Astăzi, ultima zi de probe la căldură. De mâine, 80% dintre bucureşteni vor avea caloriferele calde

0
Publicat:
Ultima actualizare:

RADET a anunţat că perioada de trei zile de probe la cald în sistemul centralizat de încălzire se încheie astăzi, acesta fiind motivul pentru care nu toţi abonaţii au primit căldură.

Cele trei zile de probe au fost necesare pentru echilibrarea sistemului de distribuţie şi furnizare a energiei termice. Reprezentanţii RADET susţin că, ulterior acestui interval, în funcţie de evoluţia buletinelor meteo, se va trece la furnizarea agentului termic pentru încălzire în regim permanent.

Administraţia decide dacă dă drumul la robinet
Procedurile de încărcare la cald a instalaţiilor se vor desfăşura în toate sectoarele din Capitală, excepţie făcând zonele punctuale în care acest lucru nu este posibil din motive obiective, precum lucrări de modernizare aflate în desfăşurare, lucrări nefinalizate ori avarii în instalaţiile interioare ale asociaţiilor de proprietari.
“Reamintim asociaţiilor de proprietari care nu doresc să beneficieze, în acest moment, de energie termică pentru încălzire că au posibilitatea să-şi regleze, să limiteze ori să refuze acest serviciu închizând vanele contoarelor aflate în subsolurile tehnice ale imobilelor”, mai spun şefii de la RADET.
De asemenea, asociaţiile care doresc să beneficieze de acest serviciu sunt rugate să verifice şi să corecteze poziţia vanelor acestor aparate, conform deciziei comune luate la nivel de imobil. 

Debranşările, oprite
Bucureştenii care s-au gândit să renunţe acum la serviciul public de încălzire şi să-şi monteze centrale termice, nu o mai pot face până la anul. Potrivit art. 30, alin. (4) din Legea nr. 325/2006 a serviciului public de alimentare cu energie termică, debranşarea instalaţiilor interioare de încălzire şi pentru apa caldă menajeră ale consumatorilor de energie termică dintr-un condominiu nu poate fi efectuată în timpul sezonului de încălzire.
Anul acesta au fost efectuate 1.000 de debranşări, cu 50 mai puţine decât anul trecut, Regia rămânând însă cu 569.000 de familii racordate.

Facturile la căldură, cu 30% mai mari
În baza aceleiaşi legi, decizia de a furniza căldură se ia după ce temperaturile au scad, trei nopţi la rând, sub 10 grade Celsius.
Cei care decid să primească căldură de acum vor plăti cu 30% mai mult la întreţinere faţă de anul trecut, ca urmare a majorării preţului gigacaloriei de la 1 august de la 125 la 170 de lei. Conform noului tarif, bucureştenii vor plăti întreţinerea cu 40 sau chiar 90 de lei mai mult decât anul trecut, în funcţie de numărul de camere ale apartamentului.

Întreţinere de 308 lei, faţă de 225 de lei

Astfel, dacă iarna va fi la fel de blândă ca cea de anul trecut, iar consumul de căldură nu-l va depăşi pe cel anterior, o familie de patru persoane care locuieşte într-un apartament cu patru camere va plăti anul acesta, în luna decembrie, 308 lei faţă de 225 de lei, cât a plătit anul trecut. Preţul este calculat de RADET pentru un consum mediu de 1,816 de gigacalorii.
În luna ianuarie 2012, aceeaşi familie care a plătit anul acesta 212 lei va achita 291 de lei. Cei care vor simţi mai puţin mărirea preţului la căldură vor fi bucureştenii care stau în garsoniere.

Directorul RADET: Repartitoarele de căldură sunt inutile şi încarcă facturile bucureştenilor

Telefon pentru urgenţe
Bucureştenii care au probleme cu distribuţia agentului termic pot contacta non-stop reprezentanţii RADET la numărul de telefon 0800.820.002. Apelarea Dispeceratului de Urgenţă este gratuită din orice reţea.
De asemenea, pe www.radet.ro, puteţi avea discuţii online cu operatorii RADET. Iar pe acelaşi site există şi lista actualizată a străzilor unde se efectuează lucrări şi, implicit, este oprită apa şi căldura.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite