O nouă mega-construcție în Capitală: Turn de 35 de etaje și mall cultural în locul fostei fabrici de țigări. Află ce legătură are Wikileaks cu ambițiosul proiect FOTOGALERIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fosta fabrică de țigări din București, situată pe Bulevardul Regiei, s-ar putea transforma într-o mega-construcție modernă, care ar conține două turnuri de 30, respectiv 35 de etaje, un parc cultural și un cartier rezidențial.

Fosta Regie Autonomă a Tutunului din București este obiectul unui proiect imobiliar de proporții, care ar urma să înglobeze două turnuri, un mall cultural și un cartier de locuințe, potrivit HotNews.ro. Curajosul proiect a primit avizul de oportunitate din parte Primăriei Capitalei. Pe lângă viitoarele imobile ultra-moderne, noul ansamblu va păstra și va integra turnul de evacuare a fumului, dar și clădirea de cărămidă a fostei fabrici.

Mai mult, spațiul din fața clădirii vechi, în care se află și turnul de evacuare a fumului, urmează să fie acoperit cu o copertină transparentă și transformat într-o piață urbană acoperită. Beneficiarul proiectului este firma Interagro, al cărei acționar majoritar este controversatul om de afaceri Ioan Niculae, cunoscut pentru datoriile uriașe pe care le are către Romgaz.

Edificii de 119 metri înălțime

Potrivit arhitectului-șef al Capitalei, Gheorghe Pătrașcu, proiectul se află în dezbatere publică. Terenul pe care urmează să se construiască ansamblul se întinde pe o suprafață de peste 62.000 de metri pătrați și a aparținut fostei fabrici de tutun. Înălțimea maximă a construcțiilor aprobată de autorități este de 119 metri.

image
Proiectul de la fosta fabrică de tutun Proiectul de la fosta fabrică de tutun

Click pe fotogalerie pentru a vedea mai multe imagini cu macheta ansamblului de la fosta fabrică de țigări!


Proiectul, discutat în Comisia Tehnică de Urbanism

Înainte ca arhitectul-șef al Capitalei și primarul Sorin Oprescu să semneze avizul de oportunitate, proiectul a fost discutat, la sfârșitul lunii iulie, în Comisia Tehnică de Urbanism de pe lângă Primăria Capitalei, primind aviz favorabil. După avizul de oportunitate, proiectul trebuie să obțină avizul de urbanism și celelalte avize cerute prin lege, după care va fi discutat în Consiliul General al Municipiului București.

Beneficiarul, datornic la Romgaz

Biroul care realizează Planul Urbanistic Zonal (PUZ) pentru acest proiect este M Design, iar beneficiarul este firma omului de afaceri Ioan Niculae, Interagro. Această societate este unul dintre principalii datornici ai Romgaz, se arată într-un raport al Fondului Proprietatea privind  activitatea desfășurată de compania de gaze în 2011, citat de HotNews.ro. 

Anul trecut, firma InterAgro era înregistrată ca debitor, cu suma totala de 334,4 milioane de lei. Ioan Niculae și mai mulți directori de la Romgaz sunt anchetați pentru subminarea economiei naționale și pentru favorizarea firmei InterAgro prin prețuri  preferențiale la gaze. InterAgro a devenit proprietarul terenului fostei fabrici de tutun în urma privatizării controversate a Societății Naționale Tutunul Românesc, din anii 2000 - 2001.

Niculae, oligarh în telegramele Wikileaks

Tranzacția suspectă dintre statul român, prin Ministerul Agriculturii, și firma fostului ofițer de securitate a fost notată și într-una dintre telegramele Wikileaks publicate de HotNews.ro. În acea telegramă, Ioan Niculae era cotat drept unul dintre cei cinci oligarhi care, în 2007, „continua să exercite o influență semnificativă în politica din România. (...) Mulți păstrează legături obscure cu fosta Securitate din România sau cu persoane din serviciile de informații și își promovează interesele personale prin intermediul trusturilor media pe care le dețin‟.


București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite