Psihiatrul: Luca Călinescu ar trebui să fie înmormântat religios. Biserica: depresia nu înseamnă lipsă de discernământ. Tu ce crezi?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce întreaga familie Călinescu este îndurerată, societatea civilă dezbate drama tânărului Luca, fiul lui Florin Călinescu cel care s-a sinucis ieri în timp ce se afla la Praga. Psihiatrul Florin Tudose provoacă Biserica susţinând că înmormântarea acestuia ar trebui să fie una religioasă. Biserica pe de altă partea neagă acest drept.

Actorul Florin Călinescu trece, în aceste zile, prin momente foarte grele, după ce a aflat că fiul său cel mic, Luca Călinescu, s-a sinucis luni, în timp ce se afla în străinătate. Luca Călinescu, în vârstă de 24 de ani, se afla la Praga, unde filma un proiect cinematografic, un scurt metraj. Fiul cel mic al lui Florin Călinescu era asistent de producţie, iar în ultimul timp era depresiv.

Psihiatrul: depresia, o boală

Profesorul universitar doctor Florin Tudose susţine că este normal ca funerariile tânărului Luca Călinescu, care era depresiv şi deci bolnav, să fie religioase, ca despărţirea de această lume să fie una normală. "Depresia este un accident biologic, cel de care a suferit şi acest băiat. Dacă a murit în urma unui accident care este raţiunea pentru care nu ar primi o înmormântare ortodoxă?", explică psihiatrul.

De altfel, dr. Tudose susţine că toţi cei diagnosticaţi cu depresie ar trebui să aibă acest drept, pentru că asta înseamnă că acea persoană nu mai are liber arbitru. "Nu doar în cazul acestui băiat se aplică. La fel a fost situaţia Mălinei Olinescu. Mălina era o pacientă depresivă. Acest tip de sinucidere este cea mai gravă complicaţie a depresiei. În cazul în care se stabileşte clar că a fost vorba de depresie, fie ea şi medicamentoasă (reacţii adverse a diferitelor tratamente) nu mai există liber arbitru", conchide Tudose.

Biserica: depresia, nu înseamnă lipsă de discernământ

Potrivit purtătorului de cuvânt al Patriarhiei Române, părintele Constantin Stoica, până în prezent, familia Călinescu nu a depus nicio solicitare la Episcopia Bucureştiului pentru ca Arhiepiscopia să deschidă un dosar în cazul lui Luca Călinescu.

Pe de altă parte însă, Biserica nu susţine că depresia este un motiv care să dovedească lipsa de discernământ, adică singurul motiv prin care s-ar putea face funerariile religioase. "Până în prezent, familia nu a depus o solicitare. Depresia nu este un argument pentru ca cineva care s-a sinucis să primească o înmormântare ortodoxă, ci discernământul, dovada că persoana, oricare ar fi ea, a fost sau nu a fost în deplinătatea facultăţii mintale", a declarat părintele Stoica.

Scrie părerea ta pe pagina de facebook adevarul.ro sau în secţiunea de comentarii de la sfârsitul articolului!

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite