Încă 90 de blocuri din sectorul 6 intră în reabilitare termică în această lună. Balcoanele cresc costurile cu 60%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Încă 90 de blocuri din sectorul 6 vor intra în reabilitare termică până la sfârşitul acestei luni, a anunţat azi într-o conferinţă de presă primarul Cristian Poteraş.

Poteraş a mai explicat că pentru reabilitarea termică a celor 120 de imobile pentru care au fost demarate lucrări în acest an vor fi necesare costuri suplimentare de 60% faţă de suma estimată calculată. Diferenţele de cost sunt date de sumele necesare pentru închiderea balcoanelor imobilelor.
"Acel standard de cost, referitor la suma de 55 de euro pe metru pătrat, este respectat. Costurile suplimentare sunt cauzate de obligaţia legală de a închide toate balcoanele cu termopan performant energetic, obligaţie suplimentară care a fost introdusă prin lege după HG 363 din 2010 (...) costurile suplimentare, dar obligatorii pentru ca sistemul de termoizolaţie să respecte legislaţia în vigoare, cresc cu 60%", a declarat primarul sectorului 6, Cristian Poteraş.

Costul standard a fost stabilit pentru tipurile de lucrări la 55 de euro pe metru pătrat arie utilă. Costul total include costurile standard, stabilite prin ordonanţa care prevede reabilitarea locuinţelor şi costurile suplimentare rezultate în urma expertizei tehnice şi a auditului energetic care depăşesc valoarea de 55 de euro pe metru pătrat arie utilă.

"Avem 27 de imobile în stadiul final. Se fac procesele verbale de recepţie. Şi avem alte 120 de imobile în diverse stadii de execuţie. Termenul lor final este sfârşitul lunii mai, iar suma cheltuită până în acest moment pe devize şi pe situaţii de lucrări este de 60 de milioane de lei (...) un bloc cu patru etaje costă mai mult decât un bloc cu 10 etaje pentru că suprafaţa de la subsol şi suprafaţa terasei, una este să se împartă la un număr mai mare de metri pătraţi arie utilă şi alta este să se împartă la un număr mai mic de metri pătraţi arie utilă. De aici avem diferenţele de cost pe bloc, dar ne încadrăm în media de 55 de euro stabilită prin standardul de cost", a declarat Cristina Pârvulescu, administrator public.

În materialul dat publicităţii se arată faptul că "diferenţa de cost dintre 72,6 euro pe metru pătrat şi 45,58 de euro pe metru pătrat o reprezintă cantităţile de lucrări necesare închiderii balcoanelor". În aceste costuri nu au fost incluse lucrările de consolidare şi înlocuire a parapeţilor, "având în vedere că pentru acestea nu există un cost normat".

Astfel, dacă se calculează procentul cu care se majorează costul pe metru pătrat de arie utilă prin introducerea obligativităţii închiderii balcoanelor, rezultă o majorare cu 60%.

Finanţarea pentru reabilitarea termică a locuinţelor este asigurată din bugetul primăriei de sector prin acordarea sumei de 70 de milioane de euro şi prin credit extern contractat de la Banca Europeană de Investiţii în valoare de 70 de milioane de euro. "Nu cred că pot fi considerat nici iraţional, nici iresponsabil. Atunci când semnezi sume de o asemenea valoare şi de o asemenea importanţă socială, nu te poate ierta absolut nimeni. Toţi cei care fac parte din echipa mea doresc să ajungă seara acasă, nu la puşcărie. Suntem acuzaţi că furăm. Este josnic şi foarte urât", a declarat Cristian Poteraş în conferinţa de presă.

Florin Preda, Director în cadrul Direcţiei de Investiţii, a declarat că "nu toate blocurile se încadrează în suma de 55 de euro pe metru pătrat deoarece nu toate blocurile seamănă unul cu altul", dar "costul mediu este de 55 de euro pe metru pătrat", referindu-se la deviză-ofertă, nu la costurile finale de execuţie.

Cristina Pârvulescu, administrator public, a precizat că până în prezent s-au cheltuit pe devize şi pe situaţii de lucrări suma de 60 de milioane de euro.

Florin Preda a afirmat, în conferinţa de presă, că cinci firme au câştigat licitaţia pentru reabilitarea termică a locuinţelor din sectorul 6 al Capitalei. "Nu vorbim numai despre balcoane când vorbim despre depăşirea standardului de cost. Sunt şi categorii de lucrări conexe celor obligatorii care tehnic trebuie realizate, dar ele nu au fost avute în vedere în momentul în care s-a elaborat standardul de cost (...) în funcţie de caz şi de concluziile expertizei tehnice vorbim despre consolidări, de montări de parapeţi, de consolidări de parapeţi la balcoane, categorii de lucrări care nu au fost avute în vedere în momentul stabilirii standardelor de cost", a spus Florin Preda.

Proiectul de reabilitare termică a celor 273 de imobile din sectorul 6 al Capitalei, care se va desfăşura în perioada 2009-2013, este în valoare de 140 de milioane de euro.

Consiliul local al sectorului 6 a decis, la sfârşitul anului 2011, ca Primăria sectorului 6 să preia cheltuielile cu reabilitarea termică aferente asociaţiilor de proprietari, corespunzatoare cotei de 20%.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite