FOTOGALERIE Centrul Vechi din Bucureşti: 140 de localuri, sute de cerşetori, parcagii şi fiţe. Cum poţi bea aici o cafea în linişte?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea mai populată zonă din Bucureşti ilustrează perfect contrastul dintre lux şi sărăcie. Vrei să ieşi la o cafea pe Centrul Vechi atunci trebuie să te învârţi câteva minute cu maşina până găseşti un loc de parcare, să plăteşti taxatorii ilegali care te încolţesc şi să suporţi cerşetorii.

În plină reconstrucţie, Centrul Istoric al Capitalei atrage în fiecare zi, sau mai bine zis seară, bucureştenii şi provincialii dornici de o cafea cu iz de fiţe. Peste 140 de localuri pentru toate gusturile, de la baruri şi restaurante, până la pub-uri şi bistrouri, atrag ca un magnet petrecăreţii din Bucureşti. Însă, o plimbare prin Centrul Istoric te poate lăsa cu un gust amar atunci când, în primă fază, cauţi cu disperare un loc de parcare.

Te învârţi 10-15 minute pe toate străduţele care înconjoară zona cu terase. Ai mai multe variante pe strada I.C Brătianu, pe Splaiul Independenţei, pe strada Doamnei sau strada Blănari, însă pe fiecare străduţă dai peste taxatori ilegali. Aceştia sunt dotaţi cu tupeu şi vocabular de golan.

image

Click pe imagini pentru fotogalerie!

Te invită insistent să parchezi pe locul proaspăt eliberat şi imediat ce ai coborât din maşină îţi cer bani. Dacă îndrăzneşti să-i întrebi pentru ce trebuie să plăteşti îţi spun cu uşurinţă că ei vor avea grijă de maşină cât timp eşti plecat, altfel vei risca să o găseşti fără ştergătoare şi cu ceva zgârieturi.

Te ameninţă subtil, dar foarte rar îţi pun în aplicare ameninţările pentru că dacă ceva se întâmplă cu maşina parcată, sunt primele persoane suspecte în ochii oamenilor legii. Majoritatea sunt de etnie rromă cu vârste cuprinse între 15 şi 50 de ani. Îi poţi recunoaşte de la distanţă după hainele murdare şi borsetele prinse de brâu. Recomandat este să-i ignore şi să nu le dai bani, dar dacă vrei să stai liniştit că îţi găseşti maşina întreagă le întinzi câţiva lei.

Terase lângă terase pe strada Şelari, Smârdan şi Lipscani

Vrei să bei o cafea sau vrei să mănânci pe Centrul Vechi, alegi o zonă mai liniştită cu localuri mai puţine pe străzile Blănari, Ion Ghica şi Stavropoleos sau zonele mai aglomerate ca Şelari, Smârdan sau Lipscani. Zonele mai aglomerate au avantajul de a fi printre primele reabilitate de către autorităţile locale. Pe strada Lipscani cea mai mare parte a localurilor sunt restaurante cu specific naţional, cum ar fi cel libanez, cel românesc sau cel turcesc, dar şi pub-uri. Aici ai restaurantul La Mama cu specific românesc: gustare tradiţională 29,90 lei, bere 7 lei, cafea 5,9 lei, tort cu biscuiţi 12,4 lei sau clubul The Valt unde Cointreaupolitan este 18 lei, berea 8 lei, cocktailuri fără alcool 15 lei.

Strada Smârdan cuprinde cele mai multe localuri din Centrul Vechi, de la baruri şi cafenele, până la fast food-uri şi restaurante. În fiecare seară, cele mai multe persoane care ajung în zona Centrului Istoric se opresc aici. În Pals Cafe - bistro/ bar, cafeau costă 5 lei, sortimente de bere 4 - 11 lei, pieptul de pui cu ciuperci şi smântână 12 lei iar în cafeneaua Grand Cafe Van Gogh găseşti salată de fructe 10 lei, supă de curcan 13 lei, suc de fructe 13 lei.

Cei care vor să îşi petreacă o seară într-un restaurant voievodal sau într-un club pot alege Strada Şelari care împreună cu intrarea Şelari oferă celor care vizitează Centrul Vechi al Capitalei o gamă largă de oferte pentru toate gusturile. Din păcate, pe aceste străduţe sunt şi foarte mulţi cerşetori.

image

Click pe imagini pentru a vedea fotografiile din Centrul Vechi!

Cerşetorii apar din zece în zece minute

M-am aşezat într-o seară la cafeneaua Freddo de pe strada Smârdan. Am comandat o cafea şi la scurt timp a apărut lângă mine un cerşetor. Ţinea strâns la piept o sticlă de bere. Se crede Michael Jackson, face câteva figuri pentru a-şi arăta marele talent şi la sfârşit cere o ţigară. După el apare alt bătrân cu trei buchete de flori în braţe, spune că le are din grădina lui şi că pentru fiecare vrea 10 lei. Îşi face apariţia şi cerşetoarea Ana care spune cu voce blândă că e amărâtă, că plăteşte 500 de lei chirie şi pensia ei este 600 de lei. Chiar dacă este ajutată de copii, bătrâna vine zilnic pe Centrul Vechi pentru a apela la mila oamenilor.

La nici zece minute, o ţigancă se plimbă printre mese cu trandafiri în mână. Concurenţă îi face un băieţel de 11 ani, Rafael. Trimis de mama lui, copilul merge la mese pentru a vinde trandafiri roşii, cu 15 lei firul. Spune că vinde zilnic aproximativ 20 trandafiri, câştigând astfel lunar aproape 9.000 de lei, cât salariul unui medic. Dacă sunteţi impresionaţi de poveştile lor de viaţă este bine să vă gândiţi că acei cerşetori câştigă şi 2.000 de euro pe lună.

Străduţele mai liniştite pe acorduri de vioară

Pe strada Blănari, Ion Ghica şi Stavropoleos, atmosfera este mult mai plăcută. Pe strada Blănari turiştii şi nu numai pot alege atât cafenele şi cluburi, cât şi restaurante cu specific naţional, dintre care un restaurant medial şi unul cu specific grecesc. Aici au clubul Rococo, unde bucureştenii găsesc cocktail 22 lei, long drinks 19 lei, tequila 13 lei şi restaurantul Excalibur cu specific medieval. Pe strada Stavropoleos se găseşte Caru' cu Bere, o adevarată legendă vie şi totodată una dintre cele mai vechi berării ale Bucureştiului. Localul a fost deschis pentru prima dată în 1879 în vechiul han Zlatari, după 20 de ani, mutându-se pe Centrul Vechi, unde îl putem întâlni şi astăzi. Pe strada Ion Ghica este Vibe Café şi restaurantul Bellini, un local frumos, atrăgator cu reţete fascinante.

La mese vezi mai mult oameni trecuţi de a doua tinereţe, relaxaţi şi binedispuşi. Cerşetorii nu prea îşi fac apariţia preferând zonele aglomerate unde pot câştiga mulţi bani. Doar pe strada Stavropoleos, nea Niculae are în faţă o cutie de carton unde lumea pune bani. La 70 de ani, bătrânul încântă trecătorii cu vioara lui magică. Foarte puţini oameni trec pe lângă el fără să-i arunce o privire caldă plină de admiraţie şi câţiva bănuţi. De mic a îndrăgit vioara şi acum la bătrâneţe îşi câştigă existenţa prin muzică. Are o pensie de 400 de lei, insuficientă pentru întreţinere, medicamente şi hrană.

Cea mai populată locaţie din Bucureşti, Centrul Vechi, prezintă perfect contrastul dintre lux şi sărăcie, cu prinţi şi cerşetori, cu zone aglomerate unde nu ai loc să-şi muţi scaunul şi zone unde acordurile de vioară te pot duce cu gândul departe pe Champs-Élysées.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite