Oprescu se vede rege al gunoaielor în cadrul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Colectarea, selectarea şi depozitarea gunoaielor din Bucureşti şi judeţul Ilfov ar putea trece sub comanda primarului Capitalei, Sorin Oprescu. Astăzi expiră perioada în care a stat în dezbatere publică proiectul de act normativ privind înfiinţarea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „ADI ECOSAL".

Potrivit expunerii de motive, viitorul organism, o asociaţie cu personalitate juridică, de drept privat şi de utilitate publică,  se va ocupa de colectarea, transportarea, sortarea şi depozitarea deşeurilor din Bucureşti şi judeţul Ilfov.

Municipalitatea doreşte să fie asociat-membru fondator, să pună bazele patrimoniului cu 250.000 de lei, să pună la dispoziţie un sediu situat pe strada Gheorghe Manu nr.18, sector 1, şi să-l facă pe edilul-şef, Sorin Oprescu, preşedinte al „ADI ECOSAL".

Trebuie să reciclăm molozul până în 2020

Primarul Capitalei precizează în proiectul aflat în dezbatere pulică faptul că înfiinţarea acestei asociaţii de dezvoltare intercomunitară este o obligaţie a României pe care şi-a asumat-o prin Tratatul de Aderare la Uniunea Europeană. Astfel, până în 2013, trebuie să colectăm, să reciclăm şi să valorificăm 60% din catitatea totală de ambalaje introdusă pe piaţa naţională. De asemenea, până la 2016, trebuie să reducem cantitatea de deşeuri biodegradabile municipale la 50% din cantitatea totală produsă în anul 1995. Iar, până în 2020, avem obligaţia de a recicla 50% din masa totală a deşeurilor menajere şi 70% din gunoiul provenit din construcţii şi demolări.

276 de milioane de euro pentru „Zona Metropolitană a Gunoaielor"

„Proiectul are ca scop atingerea intelor propuse până în 2016, deoarece ratarea acestora ar atrage penalităţi serioase din partea UE", a mai punctat Oprescu. De altfel, sursa de finanţare a „Zonei Metropolitane a Gunoaielor" va fi tot bugetul european, prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu, axa 2. Valoarea totală a investiţiilor propuse este de 276 de milioane de euro, fără TVA, din care 250 de milioane de euro se vor duce doar pe incinerator. Această instalaţie este, în opinia autorităţilor, „singura soluţie viabilă".

Sorin Velicu, directorul Romprest (compania care are contract de slaubrizare cu Primăria Sectorului 1), a precizat că incinerarea este metoda din ce în ce mai puţin folosită în capitalele europene şi că nu îşi poate explica faptul că municipalitatea va investi exact în ceea ce este mai puţin important în viitorul proces de colectare a gunoaielor.  

Cotizaţie anuală de 250.000 de lei

Restul fondurilor (26 de milioane de euro) vor fi investite în echipamente pentru colectarea separată a deşeurilor reciclabile din Ilfov, în unităţi de compostare individuală, în două staţii de sortare şi într-una de transfer, tot pentru Ilfov.  

Banii vor veni însă şi de la autorităţile locale cuprinse în „Zona Metropolitană a Gunoaielor", precum şi de la contribuabili, beneficiarii viitoarelor servicii centralizate. În primă fază, este vorba despre o cotizaţie anuală obligatorie, ce s-a stabilit la 250.000 de lei pentru Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi pentru Consiliul Judeţean Ilfov, 20.000 de lei pentru oraşe şi 10.000 de lei pentru comune.

Se deschide robinetul la noi afaceri cu statul

Înfiinţarea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „ADI ECOSAL" va presupune închiderea depozitelor de deşeuri neconforme, dar şi o mare oportunitate de afaceri cu statul. „ Dacă este cazul, se poate acorda sprijin beneficiarilor (autorităţile locale, prin Consiliul General, respectiv Consiliul Judeţean n.r.) în concesionarea serviciilor privind deşeurile. Vor fi finanţate atât proiecte majore a căror valoare de investiţii depăşeşte 50 de milioane de euro, cât şi a celor care sunt sub această sumă", se mai arată în proiectul municipalităţii.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite