Cât de mult ne doare că ţara se umple de drogaţi? CIADO îşi suspendă activitatea în România din cauza Guvernelor indiferente

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii organizaţiei antidrog au făcut acest anunţ într-un comunicat emis astăzi către agenţia Amos News. Motivaţia acestora este indiferenţa totală a Guvernelor din 2008 până în prezent faţă de problematica drogurilor.

"Constatam că toate guvernele au alocat fonduri pentru tot felul de ONG-uri de casă ale partidelor ce s-au perindat pe la guvernare, iar cele din zona antidrog au fost forţate pe rând să-şi închidă activitatea din lipsa de finanţare", se menţionează în comunicatul emis astăzi de CIADO.

Potrivit Centrului Internaţional Antidrog şi pentru Drepturile Omului (CIADO), sucursala din România, programul de Interes Naţional ce asigură finanţarea ONG-urilor din zona antidrog stă din 2008 în sertarele diferiţilor miniştri. Deşi legea este aprobată, normele de aplicare nu sunt nici în prezent făcute.

Reprezentanţii organizaţiei susţin că nici Guvernul Emil Boc, nici cel USL nu au colaborat într-o manieră eficientă în combaterea consumului de droguri din România. Mai mult decât atât, aceştia susţin că actualul Guvern chiar le-ar fi promis o colaborare deosebită, dar că o dată ajunşi la putere s-au dezis de ea.

"USL a promis că va acorda o atenţie deosebită problematicii drogurilor din România în momentul venirii la guvernare, dar constatăm în urma corespondenţei cu CIADO că vă detaşaţi de afirmaţiile dumneavoastră ca Uniune Social Liberală, refuzând dialogul pe această temă ca şi predecesorul dumneavostră, domnul Emil Boc", se mai menţionează în comunicat.

Creşterea alarmantă a consumului de droguri

De asemenea, aceştia subliniază faptul că indiferenţa autorităţilor nu este explicabilă având în vederea creşterea alarmantă a consumului de droguri. Potrivit CIADO, consumul de droguri din prezent este 4,3% faţă de cel din urmă cu trei ani, de 1,7%. O creştere signifiantă şi extrem de rapidă în comparaţie cu alte state unde a fost atins în 40-50 de ani şi nu în trei.

"Ne întrebăm dacă în România, doar societatea civilă este interesată de reducerea consumului de droguri, prevenirea şi combaterea acestuia sau şi autorităţile române?", mai scrie organizaţia antidrog în comunicatul citat.

Cine este CIADO

O organizaţie internaţională cu sucursală şi în Bucureşti, CIADO are scopul de a desfăşura programe sau proiecte în domeniul prevenirii traficului şi consumului de droguri, în domeniul tratamentului, recuperării şi reinserţiei sociale a dependenţilor de droguri, alcool, tutun etc.

Organizaţia desfăşoară de asemenea programe în domeniul prevenirii virusului HIV / SIDA, al traficului cu fiinţe umane, al terorismului, crimei organizate, corupţiei şi altor domenii ce privesc apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor sale fundamentale şi cooperarea internaţională, de interes general şi / sau comunitar, în ţară sau străinătate, în nume propriu sau în parteneriat cu persoane fizice şi juridice, române şi străine.

Totodată, scopul organizaţiei este şi de a colecta fonduri care să fie folosite direct sau puse la dispoziţia altor instituţii, asociaţii sau fundaţii, în vederea realizării programelor sau proiectelor enunţate mai sus.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite