Operaţie în premieră la Spitalul Bagdasar-Arseni: unei fete de 16 ani i s-a montat un aparat care să reducă crizele de epilepsie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Azi a avut loc, la Spitalul Bagdasar-Arseni din Capitală, în premieră pentru România, operaţia de montare a unui dispozitiv care reduce crizele de epilepsie, pentru un copil de 16 ani.

Pacientul se numeşte Andreea Şchiopu şi este elevă în clasa a şaptea. Fata suferă de epilepsie de la vârsta de opt ani. Părinţii acesteia au încercat să găsească o soluţie pentru boala copilului lor.

Soluţia, găsită pe internet

Situaţia fetei se înrăutăţea în fiecare zi, iar crizele erau tot mai dese. „Copilul meu a făcut tot posibilul să meargă la şcoală, chiar dacă boala nu i-a permis. Acum începem o altă viaţă“, a spus, zâmbind, pentru bucuresti.adevarul.ro Ruxandra Şchiopu, mama fetei.

Părinţii Andeei Şchiopu au găsit pe internet existenţa unei astfel de operaţii de montare a unui neurostimulator care să reducă crizele de epilepsie.

Au vrut să plece în Turcia

Însă, era destul de riscant, întrucât în România au existat până acum doar două astfel cazuri, în urma cărora au fost operate două persoane adulte.

Iniţial, au hotărât să plece în Turcia, pentru ca această intervenţie medicală să aibă loc la clinica Anadolu, însă bugetul nu le-a permis.

Astfel, s-au mobilizat şi au mers la Spitalul Bagdasar-Arseni din Bucureşti pentru a propune ca fiica lor să fie operată în România. Pentru acest lucru, a fost nevoie de doi medici aduşi speciali din Slovenia, care au colaborat cu Alexandru Taşcu, şeful secţiei Neurochirurgie Pediatrică.

Premieră pentru România, bucurie pentru familie

Părinţii fetei au plătit pentru operaţie 20.000 de euro, bani strânşi din greu, singurul venti. Această sumă a acoperit plata pentru aducerea medicilor din Slovenia, plata aparatului, care a fost comandat din America, şi plata medicilor pentru intervenţie.

Într-un final, operaţia s-a dovedit a fi un succes. Andreei Şchiopu i s-a montat un neurostimulator, care va reduce crizele de epilepsie.

Aparatul funcţionează 24 de ore din 24, iar intensitatea impulsurilor poate fi reglată de către medici printr-o telecomandă specială. De asemenea, bateriile vor trebui schimbate odată la cinci ani. 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite