VIDEO Poveşti cutremurătoare din „Închisoarea morţii”: agonia din celula neagră, locul unde intrai tânăr şi ieşeai un moşneag plin de mucegai

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fortul 13 Jilava, una dintre cele mai sângeroase temniţe comuniste, aflată la marginea Bucureştiului, a rămas în amintirea foştilor deţinuţi drept o casă a groazei, unde erau bătuţi, umiliţi şi închişi, luni la rând, în camera neagră, cea mai înfricoşătoare încăpere din fort.

Toți cei care aveau inteligența să înțeleagă comunismul și curajul să i se opună erau aruncați în fortul de la Jilava. Foștii prizonieri din „Închisoarae morții” s-au întors, după mai bine de jumătate de secol, în dezolanta pușcărie, unde au îndurat suferințe cumplite.

Camera neagră era un loc aparte. Pe cât de mare, pe atât de sinistră. Celula era atât de întunecată, încât ochii prizonierilor nu se obișnuiau niciodată cu bezna, nu puteau zări nici măcar un contur. Fără nicio sursă de lumină ori de căldură, tot ce cunoșteau deținuții erau noroiul și mucegaiul. Unii erau uitați acolo cu lunile. Fără vreo plimbare, fără nicio gură de aer proaspăt.

Sursa: JILAVA - Un documentar dedicat Zilei Drepturilor Omului

„Nu-ți dădeai seama cum arăta înăuntru, cât de mare e, cât de adâncă. Toata lumea care era băgată aici se strângea instinctiv lângă ușă. Mai departe nu aveam curajul să mergem, nu știam ce-i acolo”, a mărturisit  Gheorghe Nichifor, un fost deținut care a experimentat oroarea celulei de smoală.

Sacrificiu pentru demnitate

Demostene Andronescu a dezvăluit cea mai umilitoare întâmplare din viața lui, amintindu-și cum a fost ajutat de un coleg de celulă să-și facă nevoile. El a fost aruncat în camera neagră alături de un alt prizonier, ambii încătușați, cu mâinile la spate.

„La un moment dat mi-a venit să fac pipi și am bătut în ușă, că eram legat la mâini. Gardianul m-a întrebat: «Ce vrei, bă? Fă pe tine, măi nesimțitule!» Dar am refuzat. Aveam un coleg de celulă care stătuse mai mult timp decât mine în închisoare. El mi-a zis: «N-ai ce să faci decât să faci pe tine. De câte ori am făcut eu pe mine când mă țineau câte trei-patru zile, n-aveam de ales». Dar eu n-am acceptat.« De-mi pleznește vezica, nu fac!», i-am spus eu. M-am chinuit toată noaptea. Iar dimineața m-a chemat la el. Avea mâinile legate la spate, dar m-a deschis la prohab și m-a ajutat să fac pipi”, a povestit bătrânul.

„Închisoarea morții“ „Închisoarea morții“ „Închisoarea morții“

CLICK pe fotogalerie pentru a vedea mai multe imagini din „Închisoarea morții“!

Un alt fost prizonier a mărturisit că a stat câteva luni în camera neagră. „Dumnezeule, era cumplit! Atmosfera aia...nu știai dacă e zi sau noapte. O pățeai dacă te prindeau dormind sau rezemat de perete”, și-a amintit bărbatul.

Un tânăr cu barbă albă

Gheorghe Jijie a fost și el închis timp de șase luni în carcera groazei, unde a intrat tânăr și a ieși îmbătrânit ca un moșneag. „Am stat șase luni fără lumină, fără căldură, că nu exista căldură aici. Aer n-am avut, nu m-au scos niciodată la plimbare timp de șase luni. Când m-au scos de aici și m-au dus într-o celulă obișnuită, miroseam a mucegai, prinsesem mirosul din celulă. Cei care erau deja în carceră se uitau la mine și ziceau «Ia uite-l și pe moșul ăsta!». Îmi crescuse barba și se așezase mucegaiul alb pe ea”, și-a amintit fostul deținut.

Rămâneți pe bucuresti.adevarul.ro pentru a citi și alte mărturii zguduitoare despre foamea, frigul, umilința, tortura și bătaia pe care erau nevoiți să le îndure oamenii întemnițați în Fortul 13 Jilava, de la marginea Bucureștiului.

Dacă ţi-a plăcut ştirea, dă-ne LIKE pe Facebook AICI

CITEŞTE MAI MULTE DESPRE FORTUL 13 JILAVA:
FOTO Ucigaşul mamei şi fetiţei de la Siret, condamnat la închisoare pe viaţă

FOTO Prizonier pentru o zi. Povestea cutremurătoare a Fortului 13 Jilava, unde intelectualilor li se ştergea orice urmă de viaţă

FOTO/VIDEO Poveşti cutremurătoare din Fortul 13 Jilava: foştii deţinuţi îşi amintesc cum au făcut cunoştinţă cu groaza, bătaia şi ploşniţele

FOTO/VIDEO Poveşti cutremurătoare din „Închisoarea morţii”, locul unde înfometarea îţi lua minţile, iar frunza de salată era un miracol

VIDEO Povești cumplite din „Închisoarea morții”, locul unde nu aveai voie să mori până nu erai bătut, torturat și anchetat

FOTOGALERIE Incursiune în „Închisoarea morții“, unde vizitatorii se simt când pușcăriași, când iubitori de artă

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite