FOTOGALERIE Ca la noi, la nimeni: şcoală de capitală europeană cu toaletă ca la ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şcoala n. 124 din Rahova, sectorul 5, este singura instituţie de învăţământ din Bucureşti cu grup sanitar în curte. Unii dintre părinţi şi-au transferat copiii la alte şcoli. Cei care au micuţi aici au înscris şi fraţii lor mai mici însă.

La şcoala 124, orele se ţin într-o clădire veche, fără etaj, construită în 1953. Primul lucru care atrage atenţia, în curtea şcolii, este clădirea unde se află toaleta copiilor. Există cazuri de părinţi nemulţumiţi, care s-au plâns de acest fapt şi nu au dorit să îşi înscrie micuţii aici.

Clădirea nu arată ca majoritatea şcolilor, fie ele de cartier sau centrale. A fost renovată în 2007, dar nu are etaj, înconjoară curtea interioară. „Şi faptul că nu avem etaj este un avantaj, am fost în vizită la alte şcoli care au sala de sport peste săli de clasă, la ore se aude tropăit de deasupra”, a explicat administratorul şcolii, în funcţie de 18 ani, Milica Strâmbea.

Au existat părinţi care şi-au retras copiii din cauza toaletelor în curte, şi părinţi care au preferat să îi înscrie la şcoli care au săli de sport. O fostă sală de clasă, mai mare, a fost amenajată cu bare fixe şi aparate pentru ora de educaţie fizică, o sală urmează să se construiască în această lună.

În fundul curţii

Directoarea adjunctă a şcolii, Elena Boboc, este de acord că este neplăcut pentru copii să iasă afară când vremea e rea, dar nu plouă în fiecare zi, şi există avantaje în localizarea toaletei în curte. „La Şcoala 124 nu a existat nici o epidemie de hepatită sau alte boli în 20 de ani”, a explicat ea.  Să părinţii intră să vadă condiţiile, şi pot vedea oricând că grupul sanitar este renovat recent, curat şi are şi încălzire iarna.

În plus, clădirea nu miroase, a adăugat Milica Strâmbea. Copiii ies oricum în curte să se joace, chiar şi iarna. Mai mult, ea şi-a înscris aici fiicele, cea mică a fost colegă de bancă cu fiica directoarei.

Click pe imagini pentru fotogalerie:

image

Conducerea şcolii recunoaşte deschis părinţilor că acestea sunt condiţiile: „toaleta este afară”. Există cazuri de părinţi pe care îi alungă acest fapt, dar şcoala funcţionează oricum cu clase supradimensionate, de aproximativ 36 copii, pentru a face loc tuturor. Înscrierile la clasa pregătitoare şi clasa I s-au terminat aici din a doua etapă, în luna aprilie, când au avut chiar 35 de dosare peste totalul de 12 locuri rămase libere în prima etapă.

Cristiana Trifu, din clasa a VI-a A, a admis: „mie îmi place că e afară, pot ieşi la aer”. Fratele ei a absolvit de aici acum doi ani. Colegul ei, Răzvan Mandachi are şi el un frate coleg, în clasa a II-a.

„Constructorul a încercat să ataşeze clădirii două corpuri, într-un capăt să fie toaleta pentru fete, în celălalt – pentru băieţi. Nu s-a realizat, şi, oricum, suntem o şcoală mixtă, copiii ar fi trebuit să alerge dintr-un capăt în celalalt al şcolii”. - Milica Strâmbei, Administrator al Şcolii 124

Nu este o bucurie să duci copiii mici afară la baie, Marian Banu a declarat că „nu crede că ar fi o investiţie teribilă din parte primăriei să se găsească o soluţie civilizată pentru un culoar de trecere termopan, de exemplu”.

Şcoala a fost concepută astfel, iar propunerea pentru construirea unui culoar de trecere nu s-a realizat, a explicat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, Marian Banu. Aproximativ 600 de copii învaţă la instituţia de învăţământ din Strada Mărgeanului, peste medie, şi este bine cotată, cu atât mai mult cu cât „avem mare nevoie de şcoli în acea zonă”, după cum a declarat Marian Banu.

Bucharest Trophy
Echipa de fotbal mixt a şcolii a câştigat ieri locul I la Bucharest Trophy, şi au primit echipamente şi mingi cu autografe de la Michel Platini şi Mircea Sandu. Terenul unde se antrenează acum nu este asfaltat, dar i-a învăţat pe copii să aibă o stabilitate mai bună, a declarat antrenorul lor şi directorul şcolii, Iulian Negoiţă.

Urmăreşte-ne şi pe FACEBOOK ca să fii la curent cu tot ce mişcă în Bucureşti

Footer Bucuresti
București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite