De ce nu plutesc bărcuțele pe Dâmbovița, deși râul are potențial pentru navigația de agrement

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O plimbare cu barca pe Dâmbovița nu este un scenariu imposibil, spun reprezentanții Administrației Naționale „Apele Române” (ANAR), sub gestiunea căreia se află râului care traversează Capitala.

Cu toate că apa curgătoare nu poate fi stăbătută de la un capăt la celălalt cu o ambarcațiune, există anumite porțiuni unde se pot practica activități nautice. „Utilitatea râului a fost gândită drept o formă de apărare împotriva inundațiilor”, a explicat Ana-Maria Agiu, purtător de cuvânt la „Apele Române”.Astfel, râul a fost amenajat, în sectorul bucureștean, în șase noduri hidrotehnice care nu pot fi modificate.

„Există mai multe pontoane de-a lungul Dâmboviței unde ar putea fi ancorate bărcuțe”, a mai spus purtătorul de cuvânt. „Totodată, mai multe zone ar putea fi amenajate pentru practicarea navigației de agrement”, a adăugat Agiu.

Perimetrele care se pretează cel mai bine pentru organizarea activităților acvatice sunt cele din centrul Capitalei. „De exemplu, zonele din aproprierea Operetei, a sediului Registrului Comerțului, dar și cele din cartierul Grozăvești ori din Piața Unirii, pot fi amenajate astfel încât bucureștenii să se poată plimba cu barca pe Dâmbovița”, a lămurit purtătorul de cuvânt al ANAR. Într-adevăr, râul nu ar suporta ambarcațiuni voluminoase și dotate cu motor puternic, însă bărcuțele și hidrobicicletele ar fi binevenite.

Inițiative fără rezultat

În Capitală nu există aceste distracții des întâlnite în alte metropole europene care sunt traversate de râuri, din cauza lipsei proiectelor. Ana-Maria Agiu a precizat că ANAR are autoritatea de a aproba și, eventual, de a coordona o astfel de inițiativă, însă planurile propriu-zise ar trebui să vină din partea Primăriei Municipiului București ori din partea Ministerului Transporturilor.

„Bineînțeles, orice instituție poate propune un proiect turistic pentru Dâmbovița,  însă tot ce putem face noi este să-l aprobăm”, a lămurit Agiu. Până acum, nicio instituție publică nu a solicitat vreo autorizație în vederea organizării activităților de agrement pe râu. Numai Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 a inițiat un proiect de acest fel, la începutul acestui an, însă nu s-a concretizat încă. Organizația și-a propus să deschidă un centru de închiriat bărci chiar lângă Biblioteca Națională din Bulevardul Unirii.

De asemenea, în decembrie 2010, primarul general Sorin Oprescu propunea construirea unor panouri cu iederă și iarbă pe malurile apei curgătoare. Acestea ar fi urmat să fie dotate cu ventilatoare, becuri și panouri fotovoltaice, astfel încât calitatea aerului să fie îmbunătățită. Nici această idee nu s-a concretizat însă.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite