VIDEO Prima casă solară de concepţie românească, construită de studenţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Hala de Construcţii Metalice a Universităţii Tehnice de Construcţii din Bucureşti a început construcţia unui prototip de casă solară, care va reprezenta România la concursul Solar Decathlon Europe 2012. 

Proiectul este realizat de PRISPA, prima echipă de studenţi români calificată la concursul internaţional de arhitectură şi tehnologii integrate Solar Decathlon Europe 2012. Scopul competiţiei este crearea şi construirea unui prototip de casă solară autosuficientă, confortabilă, accesibilă şi frumoasă.

Potrivit membrilor echipei, casa PRISPA respectă standardele europene de locuire şi nevoile psihologice de confort. Casa are o structură modulară care
poate primi extinderi sau elemente reconfigurabile în spaţiul de locuit. Casa solară complet echipată costă aproximativ 70.000 de euro.

Proiectul este susţinut de Facultătatea de Arhitectură a Universităţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu”, Universitatea Politehnică din Bucureşti şi Universitatea Tehnică de Construcţii din Bucureşti.

În septembrie, echipa va asambla casa PRISPA în maxim zece zile, pentru a participa alături de alte 19 echipe la expoziţia-concurs Solar Decathlon Europe 2012. Concursul are zece secţiuni, de unde vine şi numele de „decathlon”. Celelalte echipe sunt din Germania, Danemarca, România, Spania, Franţa, Olanda, Ungaria, Italia, Norvegia, Portugalia, Regatul Unit, China, Japonia, Brazilia şi Egipt.

Solar Decathlon Europe este cea mai importantă competiţie internaţională dedicată universităţilor, care promovează folosirea energiei solare pentru locuinţe unifamiliale eficiente din punct de vedere energetic. Obiectivul echipelor participante constă în proiectarea şi construirea unor prototipuri de case care să consume cât mai puţine resurse şi să producă minimul posibil de deşeuri pe durata ciclului de viaţă al clădirii.

Principalul susţinător al competiţiei Solar Decathlon este Ministerul Spaniol al Lucrărilor Publice, prin intermediul Secretarului de Stat pentru Locuinţe şi Dezvoltare Urbană, cu asistenţa Universităţii Politehnice din Madrid, al Uniunii Europene şi al Departamentului pentru Energie al guvernului american. Competiţia Solar Decathlon Europe este, de asemenea, sprijinită de Consiliul Local al oraşului Madrid şi de IDAE.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite