Ce proiecte vrea să realizeze în acest an Primăria Capitalei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectul de buget pentru 2012 prezentat ieri de Primăria Capitalei prevede alocarea a 1,29 miliarde de lei pentru ivestiţii, sumă mai mare decât cea alocată la începutul anului trecut, de 1,01 miliarde de lei.

Şi instituţiile finanţate din venituri proprii şi subvenţii de la bugetul local au prevăzută pentru cheltuielile de capital o sumă de 93,57 milioane de lei. Totodată, din împrumuturi externe ar urma să provină pentru investiţii 50,51 milioane de lei, iar din fonduri externe nerambursabile - 2,78 milioane de lei. Anul trecut, instituţiile finanţate din venituri proprii şi subvenţii de la bugetul local aveau prevăzute pentru investiţii 140,81 milioane de lei, iar din împrumuturi externe urmau să provină 302,02 milioane de lei, fondurile externe nerambursabile fiind de 97,09 milioane de lei.

Suma alocată de Primăria Capitalei în buget pentru investiţii reprezintă aproximativ 31% din cea prevăzută pentru cheltuielile instituţiei, care este de 4,14 miliarde de lei. Din suma propusă în acest an pentru investiţii, cei mai mulţi bani, respectiv 1.02 miliarde de lei, vor fi folosiţi pentru finanţarea unui obiective în continuare. Pentru obiectivele de investiţii noi au fost prevăzute 67,96 milioane de lei. Totodată, au mai fost alocate 166,13 milioane de lei pentru alte cheltuieli de investiţii dintre care 40,0 milioane de lei pentru achiziţii de imobile şi 43,55 milioane de lei pentru elaborarea studiilor de prefezabilitate şi fezabilitate şi alte studii.

Cele mai multe fonduri, pentru transporturi şi învăţământ

Din suma prevăzută pentru investiţii, cei mai mulţi bani au fost alocaţi pentru capitolele transporturi – 520,79 milioane de lei şi învăţământ – 250,20 milioane de lei. De sume importante ar urma să beneficieze şi capitolele Cultură, recreere şi religie – 184,87 milioane de lei şi Locuinţe, servicii şi dezvoltare publică – 158,29 milioane de lei.

La Transporturi, 491,12 milioane de lei sunt prevăzute pentru obiectivele de investiţii în continuare şi numai 4,698 milioane de lei pentru obiectivele de investiţii noi.   

Dintre obiectivele bugetate, cele mai mulet fonduri au fost alocate pentru supralărgirea Şoselei Pipera şi realizarea pasajului aferent şi anume 130 de milioane de lei. Urmează străpungerea Buzeşti – Berzei – Uranus, pentru care au fost alocate 116,0 milioane de lei. Şi pentru pasajul Basarab sunt prevăzute 83,79 milioane de lei.

Fonduri mai importante ar mai urma să primească şi străpungerea Doamna Ghica – Chişinău (30,0 milioane de lei), Bulevardul Aerogării (25,0 milioane de lei), Pasajul Muncii (25,0 milioane de lei) şi Pasajul Mihai Bravu (25,0 milioane de lei). De asemenea, au fost prevăzute 10,5 milioane de lei pentru Pasajul Băneasa. Proiectul mai prevede şi alocarea a câte 6,0 milioane de lei pentru penetraţia Splaiul Independenţei – Cirel - Autostrada şi pentru penetraţia Prelungirea Ghencea – Domneşti. Pentru străpungerea Bulevardul Nicolae Grigorescu – Splai Dudescu sunt alocate 3,86 milioane de lei.

La obiective de investiţii noi, o sumă mai mare a primit pasajul subterane de la Piaţa Presei Libere şi anume 4 milioane de lei. Totodată, sunt prevăzute 20 de milioane de lei pentru Pasajul subteran Piaţa Charles de Gaulle, sumă care include şi studiul de fezabilitate, precum şi proiectul tehnic.

5 milioane de lei pentru grădiniţe noi

Şi la capitolul învăţământ cea mai mare parte a banilor sunt prevăzuţi pentru obiectivele de investiţii în continuare – 243,38 milioane de lei. Fondurile sunt alocate pentru programul de reabilitare a şcolilor cofinanţat de Banca Europeană de Investiţii (BEI). În ceea ce priveşte obiectivele de investiţii noi, în proiect au fost prevăzute 5,19 milioane de lei, pentru programul care prevede construirea de grădiniţe noi. Din această sumă, sunt alocate 5 milioane de lei pentru o investiţie la Şcoala nr. 190 din sectorul 4.

La capitolul Cultură, recreere şi religie au fost, de asemenea, bugetate în special investiţiile deja începute, care primesc 184,87 milioane de lei. Din această sumă, 150 de milioane de lei sunt pentru Arena Naţională şi 34,87 milioane de lei pentru construirea unei parcări supraterane cu terenuri de sport lângă stadion. Mai sunt prevăzute 5 milioane de lei pentru consolidarea, restaurarea şi conservarea Arcului de Triumf.  

Investiţii în reţelele de alimentare cu apă şi canalizare

La capitolul Locuinţe, servicii şi dezvoltare publică sunt prevăzute 70,29 milioane de lei pentru investiţii în continuare şi 27,00 milioane de lei pentru investiţii noi. În ceea ce priveşte investiţiile în continuare, cea mai mare parte a banilor sunt pentru alimentarea cu apă - 52,81 milioane de lei. Din această sumă, 47 de milioane de lei sunt pentru programul de reabilitare a zonelor urbane cu deficit major în servicii de alimentare cu apă din sectoarele 1 şi 5, derulat cu Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. mai sunt prevăzute 3,94 milioane de lei pentru cartierul Ion Creangă, 136.000 de lei pentru cartierul Andronache şi 558.000 de lei pentru cartierul Progresului. Şi pentru refacerea zonei istorice sunt alocate 12 milioane de lei. La investiţii noi, au fost bugetate lucrări pentru introducerea reţelelor de alimentare cu apă şi canalizare în cartierul Petricani (12 milioane de lei) şi în cartierul Henri Coandă (15 milioane de lei).

În proiect mai sunt trecute sume şi pentru servicii de consultanţă în vederea elaborării temelor concursurilor pentru amenajarea zonei Pieţa Universităţii - Teatrul Naţional (124.000 de lei) şi a zonei Piaţa Matache (250.000 de lei).

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite