Explozie de oferte imobiliare în Capitală: Prețurile apartamentelor au atins minimul ultimilor cinci ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Luna mai a acestui an poate fi considerată o perioadă a recordurilor pe piața imobiliară rezidențială din București. Numărul mare de oferte a dus la o o scădere semnificativă a prețurilor.

În ultimele 31 de zile, pe segmentul imobiliar vechi s-a înregistrat cel mai mare număr de oferte scoase pe piață din 2007 până în prezent, potrivit raportului Anunțuriparticulari.ro. Numărul mare de apartamente oferite spre vânzare a dus la reducerea prețurile medii solicitate de proprietari, înregistrându-se ușoare scăderi la toate tipurile de unități. În cazul garsonierelor și apartamentelor de două camere, putem vorbi chiar despre un minim istoric atins în luna mai pe fondul exploziei ofertei.

Evoluția prețurilor

În luna mai, proprietarii de garsoniere au solicitat un preț mediu de 35.586 euro per unitate, ajungându-se astfel la nivelul minim al ultimilor cinci ani. Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, vorbim despre o scădere de 4%, de la aproape 37.000 euro, cât erau cotate aceste unități în mai 2011. Prețul mediu pentru o garsonieră a scăzut și comparativ cu luna anterioară a acestui an cu 1%, de la 36.100 euro.

Trendul se menține și în cazul apartamentelor de două camere, și aici înregistrându-se cel mai scăzut nivel al prețurilor din 2007 și până acum. Prețul mediu pentru acest tip de unități a ajuns în mai la puțin peste 55.000 euro, în scădere cu 6% față de intervalul similar al anului trecut. Apartamentele de două camere sunt mai ieftine cu peste 2% și comparativ cu aprilie 2012 când, pentru o astfel de unitate, proprietarii solicitau un preț mediu de aproximativ 56.700 euro.

O variație de -6% față de luna mai a anului trecut se înregistrează și în cazul apartamentelor de trei camere, de la 82.500 euro, la 77.900 euro în prezent. Valoarea actuală solicitată de proprietari nu este minima ultimilor 5 ani, dar se înscrie într-un top 3 al celor mai mici prețuri medii solicitate, după lunile decembrie, respectiv august 2011. În comparație cu luna trecută a acestui an, observăm o scădere de 2%, echivalentul a 1.500 euro.

Unitățile de patru camere sunt singurele care au înregistrat creșteri ale prețului mediu solicitat de proprietari față de aceeași perioadă a anului trecut, creșterea fiind însă sensibilă, de doar 1%. Se menține însă tendința de scădere chiar și de la lună la lună, variația de preț față de luna aprilie 2012 fiind de peste 4%, de la 104.600 euro, trecând în luna mai sub pragul de 100.000, mai exact 99.841 euro.

Numărul de oferte


Raportul Anunțuriparticulari.ro a înregistrat în luna mai un record al numărului de oferte de apartamente scoase la vânzare pe acest interval de 31 de zile. Astfel, 2.828 de unități au apărut pe piață în luna ce se încheie, cu 15% mai multe decât în mai 2011, când pe piață număram doar 2.460 de oferte noi.

Anunturiparticulari.ro constă ȋn monitorizarea tuturor anunţurilor imobiliare publicate de persoanele particulare ȋn presa scrisă şi pe Internet.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite