Cum s-a aprobat împrumutul de 800 milioane de euro pentru Capitală, în toiul nopţii, într-o ședință de urgență

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Împrumutul de 800 de milioane de euro pentru Primăria Capitalei, destinat restructurării unei datorii de 500 de milioane de euro şi contractării de noi credite, a fost aprobat, vineri, de Consiliul General al Municipiului București, după ce fusese respins în ședința ordinară.

În şedinţa ordinară a Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB), proiectul de hotărâre referitor la acest împrumut a fost respins cu 24 de voturi pentru, 16 împotrivă şi o abţinere. Pentru aprobare, proiectul avea nevoie de un număr de voturi favorabile de cel puţin jumătate plus unu din totalul consilierilor aflaţi în funcţie, respectiv de 27 de voturi. CGMB are 55 de membri, însă mandatele a trei consilieri nu au fost încă validate.

31 de consilieri, la şedinţa de urgenţă

După nouă ore de la începere, în jurul orei 22.00, şedinţa ordinară a fost suspendată, din lipsă de cvorum. La scurt timp după, a fost însă convocată o şedinţă de urgenţă a CGMB, special pentru împrumut.  La această nouă şedinţă au participat 31 de consilieri iar după scurte parlamentări, 30 dintre aceştia au dat undă verde proiectului.

Proiectul de hotărâre prevede aprobarea contractării unor finanţări rambursabile interne sau externe în valoare totală de până la 800 de milioane de euro sau echivalentul în lei, în vederea restructurării datoriei de până la 500 milioane de euro şi contractării de noi credite.

Potrivit proiectului, contractarea finanţării rambursabile de 800 de milioane de euro, cu maturitate de până la 20 de ani, se face pentru realizarea investiţiilor publice de interes local şi pentru asigurarea resurselor financiare necesare plăţii de capital (principal) în anul 2015 aferente emisiunii de euro-obligaţiuni emise de Municipiul Bucureşti în 2005.

Finanţările sunt de la Banca Europeană de Investiţii, Banca de Dezvoltare a Comunităţii Europene, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, pentru realizarea şi modernizarea sistemului dse termoficare, infrastructură urbană, infrastructură şcolară, reabilitarea staţiei de ape uzate de la Glina, reabilitarea zonei istorice, managementul traficului, modernizarea sistemului de alimentare cu apă.

Împrumut pentru datorii

Surse ale ziarului “Adevărul” susţin că, împrumutul ar urma să acopere datoriile accumulate de Regia Autonoma de Distributie a Energiei Termice Bucuresti.  Anul trecut, în şedinţa din 28 noiembrie, CGMB a aprobat hotărârea prin care propunea Guvernului ştergerea datoriei istorice şi a penalităţilor RADET către ELCEN printr-un memorandum. Suma datorată de regie este de circa 220 de milioane de euro, la care se adaugă penalitatile, de circa 250 de milioane de euro. Întreaga sumă ar urma să fie acoperită din acest credit.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite