Bucureştenii, tot mai înglodaţi în datorii. Locuitorii Capitalei au rate neplătite în valoare de 1,87 miliarde de euro!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Restanţele la creditele contractate de populaţia şi firmele din Bucureşti şi Ilfov au crescut cu peste 40% de la începutul anului. Bucureştenii au înregistrat pe parcursul acestui an datorii de 1,87 miliarde de euro.

Pierderea locului de muncă, reducerea veniturilor şi a puterii de cumpărare au făcut ca mulţi bucureşteni să nu-şi mai poată achita la timp ratele la creditele contractate în anii de creştere economică.

Situaţia este similară şi în cazul firmelor. Mulţi dintre antreprenorii din Capitală au fost afectaţi de efectele crizei economice şi au devenit restanţieri la bănci. Astfel, valoarea ratelor neplătite la timp pentru creditele contractate de populaţia şi firmele din Bucureşti şi Ilfov a crescut cu peste 40% în primele luni ale anului, până la 1,87 miliarde de euro, potrivit datelor Băncii Naţionale a României. Creşterea este de aproape 550 de milioane de euro.

Dobânzile mai mici aplicate de bănci creditelor în euro comparativ cu cele în lei i-au determinat pe bucureşteni să se împrumute masiv în moneda europeană. Însă scumpirea semnificativă a euro din ultimii ani i-a lovit direct. Astfel, aproape trei sferturi dintre restanţele cumulate de bucureşteni sunt la împrumuturile în valută, respectiv 1,34 miliarde de euro.

„Euro s-a scumpit de la o lună la alta, iar dobânda a crescut şi ea. Nu am mai putut să acopăr creşterea ratei şi am ajuns să am restanţe de trei luni“, spune Cornel Puşcaş, un bucureştean care a luat, în 2007, un credit imobiliar în euro.

Bucureştenii au ajuns să înregistreze la sfârşitul lunii noiembrie restanţe pentru aproape 10% din creditele contractate, faţă de puţin peste 6%, la începutul  anului.

Creditarea bate pasul pe loc

Criza economică i-a determinat pe bucureşteni să fie mai cumpătaţi în ceea ce priveşte cheltuielile, dar şi să se gândească de două ori înainte de a lua un împrumut de la bancă. Totodată, instituţiile de credit au devenit mult mai prudente în ceea ce priveşte acordarea finanţărilor.

Astfel, soldul creditelor contractate de locuitorii şi companiile din Bucureşti şi Ilfov a crescut cu puţin peste 5% în primele 11 luni, până la 20,7 miliarde de euro. Cele mai multe împrumuturi contractate de bucureşteni au fost cele prin programul guvernamental „Prima Casă“, prin care beneficiează de un avans minim de 5%, dar şi de dobânzi mai mici decât cele practicate la creditele standard.

Topul restanţierilor

Prima poziţie în topul celor mai mari restanţieri la nivel naţional, în funcţie de ponderea restanţelor în soldul creditelor contractate, este ocupată de locuitorii şi firmele din vestul ţării. Următoarele poziţii sunt ocupate de regiunile Centru şi Nord-Est. Bucureştenii, alături de locuitorii şi firmele din Sud-Vest şi din Sud, sunt printre cei mai conştiincioşi la plata ratelor.



București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite