Atenţie, biciclişti: acces interzis pe piste! Ce credeţi despre acţiunea poliţiei?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţiştii de la Rutieră au decis să închidă mai multe porţiuni dedicate traficului pe două roţi, după ce primăriile de sector au blocat pistele cu panouri publicitare şi chioşcuri de ziare.

Pistele de biciclete din Bucureşti au fost criticate încă de la apariţia lor, în urmă cu cinci ani. Iubitorii sportului pe două roţi au fost nemulţumiţi de faptul că pistele au fost amenajate pe trotuare, fără ca circulaţia bicicletelor să fie separată foarte clar de cea a pietonilor.

Totodată, bicicliştii au sesizat apariţia unor obstacole pe piste, precum maşini parcate neregulamentar, chioşcuri, bănci, staţii RATB sau panouri publicitare. Un alt aspect criticat a fost acela al bordurilor de la capătul pistelor, care în cele mai multe locuri nu au fost coborâte la nivelul carosabilului.

În ciuda acestor critici, Primăria Capitalei a continuat să amenajeze piste de biciclete în acelaşi fel şi nici nu a luat măsuri pentru a corecta aspectele negative semnalate. Iată însă că acum poliţiştii de la Rutieră vor să oblige municipalitatea să remedieze deficienţele de pe piste, în urma reclamaţiilor primite atât de la organizaţii non-guvernamentale, cât şi de la cetăţeni.

Indicatoarele, schimbate

Astfel, în cursul săptămânii trecute, poliţiştii de la Brigada Rutieră a Capitalei au interzis accesul bicicliştilor pe pista amenajată pe Bulevardul Cantemir, pe tronsonul cuprins între intersecţia cu Bulevardul Gheorge Şincai şi cea cu Bulevardul Mărăşeşti. Indicatoarele rutiere, care până acum anunţau prezenţa bicicliştilor, au fost înlocuite cu unele care nu le mai permit acestora accesul pe piste.

În plus, cele care le cereau şoferilor să cedeze trecerea pentru cei pe două roţi au fost acoperite cu pungi de plastic. „Anul trecut, în septembrie, am informat Primăria cu privire la faptul că pistele de biciclete din Capitală nu sunt viabile pentru că au pe ele obstacole, au chioşcuri, au cabine de RATB. Circulaţia bicicliştilor e pusă în pericol şi municipalitatea trebuie să remedieze defecţiunile.

Dacă nu o face, vom interzice accesul biciliştilor pe aceste spaţii. În martie, în urma verificărilor, am decis să interzicem accesul pe pistele neadaptate la cerinţele noastre“, a explicat Ioana Stancu, reprezentant al Brigadei Rutiere. Potrivit acesteia, pe pistele pe care au fost aplicate interdicţiile, ciculaţia bicicletelor era împiedicată de prezenţa unui chioşc, a unei cabine RATB şi a unor panouri publicitare. 

Interdicţii pe două bulevarde

Măsuri similare urmează să fie luate, în această săptămână, şi pe bulevardele Regina Elisabeta şi Mihail Kogălniceanu, pe care sunt probleme cu două cabine RATB şi un chioşc, dar şi cu maşinile parcate neregulamentar şi bordurile prea ridicate.

„Până când cei de la Administraţia Străzilor nu remediază situaţia aşa cum trebuie, până nu coboară bordurile la nivelul carosabilului şi până nu pun piloni ca să nu mai parcheze autoturismele pe pistele pe biciclete, nu vom mai permite accesul bicicliştilor. Este o măsură temporară până când cei de la Primăria Capitalei vor remedia deficienţel“, a mai spus reprezentanta Brigăzii Rutiere. Ioana Stancu a mai adăugat că vor fi verificate şi celelalte piste pentru biciclete din Bucureşti. 

Nu au soluţii


Carmen Dincă, purtătorul de cuvânt al Administraţiei Străzilor, a declarat că pistele pe care au fost introduse interdicţiile au fost amenajate în 2008 şi au ieşit din garanţie anul trecut.

„După ce pistele au fost construite, primăriile de sectoare au dat autorizaţii pentru chioşcuri de ziare şi staţii de autobuz, astfel încât pe unele rute nu se mai poate circula. Poliţia Rutieră, la insistenţele organizaţiilor non-guvernamentale, a cerut închiderea temporară a acestor două tronsoane“, a spus Dincă.

Aceasta a mai declarat că nu poate preciza ce măsuri vor fi luate pentru remedierea deficienţelor deoarece până acum nu se cunoaşte cu exactitate care va fi bugetul municipalităţii din acest an.

Potrivit Administraţiei Străzilor, în Bucureşti au fost amenajate astfel de piste pe o lungime de 117 kilometri, pe 32 de mari artere. Valoarea totală a investiţiei, care include proiectarea, lucrările de execuţie, marcajele rutiere şi semaforizarea pistelor pentru biciclişti, este de 24,6 milioane de lei. Jumătate din această sumă a fost pentru semaforizare.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite