Casa celor care așteaptă să moară: Un nou azil pentru bolnavii în fază terminală se va deschide în Capitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un nou Centru de Îngrijire Paliativă se va deschide în București, în 2013, și va fi dedicat pacienților a căror boală se află în stadiu terminal. Bolnavii vor beneficia atât de îngrijiri medicale, cât și de asistență psiho-emoționlă.

Din 2013, adulții și copiii diagnosticați cu boli incurabile vor primi, în ultimele luni de viață, atât îngrijiri medicale de specialitate, cât și asistență psiho-emoțională, socială și spirituală. Fundația Hospice Casa Speranței, care va construi Centrul de Îngrijire Paliativă, își propune să amelioreze durerea bolnavilor oncologici și nu numai, aflați în fază terminală.

Azilul se va deschide în sectorul 2, pe strada Tămâioarei nr. 121-123, în vara anului 2013, au anunțat reprezentanții fundației. Lucrările de construcție au fost demarate pe 24 mai 2012, în cadrul unei ceremonii la care au participat personalități precum ministrul Sănătății, Vasile Cepoi, președintele Fundației Hospice Casa Speranței, Graham Perolls, și mulți alții.

Servicii gratuite

Echipa de profesioniști a azilului va asigura servicii gratuite și adaptate stadiului și evoluției bolii. Pacienții care nu se pot deplasa vor beneficia de îngrijiri paliative la domiciliu, în regiuni ca București, Brașov, Făgăraș și Zărnești. Atunci cănd asistența de acasă nu este suficientă, bolnavii de cancer se pot interna în unitatea cu paturi pentru o perioadă de 10-14 zile.

Centrul de zi pentru adulți va fi o completare a serviciilor de îngrijire, care va permite bolnavilor să socializele, să se relaxeze și să folosească arta într-un mod creativ pentru a depăși problemele afective legate de boală.  Pentru copii va fi amenajat un Centru de zi care se va baza pe terapie prin joc, educație personalizată și kineto-terapie.

La cămin, bolnavii vor găsi o serie de alte servicii care le vor ușura suferința: asistență socială, psiho-emoțională și spirituală și cabinete de consultații, de protezare mamară și de stomatoterapie.

Aproape de familie și de prieteni

Persoanele în fază terminală nu trebuie să fie îndepartate de cei dragi, așa că politica Centrului de Îngrijire Paliativă este mai mult decât permisivă. Pacienții internați vor putea primi vizite de la familie și de la prieteni în orice zi, între orele 8.00 și 22.00. Ei vor fi încurajați să participe la numeroasele activități de relaxare sau de creativitate și vor putea discuta despre problemele spirituale, atât cu psihologul, cât și cu preotul.

Bolnavii vor primi mese calde, pregătite chiar în bucătăria căminului, având posibilitatea să aleagă unul dintre meniurile adaptate nevoilor personale. La solicitare, rudele pot rămâne și peste noapte cu pacientul internat.

Mii de bolnavi vor fi ajutați

Centrul se va întinde pe 3 nivele și aproape 3.500 de metri pătrați și va avea o capacitate de 30 de paturi de internare pentru perioade limitate (10-14 zile). Azilul își propune să asigure anual circa 700 de internări pentru bolnavii oncologici în stări avansate.

Serviciul ambulator va asigura aproximativ 8.000 de consultații și îngrijiri paliative, iar Centrul de zi, peste 5.000 de participări la activitățile organizate de personal. Echipa de îngrijire la domiciliu se va ocupa de circa 200 de pacienți, asigurând 11.000 de vizite în fiecare an. Toate serviciile vor fi oferite în regim de gratuitate.

Speranța costă 4,7 milioane de euro

Acest proiect va fi realizat de Fundația Hospice Casa Speranței, care a mai deschis un astfel de centru și în Brașov. Terenul a fost achiziționat, aprobările necesare începerii construcției au fost obținute, iar lucrările au fost demarate pe 24 mai 2012. În acest moment, fundația încearcă să strângă fondurile necesare construirii azilului cât mai curând posibil.

Costul total va fi de 4,7 milioane de euro, iar până acum s-au strâns 2,7 milioane de euro. Bugetul de funcționare a azilului din Brașov, dar și cel destinat proiectului din Capitală, au fost asigurate de donatori și sponsori, programe de finnațare, bugetul de stat, direcționări de câte 2% ale contribuabililor și de partenerul Hospice of  Hope UK și SUA.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite