Muncă de infarct în cea mai toridă zi: muncitorii nu s-au oprit din lucru nici ieri, într-un oraș de foc și pustiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Căldură mare! Peste 40 de grade Celsius la umbră ziua în amiaza mare, în centrul Bucureştiului. Cea mai fierbinte zi din această vară. Aerul parcă îţi sfârâie la urechi. Pe o asemenea vipie până şi maidanezii caută un strop de răcoare şi de umbră. În zadar, însă.

Muncitorii de pe şantierele din centru îndură căldura sufocantă cu lopata în mână. Sunt zilieri şi dacă nu lucrează nu-şi primesc banii. „Şefii ne-au spus să ne luăm câte 20 de minute pauză la fiecare două ore. Noi trebuie să venim la muncă indiferent de starea vremii pentru că suntem plătiţi la zi”, explică Ionel Dobriţă, unul dintre muncitorii de pe şantierul din Piaţa Universităţii.

La fântăna din apropiere se opreşte un tânăr năucit de căldură. Îşi face palmele căuş, le umple de apă şi îşi toarnă de zor în cap. Stă câteva clipe apoi porneşte încet către nicăieri. Tramvaiele par râme imense care se târăsc toropite căutând parcă un drum spre ieşirea din iad. În cabine, vatmanii par meduze prinse într-un acvariu fără apă.

Fără aer condiţionat încearcă să reziste potopului de căldură care a dat peste ei. „Merg cu uşa şi cu geamul deschise, dar asta nu ajută mai deloc. Îmi pun de seara două sticle mari cu apă la congelator, iar înainte să plec, le învelesc în staniol, să am apă rece toată ziua”, spune un vatman de pe linia tramvaiului 16.  „Ne-am obişnuit cu condiţiile astea. Iarna degerăm, vara ne coacem”, mărturiseşte un altul.

În Centrul Vechi nici ţipenie. Străzile care adună în fiecare seară petrecăreţii sunt pustii. „Cine vine domne` la 42 de grade în Centrul Istoric? Oricum, majoritatea clienţilor sunt fie la mare, fie la piscină”, spune Alexandru Mandache, managerul barului Old City de pe strada Franceză. Două-trei mese sunt ocupate de cei care şi-au făcut un tabiet din băutul cafelei la o terasă cochetă.

Două angajate ale localului La Historia stau de pază la intrare. „Pe timpul zilei, nu prea avem de lucru. Seara, când temperaturile mai scad, lumea îşi face curaj şi vine să se răcorească cu o bere”, afirmă una dintre ele, Georgeta Dincă.

Fierbinţeala din aer i-a răpus până şi pe parcagiii din zonă care par să fi dat bir cu fugiţii. În Parcul Carol o gaşcă de puştani se bălăceşte de zor în lac sub privirile unui bătrânel care stă în şezlong în păduricea din apropiere. Pe pod sunt aruncate în dezordine hainele temerarilor care fac sărituri în apă. „Venim aici zilnic, dar azi o să stăm până trece soarele”, mărturiseşte unul dintre puşti, abia ieşiţi din apă.

Meteorologii anunţă pentru astăzi temperaturi uşor mai „scăzute”, de doar 37 de grade Celsius.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite