Tu cât de bine îţi cunoşti oraşul? Iată zece răspunsuri la întrebări despre Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trăim în aglomeraţie, agitaţia ne este supremul inamic, dar şi un modus vivendi. Mai avem timp să ne oprim şi să ne punem întrebări? Iată câteva răspunsuri la întrebări pe care poate fiecare bucureştean şi le pune măcar o dată.

În căutarea zilnică spre un trai decent, în fuga pe teren alunecos al vieţii fiecăruia înspre întâietate, câţi dintre bucureşteni mai găsesc răgaz pentru a afla detalii despre istoria unor aspecte ale capitalei României care ne fac viaţa mai frumoasă?

Iată o întrebare la care arhitecţii, sociologii şi poate chiar administraţiile locale încearcă să afle răspunsuri şi să provoace curiozităţi , organizând frecvent seminarii, dezbateri sau festivităţi care să ne pună pe tavă detalii despre identitatea oraşului. 

Şi asta pentru că numai cei care îşi cunosc clădirile, străzile pitoreşti cu istorii interbelice, amorurile pierdute pe potecile parcurilor în lumină de toamnă, numai cei care înţeleg cât de greu este să construieşti ceva cu adevărat, numai aceia vor putea aprecia şi proteja oraşul. 

Cea mai bună dovadă pentru acest aspect este faptul că, în vremuri de criză economică, festivalurile culturale continuă să se înmulţească. Târgurile meşteşugăreşti sau de anticariat, prind parcă amploare. Străzile Capitalei, centrul oraşului şi marile parcuri cu precădere, au ajuns în prezent să fie scena momentelor artistice de toate felurile. 

Iată câteva întrebări care-şi primesc răspunsul(sursă: bucurestiivechisinoi.ro):

Cu toţii cunoaştem studioul de la Buftea. Câţi ştiu însă că a luat naştere în 1950 şi că la acea vreme era cel mai mare şi mai bine dotat din sud-estul Europei?

Clădirea care a fost pentru zeci de ani cea mai înaltă din Bucureşti, Hotelul Intercontinental, a fost ridicat în anii ‘70 (25 de etaje).

Gara de Nord a aparut în 1872, odată cu traseul Bucureşti - Ploieşti.

Care sunt cele mai vechi urme de civilizaţie? Primele urme de civilizaţie de pe meleagurile acestea datează din 800 I.H. Este vorba de aşezări geto-dacice care au fost găsite în zonele care azi se numesc Herăstrău, Dămăroaia, Lacul Tei şi Pantelimon.

Prima maşină a fost înmatriculată în anul 1900. Automobilul cu numărul 1 aparţinea inginerului George Assan, fiul industriaşului cu acelaşi nume.

Prima maşină electrică? În anul 1909 este adus din Germania primul automobil electric. Vehiculul era folosit pentru transportul mărfurilor.

Capitala României este totodoată primul oraş din lume care, în 1857, a introdus iluminatul cu petrol lampant. Viena a fost al doilea, în 1859.

Prima şcoală de şoferi din Bucureşti s-a deschis în 1906. Ea a fost înfiinţată de Automobil Clubul Roman ce fusese fondat cu un an în urmă.

Primul semafor din Bucureşti a fost montat în anul 1929, pe Calea Victoriei, în dreptul Cercului Militar.

Unul din cele mai vechi bulevarde din Bucureşti, Calea Victoriei a avut încă din 1878, sens unic de mers. Acesta a fost dat de intrarea triumfală a trupelor române pe fostul Pod al Mogoşoaiei, dinspre Piaţa Victoriei spre Palatul Regal, unde armata a fost aşteptată de către regele Carol.

Urmăreşte-ne şi pe FACEBOOK ca să fii la curent cu tot ce mişcă în Bucureşti

Footer Bucuresti
București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite