Afacerile de cartier, "arse" de căldură. Canicula falimentează micii comercianţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Soarele nu este aliatul micilor comercianţi din Capitală. La orele în care asfaltul se topea sub tocurile doamnelor cu servietă, iar taximetriştii, leşinaţi de căldură, îşi suflecau tricourile în stil pur românesc, un patron de restaurant din sectorul 6 a ieşit la agăţat clienţi chiar într-o intersecţie mare din zona 1 Mai.

„Avem mici calzi şi băuturi reci". Nici ţipenie de om nu pişcă din pragul bodegii lui. „Bate vântul falimentului. Cine zice că vara ne merge bine, nu ştie ce vorbeşte. Mă iau cu mâna de cap în anumite zile când plătesc benzina mai mult decât produc. Astăzi mă duc să plătesc 15.000 de lei impozite, bani pe care îi scot într-o lună", se vaită patronul. Bucureştiul arde la foc mare, iar în buzunarele buticarelor bate vântul falimentului în această vară.

Asta au păţit-o şi chioşcarii din zona Obor, care suspină în faţa vadului care se perindă prin faţa geamurilor. „Dacă vă vine să credeţi, vara noi vindem mai puţin decât în orice altă perioadă a anului. Şi asta pentru că pe căldura asta nu iese nimeni din casă. Sunt zile în care vând aproape numai ţigări. Să ştiţi, se vând mai bine decât pâinea", spune o vânzătoare din zona 1 Mai.

Canicula nu ucide pofta de bere

De lipsa clienţilor se plâng şi pieţarii care învârt roşiile pe tarabe ca pe clătite, să nu se chiflicească din cauza zăpuşelii. „Şi soarele, dar şi criza i-a ars la buzunare pe oameni. Acum merg la cumpărături o dată, de două ori pe lună, la hipermarket, de unde cumpără cu căruţul. Vara mă aprovizionez din an în paşte", spune un pieţar.

Atmosfera de cuptor nu ucide însă pofta de bere, spun patronii unor cârciumi de cartier. La o masă cu vedere spre o patiserie sofisticată cu aer franţuzesc transpiră aburi de alcool un zidar şi un filosof închipuit. „Numai animalele merg duminică la vot, vă zic. Animalele care pot fi manipulate. Sunt filosof, ştiu ce zic", se precipită unul dintre ei.

Chelneriţele dau din umeri şi zâmbesc a pagubă. E ora 14.00 şi aceştia sunt singurii clienţi care le-au trecut pragul. Miroase a faliment, iar, din depărtare, sirenele ambulanţelor anunţă pericolul. Două pensionare suspendate pe o bucată de beton din faţa unui magazin, cu buzele crăpate de sete, invocă un presentiment. „Aşteptăm o problemă", spune una dintre ele.

Temperaturi tropicale în Bucureşti

Meteorologii au emis o nouă avertizare de caniculă. Codul galben este pentru Bucureşti şi alte 20 de judeţe din estul şi sudul ţării şi este valabil de miercuri până vineri, când se vor înregistra temperaturi de 35-38 de grade Celsius, putând ajunge şi la 39 de grade în Bărăgan şi în Lunca Dunării. Potrivit specialiştilor, valul de căldură va persista în Muntenia, Dobrogea, sudul şi estul Moldovei şi în cea mai mare parte a Olteniei.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite