Şefii ANAF rămân în arest. Curtea de apel a respins cele 21 de cereri de cercetare în stare de libertate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea de Apel Bucureşti le-a respins, marţi, recursurile celor doi şefi ANAF, Nicuşor Drăgan şi Dan Stroe, în dosarul în care aceştia sunt cercetaţi pentru evaziune fiscală. Aceeaşi decizie a fost luată şi în cazurile a altor 17 persoane anchetate în acelaşi dosar.

Nicuşor Drăgan, director general adjunct al ANAF şi Dan Stroe, fost director de achiziţii în cadrul ANAF sunt cele mai mari nume care au fost arestaţi la data de 26 iulie în urma demarării unei anchete de amploare.

La aceeaşi dată, pe 26 iulie, Tribunalul Bucureşti a dispus emiterea unor mandate de arestare preventivă şi pentru Tudor Constantin, Vasile Petre, Mirela Doina Petrescu, Florin Ivănuş, Viorel Cazan, Ionel Petcu, Neculai Martaş, Stelian Vintilă, Marian Eduard Gusti, Mircea Rădină, Ionuţ Robert Chiripuş, Gabi Mircea Fertu, Marius Sorin Cune, Luca Galavotti, Alin Mihai Teodorescu, Emil Marius Cilibeanu şi Sorin Stuparu.

Decizia a fost contestată de cei 19 la Curtea de Apel Bucureşti, care marţi le-a respins recursurile, astfel că aceştia vor fi cercetaţi în continuare în stare de arest preventiv.

Un alt complet de judecată de la Tribunalul Bucureşti a emis, în 26 iulie, mandate de arestare preventivă pentru Octavian Grecu, zis "Butoane", ginerele senatorului Cezar Măgureanu, Sorin Găzdac, omul de afaceri de origine libaneză Nicole Saikaly, cunoscut în presa mondenă drept fostul iubit al Ginei Pistol, Daniel Niţu, director la firma acestuia, Cristian Valeriu Sava, Mădălina Elena Năipeanu, Nadia Păcală, Andrei Valentin Găzdac, Ştefan Aurel Drugă, Florin Bogdan Silinescu, Valeriu Muja, Doru Moale, Lili Florin Deliu, Marian Bordei, Bogdan Moise, Stelian Ficleanu, Marius Petrache, Svetlana Anton, Florin Mihai Dumitriu şi Valentin Rus.

În cazul ultimilor 20, instanţa se va pronunţa mâine, 8 august cu privire la menţinerea deciziei de arestare preventivă. Aceştia au contestat la Curtea de Apel Bucureşti decizia magistraţilor în speranţa că vor fi cercetaţi în libertate.

Potrivit procurorilor DIICOT, în perioada 2010 - 2012, gruparea infracţională a produs bugetului de stat un prejudiciu de peste 40 de milioane de euro anual, prin crearea unui circuit evazionist complex.

Activitatea grupului infracţional a vizat tranzacţiile comerciale intracomunitare cu zahăr şi a gravitat în jurul firmelor sau grupurilor de firme Lemarco SA Bucureşti - reprezentată de Tudor Constantin, Ductil Rom SA Bucureşti - reprezentată de Sorin Stuparu, Novicio Food &Beverage SRL Ilfov - reprezentată de Nicole Saikaly, Vega Trade Comodities SRL Giurgiu - reprezentată de Sorin Adrian Găzdac şi Livia Ioana Găzdac.

Procurorii DIICOT spun că activitatea infracţională a acestora, toţi învinuiţi în dosar, a fost sprijinită în diferite forme de Nicuşor Drăgan, director general adjunct în cadrul ANAF, Dan Stroe, director achiziţii în ANAF, Elena Mădălina Năipeanu, angajat al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP Giurgiu), Nadia Păcală, comisar în cadrul Gărzii Financiare Centrale, George Popa, Bogdan Ionescu, Marin Zăbavă, Stelian Sebe, Mihăiţă Penciu, toţi comisari în cadrul Gărzii Financiare Giurgiu.

De asemenea, activitatea infracţională realizată în judeţul Giurgiu a fost sprijinită de Octavian Grecu, zis "Butoane", au precizat procurorii.

Senatorul Cezar Măgureanu este cercetat în libertate în acest caz, fiind acuzat că i-a sprijinit pe ginerele şi fiica lui.

Fostul şef al ANAF Sorin Blejnar a fost audiat, în 27 iulie, de procurorii DIICOT în cazul senatorului Cezar Măgureanu.

Sorin Blejnar a confirmat atunci că fiica senatorului, Raluca Găzdac, a fost în audienţă la el, la ANAF, precizând însă că oricine solicita audienţă era primit. El a susţinut că nu a intervenit în niciunul dintre controalele făcute la firmele familiei fiicei senatorului.

Agenţia MEDIAFAX relata, în octombrie 2011, că Octavian Grecu, cunoscut sub numele de Butoane, apare ca girant într-un contract de împrumut între firma ginerelui senatorului de Giurgiu Cezar Măgureanu şi o instituţie bancară, în acelaşi contract fiind girant şi fiica parlamentarului, cu toate bunurile pe care le deţine în proprietate.

Numele lui Octavian Grecu a revenit în atenţia presei în contextul agresiunii căreia i-a căzut victimă baschetbalistul american Chauncey Hardy, într-un bar din Giurgiu.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite