Angajaţii unui spital bucureştean sunt obligaţi să restituie sporuri salariale acordate legal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de salariaţi ai Spitalului Clinic “Dr. Ioan Cantacuzino” sunt obligaţi de conducerea  instituţiei să restituie sporurile salariale primite, în mod legal, între 2008 şi 2010.

Reprezetanţii spitalului au aprobat acordarea acestor bani şi acum îi acţionează în justiţie pe angajaţii beneficiari. Conform SANITAS, federaţia a încercat să ii ajute pe angajaţii de la Cantacuzino, dar procesele individuale s-au încheiat cu verdicte diferite pentru aceeaşi speţă. Fiecare angajat care a pierdut procesul cu unitatea sanitară trebuie să restituie aproximativ 2.000 lei.

Conducerea spitalului s-a schimbat în 2010, iar sporurile salariale acordate, până la acel moment, pentru postul de asistent medical au fost reconsiderate, în urma unui control al Curţii de Conturi. 40 de angajaţi au fost afectaţi de hotărârea de a se restitui unul din cele două sporuri de care beneficiau, respectiv sporul de sală de operaţie, care fusese acordat din anul 2008.

Spitalul "Ioan Cantacuzino" îşi dă în judecată proprii angajaţi

Instanţa a judecat individual cele 40 de cazuri datorită condiţiilor diferite ale fiecărui angajat, cum ar fi numărul de ture efectuate, vechimea sau secţiile în care activau, precizează Directorul Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Marius Savu.

Salariul mediu lunar pentru poziţia de asistent medical variază, în prezent, între 1.500 şi 2.000 lei, in funcţie de secţie, vechime, studii superioare, astfel că angajaţii trebuie să restituie aproximativ un salariu pentru sporul retras.

Spitalul Cantacuzino nu este un caz unic în această privinţă: 10.000 de cadre medicale din cele 19 spitale ale capitalei trebuie să restituie sporurile salariale doar în Bucureşti.

Implicarea SANITAS

În completarea sprijinului acordat angajaţilor, Federaţia SANITAS a solicitat pe 22 martie „tuturor forţelor politice din Parlamentul României includerea în conţinutul proiectului de Lege privind amnistierea fiscală a funcţionarilor din administraţia publică şi a personalului contractual din sectoarele sănătate şi asistenţă socială care au beneficiat de sporuri la salariul de bază”.

După 2010, sporurile salariale acordate personalului nu au mai avut astfel de modificări şi s-au acordat în conformitate cu condiţiile în care se desfăşoară activitatea, cu încadrarea în sumele prevăzute pentru cheltuieli de personal din bugetul de venituri aprobat.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite