Marea migraţie studenţească. Peste 13.000 de tineri s-au mutat, în acest weekend, în căminele din Capitală
0În ultimul weekend dinaintea începerii anului universitar, pe aleile Compexului Studenţesc din Regie, peste 13.000 de tineri veniţi din toate colţurile ţării se pregăteau să-şi ocupe locurile în cămin, cu gândul încă în vacanţă.
Frigidere cărate pe skateboard, pilote şi perne împachetate cu dragoste de mame grijulii, calculatoare, metri cubi de mâncare, volane pentru PlayStation, boxe şi cam tot ce poate spori confortul unui student. Toate îşi croiau drumul către intrările căminelor, printre feţele îngrijorate ale părinţilor şi cele râzând ale studenţilor, care abia aşteptau să se reîntoarcă sau să facă cunoştinţă cu legendara viaţă de cămin a studenţiei.
„Veteranii” căminelor se puteau citi de la o poştă. Părinţii dispăruseră din ecuaţia instalării, iar ultimele ore ale vacanţei de vară erau dedicate exclusiv reîntâlnirii cu vechii prieteni şi planificarea petrecerii de duminică noapte, ultima de vacanţă. La polul opus erau bobocii, înconjuraţi de părinţi şi fraţi care dădeau o mână de ajutor la căratul acaretului. Epuizaţi de emoţii dar şi de importanţa momentului, părinţii dădeau ultimele „indicaţii tehnice” bobocilor. Cu ochii căscaţi în jurul lor, aceştia păreau mult mai preocupaţi să asimileze mai repede şi mai natural poveştile auzite de la fraţi sau prieteni mai mari despre viaţa de cămin decât sfaturile părinţilor, auzite, poate, de mii de ori.
Anul acesta, aproximativ 90% din cererile de cazare într-o cameră din căminele Politehnicii au primit avzul rectoratului universităţii. Deşi bugetul instituţiei nu a permis renovarea tuturor căminelor, studenţii din provincie care au prins un pat într-o cameră din Regie se consideră norocoşi, chiar dacă au fost nevoiţi să zugrăvească sau să mai schimbe din mobila existentă în cameră. „Sunt anul I la Transporturi şi, la admitere, am avut o notă destul de bună aşa că am primit bursă şi loc în cămin. Camerele sunt destul de OK, dar totuşi, am stabilit cu colegii să văruim. Acum am terminat şi am fost să îmi aduc salteaua şi aşternuturile de acasă. Alt coleg a adus un frigider şi un televizor, sper să fie totul bine”, ne spune Ionuţ din Câmpina, boboc la Politehnică.
Unii studenţi cu vechime, ştiind cum stau lucrurile la începutul anului, au decis să ţină ocupat locul în cameră şi pe timpul verii, plătind chiria pentru cele trei luni doar să se ştie scăpaţi de emoţiile repartizării. „Stau în cămin de când am intrat la facultate şi în baza mediei de anul trecut, nu am avut nici o emoţie la repartizările de anul acesta. Şcoala mă costă foarte mult şi stând aici, reuşesc să mă descurc cu un job part-time. Dacă aş vrea să stau cu chirie, ar trebui să lucrez cu normă întreagă şi nu aş mai avea timp de şcoală”, ne-a spus Mihaela, studentă în anul trei la Universitatea de Medicină şi Farmacie Carol Davila din Bucureşti.
Patronii de cluburi în culmea fericirii, şoferii îngroziţi
Pe de altă parte, începutul anului universitar înseamnă relansarea tuturor afacerilor din apropierea compexului studenţesc. Fie că au un chioşc, un xerox, o şaormerie sau o terasă, propietarii de astfel de afaceri au terminat renovările şi sunt cei mai nerăbdători să înceapă anul şcolar. „Din iunie, când se încheie anul universitar plecăm în concediu două luni, iar ultima lună de vacanţă o păstrăm pentru renovarea spaţiului. Suntem cu gata cu totul, îi aşteptăm”, spune zâmbind mândru, Mihnea Cârnei, propietarul unei şaormerii din zonă. În schimb, pentru şoferii din Capitală, reînceperea anului universitar înseamnă revenirea la traficul haotic de pe străzile bucureştene. Mulţi studenţi din provincie vin cu maşinile proprii, iar orele de vârf din timpul săptămânii vor readuce blocajele kilometrice în zonele universităţilor şi în centrul Capitală.
Alternativă: căminele private
Cei care vor să evite condițiile din căminele clasice bucureștene, dar și prețurile piperate ale apartamentelor de închiriat, pot alege o variantă de mijloc: căminele studențești private. În Bucureşti, funcţionează mai multe astfel de locuri. West Gate Studios din Militari, Căminul Particular Mihai Bravu, Căminul Studențesc Privat de pe strada Lăcrămioarei, oferă camere de închiriat, cu toate facilităţile la preţuri cuprinse între 75 şi 150 de euro.