată, de asemenea, în vogă, taxa este tot de 3.100 lei. Studenţii la Drept vor plăti 3.300 de lei pentru a urma cursurile în regim cu taxă, pentru anul universitar 2012 - 2013. Tinerii care vor începe la 1 octombrie anul I la Ştiinţe Politice şi la Fizică, pe locurile nebugetate vor avea de plătit mai puţin, suma percepută aici fiind 3.100 de lei.

Viitorii economişti vor avea de achitat 3.000 lei anual pentru a fi studenţi la ASE. Pe politehnişti, anul de studiu la taxă îi va costa 4.000 de lei, la oricare din facultăţile UPB.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite