FOTOGALERIE Elevii Şcolii Internaţionale „Mark Twain”, din Bucureşti, încep facultatea din liceu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu doar cunoştinţele sunt cele care le aduc note bune în catalog elevilor Şcolii „Mark Twain", ci şi dacă îşi ajută colegii, îşi dau interesul şi au fost atenţi. În plus, la terminarea clasei a X-a, elevii pot alege dacă susţin bacalaureatul după modelul românesc sau pe cel internaţional.

Individualismul se traduce prin „fiecare pentru el" în şcoala românească. La „Mark Twain" International School nu există noţiunea asta, ba din contră, elevii sunt încurajaţi să se ajute şi să lucreze în echipă şi primesc puncte în plus la note pentru asta. Dacă sunt atenţi şi sunt interesaţi de ore, pot primi o notă mai bună. Iar în liceu îşi pot alege materiile pe care vor să le studieze şi o fac la nivel de facultate. Pe lângă disciplinele de studiu, aceştia au de făcut şi ore de muncă în folosul comunităţii, de activităţi creative şi sportive.

image

Click pe imagini pentru galerie foto!

Bacalaureat pe alese

Rezultatele vorbesc de la sine de eficienţa şcolii: au rezultate la olimpiadele naţionale şi promovabilitate maximă la bacalaureat, atât cel românesc, cât şi internaţional. De fapt, tocmai pentru că elevii pot să aleagă încă din clasa a X-a, cu ajutorul consilierului şcolar şi a părinţilor, ce fel de bacalaureat susţin, este un plus. „Suntem singura şcoală din ţară acreditată  atât de Ministerul Educaţiei, cât şi de Organizaţia Bacalaureatului Internaţional şi elevii pot alege. În clasa a X-a nu e prea devreme să aleagă şi devin mai responsabili. Îi vezi încă din clasa a XI-a cum se schimbă, devin mai serioşi şi mai maturi", explică Sanda Sava, director de studii al şcolii.

Ciclul primar are la „Mark Twain" patru ani, gimnaziul şase şi liceul doi. Liceul de altfel are un program foarte dur, aproape la nivel de universitate, unde copiii, care şi-au ales deja traseul şcolar, se pregătesc pentru a fi admişi la universitate. „Ce nu prea se ştie este că Bacalaureatul Internaţional este recunoscut şi la instituţiile din ţară, nu doar la cele de peste hotare. Elevii susţin câte două sau chiar trei examene scrise la fiecare dintre cele şase materii pe care le-au studiat în clasele a XI-a şi a XII-a. Este cumplit de greu. Asta pe lângă examene orale pe care le înregistrăm video şi proiecte pe care le au de făcut. Toate le trimitem la centrul de corectare în Cardiff, Marea Britanie", explică directorul de studii.

image

Click pe imagini pentru galerie foto!

Ore interactive şi disciplină

Profesorii se străduiesc să facă orele cât mai distractive, prin discuţii, proiectări de filme sau diverse analogii. „Noi predăm totul interdisciplinar. Dacă eu la istorie am de predat Revoluţia, care înseamnă schimbare, îl întreb pe profesorul de fizică ce ar putea el lega de asta, pe cel de matematică la fel. Discutăm şi când mergem la ore fiecare dintre noi face referire la lecţia celuilalt, este o educaţie holistică. Dacă intraţi pe holuri în timpul şcolii veţi vedea mereu un profesor şi un elev care discută, îşi continuă de fapt activitatea. Profesorii asigură asistenţă copiilor şi de acasă, şi noaptea, nu contează", mai spune Sanda Sava.

Iar când vine vorba de notare, niciodată un cadru didactic nu-l va articula pe un copil dacă a avut o zi proastă sau s-a întâmplat să nu înveţe lecţia. De altfel, la notare contează o sumă de factori, adăugaţi la nivelul de cunoştinţe: atenţia, dorinţa de a învăţa, progresul făcut, dacă îşi ajută colegii, dacă este interesat de oră. „La noi nu veţi vedea niciodată elevi stând încremeniţi. Este mereu, cu ghilimelele de rigoare, o agitaţie constructivă", mai spune Sanda Sava. Cât despre disciplină, regulamentul de ordine interioară este destul de strict. Elevii nu au unde chiuli, şi asta nu doar din cauza pazei, ci şi pentru că toate campusurile sunt situate la marginea Capitalei, în Băneasa.

image

Click pe imagini pentru galerie foto!

Pentru ca fiecare elev să facă progrese, se poate ajunge la situaţia ca un profesor să lucreze cu doi elevi. Învăţământul se face atât în română cât şi în engleză, mai ales că 20% dintre elevii şcolii vin din alte ţări.

Profesorii au, pe lângă salarii mulţumitoare, şi multe obiective de îndeplinit. Iar dacă nu se ridică la cerinţele şcolii şi nu fac performanţă, pot rămâne fără job. Singurele criterii de salarizare în şcoală sunt, de altfel, rezultatele. „Se poate întâmpla ca un profesor tânăr foarte calificat să aibă un salariu mai mare decât unul în vârstă, cu mai puţine calificări. Oricum, la noi selecţia profesorilor este foarte riguroasă, iar CV-urile pe care le primim sunt foarte bune. Un profesor neperformant nu are ce căuta la noi", mai spune directorul de studii.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite