Casa Eliade, redeschisă oficial mâine. Renovarea a durat mai mult de un an şi a costat peste 12 milioane de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clădirea-monument istoric Casa Eliad din Capitală va fi reintrodusă în circuitul bucureştean, mâine, de Sfânta Maria, într-un eveniment la care va participa actorul Radu Beligan. Manifestarea marchează finalizarea lucrărilor de consolidare şi reabilitare care au debutat în aprilie 2011.

Miercuri, începând cu ora 19.00, primarul Robert Sorin Negoiţă, va redeschide porţile acestui lăcaş de cultură destinat comunităţii locale a sectorului 3. La eveniment vor participa Radu Beligan, grupul vocal Acapella şi alte personalităţi ale vieţii culturale bucureştene.

Reintroducerea în circuitul bucureştean a clădirii-monument istoric Casa Eliad, situată în bulevardul Mircea Vodă, numărul 5, are loc la circa 150 de ani de când boierul Athanasie Eliad a reconstruit această clădire în forma actuală, după marele incediu din 1847.

Construită în anul 1789, Casa Eliad a găzduit de-a lungul timpului Facultatea de Medicină a Comunităţii Evreieşti, Teatrul Evreiesc de Stat, Casa Raională de Cultură şi, din 1975, a devenit Casa de Cultură a Sectorului 3.

Potrivit reprezentanţilor Primăriei Sectorului 3, conservarea, consolidarea, restaurarea şi punerea în valoare a Casei Eliad au început în aprilie 2011, iar valoarea totală a lucrărilor a fost de 12.041.540,94 lei, inclusiv TVA.

Finanţarea lucrărilor, asigurată din bugetul local al sectorului 3

Casa Eliad, monument istoric de categorie A - monument cu valoare naţională, a fost închisă la sfârşitul anului 2010 pentru reabilitare.

În decembrie 2010, Primăria Sectorului 3 a anunţat că organizează o licitaţie deschisă pentru atribuirea lucrărilor de conservare, consolidare şi restaurare la Casa de Cultură din Bulevardul Mircea Vodă, a căror valoare era estimată la 12 milioane de lei fără TVA (peste 2,8 milioane de euro). Finanţarea lucrărilor la Casa de Cultură Eliad era asigurată din bugetul local, potrivit anunţului respectiv al Primăriei Sectorului 3.

Studiul de fezabilitate pentru reabilitare a fost avizat de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional - Comisia Naţională a Monumentelor Istorice, în decembrie 2009.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite