Procesiunea religioasă de la Grădina Icoanei, prima zi. Vezi aici programul manifestării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prima parte a procesiunii religioase de la biserica Grădina Icoanei, la care sunt aşteptaţi mii de credincioşi, 80 de preoţi de la cele peste 40 de biserici din sectorul 2 şi din alte sectoare ale Capitalei, va începe azi, de la ora 17.00. 

Enoriaşii sunt invitaţi să participe, mai întâi, la vecernie, la biserica Icoanei. După slujbă, aceştia vor pleca, în alai, purtând în mâini icoane şi lumânări flancaţi fiind de poliţiştii locali care vor purta făclii aprinse. După această procesiune, va urma o slujbă, în parcul Icoanei, acompaniată de cânturi bisericeşti.

Programul de azi al evenimentului este următorul:

- între orele 17.00 şi 18.30, va avea loc vecernie la Biserica Icoanei
- procesiunea în jurul Parcului Icoanei, care se va desfăşura între orele 18.30 şi 20.00, va fi deschisă cu Sfânta Cruce, urmată de toacă, steaguri, Icoanele Mari de la biserici pe baldachin, purtate pe umeri. Cortegiul va fi înconjurat de torţe aprinse, ţinute de militari în uniforme de gală iar preoţii şi credincioşii vor însoţi cortegiul, cu lumânări.
- începând cu ora 19.30, pe scena amenajată în interiorul Parcului Icoanei vor fi prezentate alocuţiuni despre Lumina Ortodoxiei, cuvântări bisericeşti şi cântece din Postul Mare.  Festivitatea se va încheia cu o rugăciune.

Mâine, în prima duminică din Postul Paştelui, zi în care se sărbătoreşte Duminica Ortodoxiei, în jurul orei 13.00, zeci de mii de enoriaşi se vor alătura celor 80 de preoţi.

Programul zilei de mâine va fi următorul:

- orele 10.00-12.00 - Sfânta Liturghie la Biserica Icoanei (Slujba arhierească)
- orele 12.00-13.00 - deplasarea credincioşilor parohiilor din sectorul 2 şi din alte parohii din Bucureşti, care doresc să participe la eveniment, către Biserica Icoanei
- ora 13.00 - întâlnire în jurul Parcului Icoanei.
- preoţii, împreună cu credincioşii, se vor încolona în perimetrul străzilor Arthur Verona şi  Alexandru D. Xenopol.
- între orele 13.30-14.30 va avea loc procesiunea în jurul Parcului Icoanei, ce va fi deschisă de Sfânta Cruce, urmată de toacă, steaguri, Icoanele Mari de la biserici pe baldachin, purtate pe umeri
- corul va interpreta cântări bisericeşti, specifice momentului
- orele 14.30-14.45 – rugăciune de sfiinţire a icoanelor şi Rugăciune pentru tămăduirea celor bolnavi
- orele 14.45-15.15 – cântări psalmice
- orele 15.15-15.45 – cuvânt de folos: Icoana – fereastră spre Dumnezeu
- orele 15.45-15.50 – încheierea festivităţii, participanţii vor rosti Mărturisirea de credinţă – Crezul.

Intitulat „Duminica Ortodoxiei – Icoana, fereastră spre Dumnezeu”, evenimentul religios este organizat de Protoieria II Capitală cu sprijinul Primăriei Sectorului 2 şi cu înalta binecuvântare a Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Icoane făcătoare de minuni

Cea dintâi duminică din Postul Paştelui care este rânduită, încă de la 11 martie 843, drept „Duminică a Ortodoxiei”, zi în care s-a statornicit cultul sfintelor icoane, cea dintâi icoană fiind dăruită de însuşi Mântuitorul Hristos pentru vindecarea lui Afgar, domnul Edesei.
Credincioşii care vor participa în acest sfârşit de săptămână la procesiunea religioasă de la Grădina Icoanei se vor putea închina la mai multe icoane făcătoare de minuni.

Una dintre atracţii va fi legată de Icoana Maicii Domnului cu trei mâini (Trihirusa), de la  Mănăstirea Neamţ care este o copie după icoana de la Mănăstirea Hilandar din Muntele Athos, Grecia. A fost adusă în ţară de cuviosul Paisie de la Neamţ, stareţ al Mănăstirii între anii 1779 -1794.

Zugrăvirea celei de-a treia mâini este legată de o minune petrecută în viaţa Sfântul Ioan Damaschinul, care a trăit în secolul al VIII-lea. Acesta a fost pedepsit de împăratul Leon Isaurul, prin tăierea mâinii, deoarece era cunoscut ca un apărător al Sfintelor Icoane. Sfântul Ioan a luat mâna sa tăiată şi a mers în faţa acestei icoane cerând să îl vindece şi Maica Domnului a vindecat mâna Sfântului. Drept mulţumire şi recunoştință Sfântul Ioan a adăugat la icoana Maicii Domnului o mână de argint, în partea de jos.

Icoana este vindecătoare de boli şi aducătoare de ploi la vreme de secetă şi va fi expusă la Biserica Icoanei până luni pentru a permite enoriaşilor să se roage la ea.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite