România, codaşă la gestionarea deşeurilor. Ţara noastră se află în topul steguleţelor roşii într-un raport al Comisiei Europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un nou raport despre modul în care statele membre îşi gestionează deşeurile municipale arată că la nivelul UE există diferenţe mari între statele membre. România se află printre ţările cu cele mai mari lacune în privinţa punerii în aplicare a legislaţiei în domeniu.

Astfel, statele membre cu cele mai mari lacune în privinţa punerii în aplicare a legislaţiei în domeniu sunt Bulgaria, Republica Cehă, Cipru, Estonia, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, România şi Slovacia.

Raportul clasifică cele 27 de state membre în funcţie de 18 criterii, iar fiecare ţară primeşte steguleţe verzi, portocalii sau roşii. Domeniile vizate de această evaluare sunt volumul total de deşeuri reciclate, costul eliminării deşeurilor, precum şi încălcări ale legislaţiei europene.

Potrivit caleaeuropeana.ro, deficienţele includ strategii incomplete sau inexistente de prevenire a producerii deşeurilor, lipsa stimulentelor pentru a evita depozitarea deşeurilor la gropile de gunoi, precum şi o infrastructură neadecvată de gestionare a deşeurilor.

Statele care apelează, în principal, la opţiunea depozitării deşeurilor la gropile de gunoi indică o lipsă de dezvoltare în domeniu. Asta pentru că metoda cu adevărat ecologică preferată de Comisia Europeană şi ideală din punct de vedere ecologic este gestionarea gunoaielor.

În aceste ţări, codaşe în raport, refolosirea şi reciclarea, sunt în mod sistematic subexploatate. În consecinţă, perspectiva este deficitară.

Statele dezvoltate aruncă doar 5% din cantitate de deşeuri la groapa de gunoi

La polul opus însă, există ţări dezvoltate care dispun de sisteme complexe de colectare a deşeurilor, aşa încât mai puţin de 5% din cantitatea de gunoi este depozitată la gropile de gunoi.

Ţări ca Austria, Belgia, Danemarca, Germania, Olanda şi Suedia deţin sisteme de reciclare bine dezvoltate, o capacitate suficientă de tratare a deşeurilor şi au performanţe bune în privinţa deşeurilor biodegradabile. În general, statele menţionate combină cu succes în politicile lor de gestionare a deşeurilor instrumente juridice, administrative şi economice.

 „Imaginea rezultată din acest exerciţiu confirmă cele mai serioase preocupări ale mele. Multe state membre continuă să depoziteze la gropile de gunoi cantităţi uriaşe de deşeuri municipale - cea mai nepotrivită opţiune de gestionare a deşeurilor -, în ciuda existenţei unor alternative mai bune şi în pofida disponibilităţii fondurilor structurale necesare pentru a finanţa opţiuni mai avantajoase. Se îngroapă resurse valoroase, se pierd beneficii economice potenţiale, nu se creează locuri de muncă în sectorul gestionării deşeurilor, iar sănătatea umană şi mediul au de suferit.Este un lucru greu de justificat în condiţiile actuale ale economiei noastre", a declarat comisarul european de mediu, Janez Potocnik, citat de caleaeuropeana.ro

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite