BAC-ul dur a făcut praf piața imobiliară din Capitală. Cum au influențat "picații" chiria apartamentelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Paradoxal, chiar la începerea noului an universitar, chiria la apartamentele cu două camere a atins minimul ultimilor cinci ani. Cauza? Cererea este mai mică anul acesta, întrucât nu au mai migrat către facultățile bucureștene atât de mulți absolvenți de liceu.

Deși era de așteptat ca piața închirierilor să fie dinamizată odată cu începerea unui nou an universitar, chiriile la apartamentele cu două camere au scăzut. Raportul realizat de Anunțuriparticulari.ro consemnează în septembrie chiar atingerea celui mai scăzut prag al chiriei, din 2007 până în prezent, pe segmentul apartamentelor de două camere, cele mai numeroase din piață.

Dacă pe un interval de 12 luni, chiria medie a scăzut la unitățile de două camere cu 1%, variația  înregistrată în 30 de zile, din august, până în septembrie 2012, ajunge la -3%. În cazul celorlalte tipuri de apartamente, statisticile indică pentru septembrie o ușoară creștere pe un interval de o lună, de până în 1,5%. În plus, în luna septembrie, proprietarii au scos la închiriere cu 30% mai multe apartamente față de luna august a acestui an, apropiindu-se astfel de 3.400 unități noi.

În condițiile unui grad de promovabilitate extrem de scăzut a examenului de Bacalaureat, automat și cererea de apartamente de închiriat a avut de suferit în această toamnă. În aceste condiții, proprietarii și-au adaptat pretențiile la realitatea pieței în cele mai multe dintre cazuri.

Garsonierele nu reușesc să treacă de pragul de 230 euro în ceea ce privește chiria medie lunară solicitată. În luna anterioară, chiria medie pentru acest tip de unități a ajuns la 228 euro, în creștere cu doar un euro față de luna august a acestui an și cu 2% mai mică pe un interval de 12 luni, echivalentul a patru euro.

Chiria medie pentru două camere, 312 euro

Într-o perioadă în care cererea pe segmentul închirierilor este oricum mai accentuată decât în celelalte luni ale anului, chiar și în contextul unor rezultate slabe la Bacalaureat, apartamentele de două camere au reușit performanța negativă de a atinge minimul ultimilor 5 ani. Proprietarii au solicitat în septembrie o chirie medie de 312 euro pentru o unitate de două camere, cu 1% mai puțin decât în urmă cu exact un an, dar și în scădere cu aproximativ 3% pe un interval de doar 30 de zile, de la 321 euro/ lun

Apartamentele de trei camere au un parcurs relativ similar cu cel al garsonierelor. Pentru o astfel de unitate, noii chiriași au fost nevoiți să plătească o chirie medie lunară de 419 euro. Nivelul este cu doar 1,5% mai ridicat comparativ cu luna august 2012 când chiria se învârtea în jurul valorii de 413 euro. Pe acest segment, observăm însă și o depreciere de 4% dacă ne raportăm la aceeași perioadă a anului trecut. La momentul respectiv, proprietarii solicitau o chirie medie de 436 euro/ lună pentru o unitate de trei camere.

Apartamentele de închiriat cu patru camere, cu 14% mai scumpe

Apartamentele de patru camere sunt singurele care au înregistrat în septembrie o modificare accentuată a chiriei de la o lună la alta. Numărul mic de oferte consemnat pe acest segment face ca nivelul chiriei medii solicitate de proprietari să ajungă în luna recent încheiată la 645 euro, cu 14% mai mult decât în luna august a acestui an. Totuși, raportat la aceeași perioadă a anului trecut, observăm că pretențiile proprietarilor au „înghețat” în jurul aceluiași prag.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite