La masă, pe „acoperişul“ Capitalei. Cum e să iei cina la zeci de metri înălţime deasupra oraşului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doar câteva restaurante se pot lăuda că sunt la înălţime şi la propriu, şi la figurat. Ele sunt amplasate la zeci de metri înălţime, la ultimul etaj al unor blocuri sau hoteluri.

Sortimente gastronomice pregatite de cei mai buni bucătari, băuturi fine, atmosferă, dar şi un ingredient secret: privelişti spectaculoase ale parcului Herăstrău, Splaiului Dâmboviței sau centrului Capitalei. Este oferta cu care câteva restaurante din Bucureşti, situate la zeci de metri înălţime, îşi atrag, lună de lună, clienţi fideli.

Primul restaurant la înălțime, încă în top

Restaurantul Allhambra este situat la etajul 10, deasupra unui bloc poziționat central, vizavi de Camera de Comerț. Înființat acum 13 ani, acesta este primul local independent din oraș deschis pentru a lua masa deasupra blocurilor și aglomerației orașului.
CLICK pe imagini pentru fotogalerie

Priveliștea urbană transformă o simplă cină într-o experiență inovatoare. Decorată într-un mod tradițional, dar festiv și elegant, încăperea are o capacitate de 140 de persoane și o terasă spațioasă pentru zilele călduroase de vară. Pereții sunt împodobiți cu fotografii ale vedetelor care s-au distat, de-a lungul timpului, în restaurant: Adrian Enache, Marcel Pavel, Aurelian Temișan și Alexandru Arșinel.

„La noi vin și celebrități, dar și oameni obișnuiși, care știu să se distreze“, povesteşte nea Mitică, ospătarul principal al localului, chiar de la deschidere.

„Lucrez aici de 13 ani și n-a fost o seară în care clienții să nu se simtă bine“, a adăugat acesta. De marți până duminică, de la ora 20.00, formația restaurantului își încântă ascultătorii cu muzică ușoară, internațională sau populară.

Prețurile sunt nu sunt mari pentru ineditul pe care îl oferă acest loc: o ciorbă costă aproximativ 12 lei, preparatele de pui – în jur de 30 de lei, garniturile – între 6 și 10 lei, iar deserturile costă 10 lei. Mai scumpe sunt specialitățile restaurantului: pastrama de oaie coaptă în mămăligă cu frunze de busuioc costă 41 de lei.



Click pe fotogalerie pentru mai multe imagini din restaurantele de deasupra Bucureştiului!

Delicii și eleganță la etajul nouă

Etajul nouă al hotelului Double Tree, de pe strada Nerva Traian, găzduiește localul Avantgarde, un restaurant elegant, cu sortimente culinare pregătite de bucătari de top. Acesta se adresează în special oamenilor de afaceri, însă oricine este binevenit în elegantul local.

,,Au venit și celebrități pe la noi, este un restaurant special“, a spus Laura Moraru, Director of Sales & Markeing. ,,Seara este de-a dreptul impresionant aici, localul este plin, iar priveliștea cu orașul luminat face toți banii“, a mai adăugat aceasta. Încăperea are o capacitate de până la 120 de persoane, iar aici se organizează și nunți, botezuri sau alte evenimente.

Reprezentanții restaurantului se laudă cu  ,,deliciosul mușchi de vită cu sos de ciocolată și piper“. Prețurile sunt pentru cei cu dare de mână, costul unei fel principal cu garnitură fiind de aproximativ 30 de euro.

Lux accesibil

Bucătăria LaTeral este un restaurant cu o vedere impresionantă asupra Cheiului Dâmboviței, construit pe acoperișul unui bloc de opt etaje din centrul orașului. Despre acesta s-ar putea crede că face parte din clasa localurilor luxoase, cu prețuri inaccesibile oamenilor de rînd, datorită priveliștii și localizării avantajoase, însă Bucătăria LaTeral este un loc modern, primitor, decorat cu mult bun gust și, surprinzător, cu prețuri rezonabile.

De exemplu, bucătarul pregătește un meniu diferit pentru fiecare zi a saptămânii, care conține supă sau ciorbă, fel principal și pâine,  iar prețul acestuia este de numai 15 lei. Meniul complet și prețul fiecărui preparat se găsesc pe site-ul oficial, la vedere, pentru ca oricine dorește să servească masa să știe dinainte câți bani să își pregătească.

La un cocktail deasupra Pieței Presei

Un alt restaurant din care poți avea o vedere unică asupra Bucureștiului este 18 Lounge by Embassy, situat în Piața Presei Libere, în turnul de sud al City Gate, la etajul 18. Acesta se mândrește cu o bucătărie internațională de excepție, însă la prețuri piperate.

,,Am fost aici, dar am băut doar un cocktail, oricum la preț dublu față de centrul vechi, de exemplu“, a afirmat Răzvan Oprea, student la Româno-Americană, client al localurilor de la înălțime.

Necunoscute pentru publicul larg

Destul de populare mai ales în rândul oamenilor de afaceri, restaurantele sunt aproape necunoscute publicului larg. ,,Eu merg foarte des la restaurant, de vreo 10 ori pe lună, însă nu am auzit de niciun restaurant din acesta de la înălțime“, a spus Cătălin Chiriac, un tânăr care trecea chiar prin fața unui turn City Gate, unde se află 18 Lounge. Acesta a mărturisit că ar încercă o data un astfel de loc, dacă ar știi că gasește ceva excepțional acolo. Problema este că nu sunt suficient promovate.

Club Avantgarde, pe Nerva Traian Restaurante desupra Capitalei

Pe de altă parte, majoritatea afirmă că nu ar încerca asemenea restaurante, chiar dacă le-ar cunoaște, pentru că sunt prea sumpe. ,,Prefer să gatesc acasă, e mai ieftin și mai sănătos“, a recunoscut, Bogdan Irea, un alt trecător prin fața 18 Lounge.

Lounge la 80 de metri înălțime

Hotelul Intercontinental, plasat chiar la kilometrul 0 al Capitalei, a dedicat etajul 21 evenimentelor festive, conferințelor și întâlnirilor de afaceri. Acesta se află la 80 de metri înalțime și găzduiește un Club Lounge exclusivist – cel mai înalt din București. Amenajat ultra-modern, însă primitor și intim, localul oferă o panoramă completă asupra orașului, deoarece nu există nicio clădire mai înaltă în apropiere. Cel mai spectaculos element panoramic este Palatul Parlamentului, care poate fi admirat în timp ce clienții servesc o cafea.

,,Aici vin, de obicei, oameni de afaceri“, a relatat Dana Chiriac, Marketing & PR Manager, dar nu numai pentru chestiuni profesionale, ci și pentru activități de relaxare: ,,Avem bibliotecă, televizor, pot servi micul-dejun, o gustare sau preparate din cafea de la bar“. Tariful pentru câteva ore petrecute în acest loc impresionant este de 35 de euro pentru două persoane. Dana Chiriac a mărturisit că lounge-ul este frecventat mai ales în cursul săptămânii, când managerii au de încheiat afaceri. ,,Dacă ești la înălțimea aceastala propriu, te simți astfel și la figurat, este o chestiune de statut social să îți petreci timpul într-un astfel de loc exclusivist“, a adăugat aceasta.


,,Balada” de acum 40 de ani

În 1970, când a fost construit hotelul, în locul lounge-ului de astăzi se afla restaurantul ,,Balada“. La scurt timp a devenit cel mai renumit din Capitală, dacă nu chiar din țară, deoarece era singurul situat la o asemenea înălțime. Acesta a fost închis, iar, în 2009, a fost înlocuit cu Club Lounge Intercontinental, un simbol al prosperității și modernității.


35 de euro
pentru două persoane este tariful perceput pentru a petrece câteva ore în Club Lounge.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite