Siestă după Sărbători: la mall sau la shopping

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Weekendul a trecut, sărbătorile de iarnă s-au terminat şi pentru cei care erau încă în concediu, a doua zi din 2012 a fost zi de cumpărături. Mallurile din Bucureşti au fost aglomerate în primele zile din ianuarie. Magazinele de haine au deschis sezonul de reduceri, iar oamenii n-au ezitat să profite de ele.

O bună parte dintre centrele comerciale din Capitală au fost deschise pe toată perioada Sărbătorilor. Afi Palace Cotroceni, Plaza România, Băneasa Shopping City sunt o doar câteva dintre mallurile care au avut porţile deschise atât pe 31 decembrie, cât şi pe 1 ianuarie.

La film şi pe pationoar

Majoritatea celor care au ales să-şi petreacă primele zile din an hoinărind prin malluri erau tineri. După masa copioasă de Revelion era nevoie de puţină relaxare. Cafenelele, locul ideal pentru a povesti cu prietenii peripeţiile din noaptea de Anul Nou, erau arhipline. La fel, şi mesele de la fast-fooduri. Bucureştenii au mai profitat de zilele libere şi pentru a merge să vadă un film la cinematograf sau ca să dea o tură de patinoare.
Însă, de departe, cel mai parcticat „sport“ a fost shoppingul. A doua zi din noul an a fost practic o zi normală de cumpărături, iar promoţiile au făcut ca majoritatea magazinelor să fie aglomerate până la refuz. La intrarea din mallul din Băneasa, căbănuţele cu cârnaţi şi şorici afumat, sau cele cu clătite şi cozonaci erau, în continuare, preferatele trecătorilor.

Vânzătorii spun că le merge foarte bine

În ciuda oboselii, bărbaţii şi-au însoţit partenerele prin toate magazinele cu care afişau reduceri „senzaţionale“. Hainele cu până la 50% mai ieftine au fost vedetele cumpărăturilor. Cu aşa o promoţie, produsele s-au vândut rapid, iar rafturile au rămas aproape goale. În curând va începe perioada soldărilor de iarnă, moment bun pentru orice bucureştean să-şi reînnoiască garderoba.
Majoritatea magazinelor au fost deschise, iar vânzările au mers nesperat de bine, spun angajaţii centrelor comerciale. Perioada de după Sărbători, când buzunarele clienţilor sunt aproape goale, este de obicei una fără prea mare succes „clienţii fiind în general mai reţinuţi“, după cum ne-a declarat o vânzătoare dintr-un magazin. „Bucureştenii au uitat repede de cheltuielile consistente făcute cu ocazia Crăciunului şi Revelionului şi au lăsat oboseala la o parte“, ne-a explicat unul dintre agenţii comerciali ai unui magazin de haine.

Cumpăraţi, cumpăraţi, cumpăraţi!

De la ceasuri de lux, poşete şi pălării de sezon, cizme de piele şi paltoane de blană naturală şi până la parfumuri ale marilor branduri internaţionale, pantofi eleganţi, costumaţii sport şi accesorii pentru cei mici, produsele cu preţuri reduse au fost în centrul atenţiei pentru bucureşteni.
Hipermarketurile au fost şi ele pline. Părea că abia acum vine Crăciunul. Însă cei mai mulţi veniseră să se aprovizioneze, în principal, cu apă şi cu fructe. „A fost aglomeraţie la mâncare, lactatele şi fructele fiind pe primul loc în alegerea cumpărătorilor“, ne-a spus unul din lucrătorii comerciali din hypermarketul din Băneasa Shopping City. Singurele rafturi pe care clienţii le-au ocolit au fost cele cu mezeluri şi cele de băuturi alcoolice.
Unii au optat pentru o aprovizionare au alimente cât mai dietetice. „Luăm ceva mai uşor, nişte peşte şi ceva lactate. După atâtea grăsimi, la vârsta noastră, mai uşor cu mâncarea“, ne-a explicat Maria Teodorescu în timp ce-şi făcea drum prin mulţime.
Şi chiar dacă se spune că nu-i bine să cheltuieşti din prima zi a anului, românii şi-au cumpărat nu doar alimente cu care să-şi umple din nou cămara, ci şi cărţi televizoare, laptopuri şi chiar frigidere.

De mâine, traficul începe să se aglomereaze

Străzile din Bucureşti au fost libere în primele zile ale anului, când majoritatea locuitorilor Capitalei erau în concediu. Însă, bucuria şoferilor care au circulat lejer se va termina rapid. Pe 5 ianuarie, studenţii se întorc la cursuri şi se reia activitatea în toate instituţiile publice. Cu toate acestea, reprezentanţii Poliţiei Rutiere se aşteaptă la o creştere semnificativă a traficului abia de la începutul săptămânii viitoare. „Traficul nu va ajunge la cote maxime, decât cel mai probabil începând cu ziua de luni, când bucureştenii se întorc din concediu“, a precizat Ioana Stancu, purtătorul de cuvânt al Brigăzii Rutiere de Poliţie Bucureşti. De altfel, traficul dintre Crăciun şi Anul Nou a fost unul liniştit în Capitală, drumurile au fost libere, foarte puţine accidente fiind înregistrate în perioada 31 decembrie-2 ianuarie.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite