Emoţiile primului bal din viaţa de şcolar. Cum arată festivitatea de la sfârşitul clasei a opta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu o săptămână înainte de înscrierile la testele de evaluare naţională, elevii dintr-a VIII-a au organizat banchetul de absolvire a şcolii generale.

Mai este o săptămână până când elevii din clasa a VIII-a întră în ultima vacanţă de şcoală generală. Tot atât mai au până când încep înscrierile la Evaluarea Naţională.

Îi aşteaptă o vară plină de emoţii, înainte de a afla, la începutul lunii iulie, dacă vor fi liceeni acolo unde îşi doresc. Între timp însă, adolescenţii se pregătesc să-şi ia la revedere de la colegii de generală, îmbrăcaţi la patru ace pentru banchetul de sfârşit de an.

Pregătirile au început de câteva luni bune, printre lecţii şi meditaţii. Sunt trei săptămâni de când au terminat tezele, şi două de la simulările pentru examenele de evaluare naţională.

Adolescenţii care termină acum clasele a VIII-a la Şcoala numărul 51, din Sectorul 2, au sărbătorit evenimentul vineri, la un restaurant din Dobroeşti. Au coborât din maşini, aduşi de părinţi, încercând să-şi mascheze stinghereala costumelor formale, şi să se facă totuşi remarcaţi, în timp ce se studiau reciproc.

Fetele păşeau ezitant pe tocuri înalte, dar s-au grăbit să-şi arate una alteia râzând o brăţară asortată, îndelung căutată. Alina a venit la mama ei, care statea cu părinţii, pe terasă, chiar înainte de începerea oficială a festivităţii: „Mi s-a rupt breteaua la sanda. Repar-o, nu ştiu, inventează ceva!", a arătat ea „victima" din piciorul stâng, de culoare roşu-aprins.

„Doamna dirigintă, v-am dat „Like" pe facebook!"

Detaliile tehnice ale petrecerii le ştiu mai bine părinţii şi profesorii. Cam 400 de lei a costat banchetul, şi au negociat mult ce muzică să aleagă.

Copiii au fost chemaţi în sală, unul câte unul, de dirigintele celor două clase, Harieta Tănăsoiu şi Silvia Bănăseanu. Încep discursurile, scrise de mână şi citite de pe foi din caietul de română, repede-repede, cu mici pauze de înghiţit în sec. Profesoara de biologie primeşte asigurări, în cor, că „e mişto".

Harieta Tănăsoiu predă religia. Diriginta şi-a luat la revedere, emoţionată, de la încă o generaţie, înainte să înceapă muzica: „Să nu ne uitaţi", a spus ea. Profesoară de limba română de 28 de ani, Elena Nica este şi ea foarte populară în rândul copiilor. „Copiii sunt pregătiţi pentru teste, nu mai e moda comentariilor, acum trebuie să se încadreze în 15 rânduri. Dar au emoţii, sigur", a spus ea.

Claudia Vasile, dintr-a VIII-a A, nu face meditaţii la română. „Mai mult la mate facem meditaţii, e mai greu, la română nu prea", a confirmat ea spusele profesoarei.

Claudia este olimpică la limba română, dealtfel, şi îşi doreşte să intre la „Haşdeu". La fel şi prietenele ei, lângă care stă la masă. Nu prea mult, pentru că aleargă, repede, la dans. Andrei Marinică este unul dintre puţinii care nu au emoţii la matematică, este olimpic; vrea să fie licean la Mihai Viteazu, la toamnă. Deocamdată nu sunt stresaţi, mai au o săptămână ca elevi de generală.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite