Înscrierile la clasa I şi clasa pregătitoare: câte locuri sunt disponibile, ce teste va da copilul tău şi cum ar trebui să procedezi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti a clarificat azi, în cadrul unei conferinţe de presă, situaţia înscrierilor la clasa I şi clasa pregătitoare, pas cu pas, astfel încât „să nu mai existe nelămuriri în rândul părinţilor“.

În prezent, 19.500 de copii de şase şi de şapte ani sunt înregistraţi în grădiniţe, ceea ce a rezultă că în anul şcolar 2012 – 2013 ar fi nevoie de 23.550 de locuri pentru clasa pregătitoare şi clasa I, luându-i în calcul şi pe cei care nu frecventează învăţământul preşcolar, potrivit Inspectoratului Şcolar al Capitalei.

„În urma calcului efectuat al necesarului de clase în învăţământul primar, am estimat că este nevoie de 654 de clase I şi 288 de clase pregătitoare pentru a cuprinde numărul de copii din grădinţe, dar şi cel ai copiilor care nu sunt cuprinşi în nicio formă de pregătire din învăţământul preşcolar“, a spus inspectorul general şcolar, Cristian Alexandrescu.

De asemenea, acesta a explicat că există şi posibilitatea suplimentării numărului de locuri, dar că această acţiune se poate realiza în funcţie de capacitatea fiecărei şcoli.

În ce clasă va fi copilul tău

Referitor la stabilirea clasei în care va fi înscris copilul,  inspectorul a precizat că selecţia se face în funcţie de vârsta copilului, de participarea sau neparticiparea anterioară la educaţia preşcolară, de testele psihosomatice, dar şi de opţiunea părinţilor.

Astfel, copiii care împlinesc vârsta de şase ani până la data de 31 august 2012, inclusiv, vor fi înscrişi în clasa pregătitoare. Însă, dacă părinţi doresc să-şi înscrie copilul direct în clasa I, trebuie să solicite în scris Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti şi este posibil doar în următoarele situaţii:

•    Dacă copilul respectiv este înscris şi frecventează grupa mare, pregătitoare pentru şcoală, în anul şcolar 2011-2012.

•    Dacă nu este înscris sau nu frecventează grupa mare în anul 2011-2012, acesta poate să înceapă anul şcolar direct cu clasa I, dacă testele psihosomatice atestă că este pregătit să treacă peste clasa pregătitoare.

De asemenea, copiii care împlinesc şase ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie, anul curent, pot fi înscrişi doar în clasa pregătitoare. Dacă părinţii acestor copii nu optează pentru înscrierea lor în această clasă sau dacă rezultatele evaluării psihosomatice indică faptul că nu sunt pregătiţi, au obligaţia să-i înscrie la grădiniţă, la grupa mare.

Ce este evaluarea psihosomatică

Evaluarea psihosomatică are la bază două aspecte. Unul dintre ele este adeverinţa care atestă faptul că preşcolarii sunt pregătiţi sau nu pentru clasa I sau cea pregătitoare. Această adeverinţă este eliberată de medicii şcolari sau cei de familie, după caz.

După ce este eliberat acest act, copiii vor trece printr-o consultare psihologică la care va fi implicat personalul de specialitate al Centrului Municipiului Bucureşti pentru Resurse şi Asistenţă Educaţională (CMBRAE), dar şi specialişti din alte instituţii.

De asemenea , comisia municipiului bucureşti stabileşte perioada de destăşurare a evaluării psihosomatice, programul zilnic pentru aceasta, precum şi adresele la care se desfăşoară. Aceste informaţii sunt afişate la toate unităţile de învăţământ şi pe site-ul Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB).

„Rezultatul Evaluării psihosomatice a copilului este comunicat, în scris, părintelui care a solicitat evaluarea. Acest rezultat nu poate fi contestat“, a spus Cristian Alexandrescu, inspector şcolar al Capitalei.

Testele psihosomatice se realizează începând cu 20 februarie 2012, până pe 29 februarie 2012, în intervalul orar 8.30 – 18.00.

Centrele în care au loc aceste evaluări sunt următoarele:

•    Şcoala Nr. 5 „Corneliu Popescu“, Calea Victoriei Nr. 114

•    Şcoala Nr. 24, strada Tunari Nr. 52

•    Şcoala Nr. 195, strada Lunca Bradului Nr. 2

•    Şcoala Nr. 190 „Marcela Peneş“, strada Serg. Nitu Vasile Nr. 16

•    Şcoala Nr. 128, strada Ion Creangă Nr. 6

•    Şcoala Nr. 117, strada Fabricii Nr. 22

Părinţii vor putea afla nivelul de clasă la care urmează să fie înscrişi copiii care au participat la testele psihosomatice la unităţile de învăţământ, unde vor fi afişate rezultatele.

Unde îţi înscrii copilul

ISMB a anunţat că toţi copiii vor fi înscrişi în clasa pregătitoare şi clasa I la şcoala de circumscripţie solicitată de către părinţi. În  situaţia în care numărul cererilor de înscriere este mai mare decât numărul locurilor disponibile în şcoala respectivă, se vor aplica cele cinci criterii generale de departajare:

•    au prioritate copiii care la înscriere au prezentat un certificat medical de încadrare în grad de handicap.

•    de aesmenea, au prioritate copiii care la înscriere au prezentat un document prin care se atestă faptul că sunt orfani de ambii părinţi sau că provin de la o casă de copii.

•    au prioritate şi copiii care la înscriere au prezentat un document care dovedeşte că sunt orfani de un părinte sau că provin dint-ro familie monoparentală.

•    dacă unul dintre părinţii copilului este cadru diactic sau angajat în învăţământ, copilul dispune de prioritate la înscriere.

•    un alt criteriu pentru care copilul are prioritate la înscrieri este şi existenţa unui frate sau a unei surori înmatriculat/înmatriculată în şcoala respectivă.


Însă, există posibilitatea să existe doi copii aflaţi la egalitate din punctul de vedere al acestor criterii generale. În acest caz, fiecare unitate de învăţământ va stabilii criterii specifice de departajare.

Cum îţi înscrii copilul

Înscrierile în clasa I sau clasa pregătitoare se vor face în patru paşi.

În prima etapă sunt procesate doar cererile părinţilor care solicită înscrierea copiilor la şcoala de proximitate. 

În a doua etapă, comisiile de înscriere din şcoli afişează locurile rămase libere.

A treia etapă este dedicată părinţilor care au solicitat înscrierea la altă şcoală decăt cea de circumscripţie, dar care nu au fost admişi, aceştia având posibilitatea să depună o nouă cerere pentru unitatea de învăţământ de proximitate.

În ultima etapă de înscriere, comisia municipiului Bucureşti soluţionează situaţiile copiilor care nu au fost cuprinşi într-o şcoală în paşii anteriori.

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite