VIDEO Cine a câştigat în urma protestului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

CONSECINŢE Bucureştenii ieşiţi în Piaţa Universităţii le-au produs pagube unor comercianţii din zonă, pe când altora le-au triplat veniturile

În timp ce unii scandează „revoluţie“ la Kilometrul 0 al democraţiei româneşti, iar alţii îşi calculează pagubele, proprietarii chioşcurilor şi cafenelelor din Piaţa Universităţii îşi asumă riscul şi ţin tarabele deschise.

La gura de metrou din dreptul Spitalului Colţea, chioşcul de lemn decorat încă de sărbătoare vinde cafele, vin fiert şi ceai aburind. În ritmul muzicii ce iese din difuzoarele aşezate pe tejghea, Antoneta , vânzătoarea celui mai profitabil butic din zonă, ne povesteşte despre evenimentele din ultimele zile: „Duminică a fost periculos, au devastat câteva mese din jurul chioşcului. Eu am avut noroc, am închis chiar înainte să înceapă tămbălăul“.

Tânăra responsabilă de magazin nu crede foarte mult în manifestaţiile oamenilor şi nici în vreo modificare, fiind dezamăgită de toată clasa politică. „În general, programul este până la 10.00, dar în perioada asta am închis mai devreme. Vânzările s-au dublat, într-un fel ne-au ajutat protestele“, a explicat Antoneta.

Protestele, reclamă pentru cafenele

Ferite de agitaţia de deasupra şi protejate de grupul de jandarmi, cafenele din pasajul de la Universitate au fost în centrul atenţiei. Toate mesele erau ocupate de protestatarii mai comozi care urmăreau în direct, la televizor, strigătele celor din faţa Teatrului Naţional.

Aurel, propietarul cafenelei principale din pasaj crede că este imperativ să ţină deschis pentru a evita vandalizările. Are experienţă de peste 30 de ani în „industria de bună dispoziţie“ şi este mulţumit de afacerea lui cât şi de vânzările din ultima perioadă.

Cu toate că riscul a fost destul de mare, clienţii au fost calmi şi nu au iscat conflicte. „Trebuie să recunosc că cea mai bună reclamă a fost protestul pentru noi. Dar nu pot să zic că mă bucur, chiar dacă au crescut vânzările“, a mai declarat bărbatul.

Chioşcurile au înregistrat profituri-record

Minimarketurile de lângă fântâna arteziană din zona Universităţii de Chimie, au fost foarte aglomerate. Oamenii s-au inghesuit în cozile interminabile, iar vânzătorii abia au avut timp să înlocuiască produsele vândute.

Mirela, propietara unui chioşc din zonă, crede în schimbare şi este încurajată de protestele oamenilor şi mulţumită de jandarmii care au păstrat ordinea. Nici aici nu au existat conflicte, iar vânzarile au crescut, mai ales la băuturile calde. „Cafeaua şi ceaiul au mers foarte bine, a trebuit să-i chemăm operatorii responsabili de automat de două ori, numai azi. Până luni am vândut şi băuturi alcoolice, dar acum nu mai avem voie că ne amendează Primăria“, povesteşte, înfrigurată, femeia.

image

Jaf la magazine

Dacă unii patroni abia făceau faţă numărului mare de clienţi şi îşi frecau mâinile când socoteau profitul, alţii nu doar ca au şomat, ba chiar au trebuit să scoată bani din buzunare pentru reparaţii.

Duminică seară, huliganii au măturat bulevardul Brătianu. Cel mai afectat a fost un magazin de telefonie mobilă Vodafone, care a fost vandalizat de protestatarii violenţi. De aici s-au furat telefoane, accesorii, dar şi câteva computere.

În spatele complexului comercial Unirea, un magazin alimentar a căzut şi el pradă vandalilor, care au luat din interior cât au putut căra. O casă de schimb valutar de lângă magazinul Vodafone a rămas fără geamuri după ce protestatarii au aruncat cu bolovani. Tot în zona Unirii, un chioşc de ziare a fost incendiat. „Nu înţeleg ce au avut cu noi!! Se plângeau proprietarii magazinelor distruse de pe bulevardul Brătianu.

„S-au ferit să vină de frica violenţelor“

Şi proprietarul unui magazin naturist s-a trezit peste noapte fără maşină, dar şi fără marfa adăpostită într-o Dacia. Autoturismul său căzuse pradă huliganilor, care l-au incendiat chiar lângă Hanul lui Manuc din Piaţa Unirii.

„Nu mi-a venit să cred atunci când am auzit. Arsă toată şi cu marfa în ea“, ne-a precizat Romeo Popescu, proprietarul maşinii, care estimează la câteva sute de euro pierderile suferite.

Deşi nu i-a dispărut marfa, un bucureştean care vinde pietre semipreţioase se plânge că protestele i-au alungat clienţii. Amatorii de astfel de pietre ocolesc zona de frica manifestanţilor, care ar putea redeveni violenţi. „Eu nu prea am vândut pentru că lumea paşnică s-a ferit să vină de frica violenţelor“, se plânge acesta.

Primăria Capitalei a anunţat că trei bănci au fost atacate duminică seară: filiala Bancpost Brătianu, filiala Millenium, filiala Reiffeisen, dar şi două bancomate. Conform aceluiaşi inventar, nici Hanul lui Manuc nu a scăpat cu geamurile întregi. Manifestanţii au distrus parţial şi magazinele Kenvelo, Illoti, Pizzeria Domeni, ANGST, Bistro Manuc, Manuc Cafe, Floraria IC Bratianu, Agentia LOTO din Bratianu.


București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite