FOTOGALERIE Piaţa Victoriei, parcare de rachetă spaţială. Mai puteţi vedea nava-satelit până la ora 19.00

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spaţiul Frontiera finală. Aceasta este călătoria rachetei orbitale Haas 2C, în misiunea ei de a orbita planeta în primavara anului viitor. Cu parcare de weekend în Piaţa Victoriei, în faţa Guvernului.

Racheta este prezentată de organizaţia non-guvernamentală Asociaţia Română pentru Cosmonautică şi Aeronautică (ARCA). Haas 2C va părăsi Pământul peste mai puţin de un an, în cadrul Misiunii 7, când va deveni primul satelit realizat integral în România, în greutate de peste o jumătate de tonă.

Aproximativ 1.000 de bucureşteni s-au oprit pentru a admira racheta spaţială în cele trei zile de când parchează în centrul Bucureştiului, a declarat Simona Popescu, PR manager la ARCA. Printre vizitatori s-au numărat şi reprezentanţi ai Ambasadei Rusiei şi Ambasadei Statelor Unite. Publicul este curios şi încântat de racheta-exponat. La ora 19.00, maşina de transport va ridica racheta din parcare, prin aşezare în plan orizontal, şi o va duce înapoi la Râmnicu Vâlcea, la sediul ARCA, până la începerea testelor.

Primele teste de motor ale rachetei vor avea loc în această lună, în pligonul Forţelor Aeriene de la Capul Midia, potrivit preşedintelui ARCA, Dumitru Popescu.

Click pe imagini pentru fotogalerie:

Racheta spaţială parcată în centrul Bucureştiului

Scopul prezentării este, pe de o parte, acela de a face cunoscut proiectului publicului, care are ocazia să admire de aproape nava. Pe de altă parte, amplasarea nu este aleasă la întâmplare: "dorim să tragem un semnal de alarmă, de asta e în faţa Guvernului, să vadă autorităţile că se fac lucruri importante, care sunt trecute cu vederea",  a explicat Simona Popescu.

Racheta contruită în iniţiativă privată va fi lansată într-o singură treaptă, lucru posibil datorită tehnologiei de construcţie, din materiale compozite, foarte uşoare.

Costurile de construcţie ale rachetei sunt confidenţiale, dar suma finală este mică, în comparaţie cu tehnologia similară din străinătate, unde un asemenea proiect depăşeşte zeci de milioane de dolari, a adăugat Simona Popescu.

Specificaţiile tehnice ale lui Haas2C

Lungime: 11 metri, cu tot ansamblul ajunge la 18 metri.

Greutatate: 510 kilograme goală, 16 tone la lansare, când va fi plină cu combustibil şi echipamente electronice.

Combustibil: oxigen lichid şi kerosen.

Consum: 85 kilograme de combustibil pe secundă.

Tracţiunea maximă a motorului: 23 tone.

Asociaţia Română pentru Cosmonautică şi Aeronautică

 ARCA desfaşoară Programul Spaţial al României (2012-2025), prin care şi-a propus dezvoltarea unui motor de rachetă, finalizarea avionului supersonic de transport pentru racheta Haas II, participarea la competiţia de specialitate Google Lunar X Prize, precum şi lansarea unui cosmonaut pe orbită până în anul 2025.

ARCA a lansat o rachetă suborbitală de testare a tehnologiei, "Helen", în 2010, care a atins altitudinea de 40 kilometri. Au avut propuneri de colaborare de la NASA, pe care le-au negociat astfel încât să rămână să lucreze în România. MEsajul asociaţiei este: "Împreună scriem istoria".

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite