Hristu Şapera omul care va juca baschet la Alcatraz

0
Publicat:
Ultima actualizare:

El este câştigătorul concursului de baschet „unu la unu" Red Bull King of the Rock România şi va reprezenta ţara noastră la finala mondială din celebra închisoare americană.

Peste 100 de jucători din România, amatori sau profesionişti s-au duelat în iunie în cel mai simplu joc de baschet, dar şi cel mai solicitant, cel de „unu la unu". Fără coechipieri care să te susţină, fără antrenori care să te îndrume. Eşti tu, mingea de baschet, coşul şi adversarul. Un concept care s-a mulat perfect pe firea machedonului Hristu Şapera.

Regele încoronat la penitenciar

„Sunt o fire foarte competitivă şi am dorit tot timpul să demonstrez că sunt cel mai bun. Nu e niciun mod mai clar şi mai simplu să faci asta decât într-un joc unu la unu", spune Hristu, care în finala disputată în Penitenciarul Rahova a devenit Red Bull King of the Rock România.

Acum e pregătit să-şi ducă jocul peste ocean, în îndepărtata insulă Alcatraz, acolo unde aproape o jumătate de secol încă mai „locuiau" cei mai temuţi criminali din America. Este locul unde, pentru al doilea an consecutiv, va avea loc finala acestei competiţii, de această dată una mondială.

Pentru Hristu este un fel de întoarcere la origini, aventura sa baschetbalistică consumându-şi primii paşi chiar în Statele Unite şi, ironic, chiar foarte aproape de Alcatraz, în San Francisco.

„Mergeam la pâine în dribling"

„Prima şi prima dată am jucat baschet în curtea Liceului Mihai Eminescu. Am convertit o minge de fotbal şi încercam să o driblez printre picioare pe cei 700 de metri de la scara blocului la şcoală", povesteşte Hristu.

Hristu Şapera

Însă adevăratul început de drum avea să aibă loc în Statele Unite. „Pentru mine vacanţa de vară petrecută în State, la 14 ani, a fost ca o călătorie iniţiatică. Acolo m-am îndrăgostit iremediabil de baschet. Acolo mi-am cumpărat prima minge de baschet, de care nu m-am mai despărţit timp de trei ani", rememorează Şapera.

L-a auzit într-un interviu pe idolul său, Magic, cum povestea că obişnuieşte să bată mingea peste tot unde se duce. Şi acest lucru i s-a întipărit bine în minte. „Mă duceam şi să cumpăr pâine în dribling. N-am avut niciun profesor de baschet, dar mă uitam încontinuu la televizor şi încercam să copiez orice mişcare pe care o vedeam la jucătorii din NBA", mai spune câştigătorul Red Bull King of the Rock.   

Şi-a început cariera de antrenor

Pentru un jucător care nu a trecut niciodată prin sistemul clasic, al grupelor de juniori, cariera lui Hristu este impresionantă. A reuşit să treacă de la echipa liceului, unde a trăit cele mai frumoase momente jucând în faţa unei Săli Polivalente arhiplină, în Divizia B, la Granitul Bucureşti şi apoi în prima divizie la Rapid Bucureşti. Acum se bucură că va avea ocazia să joace baschet în mod oficial şi acolo unde a visat mereu, în Statele Unite.

„Ca orice jucător am visat la NBA. Acum mă mulţumesc şi cu un «unu la unu» la Alcatraz", spune Hristu zâmbind. Între timp şi-a început şi cariera de antrenor, la Granitul şi CSM Bucureşti, iar printre performanţele sale se poate mândri şi cu un titlu mondial la World Children Games, unde a coordonat echipa de „trei la trei" a României. Altfel, mai are un singur vis. Să joace „unu la unu" cu Michael Jordan. „Este Dumnezeul baschetului. Probabil nu l-aş învinge nici când ar avea 80 de ani. Dar tare mi-aş dori să-i marchez măcar un coş", este dorinţa cea mai mare a lui Hristu Şapera.

Ce-i place:

Viaţa alături de familie şi prieteni, să cunoască oameni şi să împărtăşească idei.

Ce nu-i place:

Ciorba de burtă, drumul spre mare, vineri şi înapoi spre Bucureşti, duminică şi oamenii foarte plini de ei, dar fără valoare.

Întrebări şi răspunsuri

Care au fost oamenii care te-au influenţa în carieră?

Sunt doi. Profesorul Silviu Evi, de la Liceul Sfântu Sava, care m-a cooptat în echipa liceului şi mi-a dat şansa să trăiesc poate cei mai frumoşi ani ai carierei. Şi domnul Horaţiu Giurgiu, cel care m-a descoperit total întâmplător la un meci de amatori şi mi-a dat ocazia să joc în Divizia B la Granitul.

Unde e mai greu, pe bancă sau în teren?

Sunt antrenor de doar doi ani, dar pot spune că niciunde nu e greu. E doar foarte frumos, atât timp cât iubeşti ceea ce faci.

Hristu Şapera

Născut. 18 decembrie 1980, Bucureşti

Studii. Universitatea Nicolae Titulescu

Experienţă. A jucat la Granitul Bucureşti şi Rapid Bucureşti, iar acum antrenează la CSM Bucureşti.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite