Dilemă în Piaţa Victoriei: metamorfoza sau afacere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ampla reamenajare din zona Victoriei este o iniţiativă a Primăriei considerată de arhitecţi o aberaţie sau un interes financiar.

Pasajul subteran care face legătura între muzee, construirea unei statui impunătoare şi reorganizarea circulaţiei rutiere sunt numai câteva dintre planurile Primăriei Capitalei, care par a fi absurde din punctul de vedere al arhitecţilor.

Gheorghe Pătraşcu, arhitectul-şef al Capitalei, a declarat că, în maximum cinci ani, vor începe lucrările de remodelare a Pieţei Victoriei, care va fi schimbată radical printr-un plan de anvergură propus de directorul Muzeului Ţăranului Român încă din 2005.

Tunel, parcare şi luminatoare

Arhitectul-şef din Bucureşti şi directorii muzeelor Antipa, Ţăranul Român şi Geologie s-au inspirat de la modelul aplicat la Paris, în faţa celebrului muzeu Luvru. Astfel, cele trei muzee din Bucureşti vor constitui un pol cultural, fiind conectate printr-un culoar subteran, a explicat Teodor Frolu, vicepreşedintele Asociaţiei „Spaţiu Urban Bucureşti”.

Tunelul va fi construit la o adâncime de aproximativ şase metri, fără a depăşi nivelul şoselei, va avea o lungime de 70 de metri, iar pe lateralele Bulevardelor Kiseleff şi Aviatorilor vor fi amplasate luminatoare de sticlă. Totodată, se va construi o imensă parcare subterană, care să susţină traficul de vizitatori. Motivaţia oficialităţilot bucureştene a fost că lipsa locurilor de parcare afectează foarte mult accesibilitatea turiştilor, atât autohtoni, cât şi străini.

Aspectul final al proiectului va fi stabilit în urma unui concurs ce se va organiza, cel mai probabil, în a doua jumătate a anului în curs, la care vot participa arhitecţi internaţionali. Odată aprobat, finanţarea proiectului se va face atât cu fonduri structurale, cât şi de la Primăria Capitalei.

Statuie de 14 metri

Mai mult decât atât, Primăria Capitalei intenţionează să amplaseze în Piaţa Victoriei o statuie a Regelui Ferdinand, realizată de sculptorul Florin Codre. Sculptura care îl înfăţişează pe rege călărind va fi o replică a monumentului realizat de Ivan Mestrovici, în 1937. Statuia ecvestră va avea înălţimea de 14 metri şi va fi poziţionată în locul fostului monument al lui Stalin sau în mijlocul pieţei, potrivit arhitectului Dan Pătraşcu.

De asemenea, în planul de anvergură este prevăzută şi reorganizarea circulaţiei rutiere din zona Victoriei.
Teodor Frolu consideră că „Bucureştiul duce lipsă de locuri cu identitate”, de aceea reamenajarea zonei Victoriei este un proiect binevenit, însă nu este de acord cu amplasarea statuii ecvestre în zonă. „Se amestecă lucrurile, un astfel de monument nu s-ar încadra în aspectul pieţei”, a spus arhitectul. „Dacă ţin aşa mult la statuia asta şi dacă e mare, opulentă şi scumpă, cel mai potrivit loc pentru ea ar fi în faţa Guvernului”, a spus ironic Teodor Frolu.

Proiect propus de „şmecheri” cu interese materiale

De cealaltă parte a baricadei se află arhitecţii care sunt sceptici în legătură cu această schimbare radicală a Pieţei Victoriei. Aceştia consideră că Primăria Capitalei a procedat ,,de-andoaselea” şi că, cel mai probabil, în spatele planului ar fi nişte interese financiare ale unor oameni influenţi.

Arhitectul Dan Marin a explicat pentru „Adevărul” de ce este cusută cu aţă albă povestea reamenajării urbanistice. „În cazul unui asemenea proiect, Primăria trebuie să prezinte problema dintr-o anumită zonă, iar în cadrul concursului, fiecare architect propune câte o rezolvare, un plan complex.

Arhitectul câştigător, împreună cu administraţia locală, va implementa proiectul, astfel încât raportul calitate-preţ să fi cel mai bun. Aceasta este situaţia ideală. Pentru că planul a fost deja realizat, s-a acţionat exact pe dos şi, cu siguranţă a fost propus de nişte şmecheri cu interese materiale”, a lămurit Dan Marin.

Investiţie costisitoare

Cu privire la statuia ecvestră a Regelui Ferdinand, arhitecţii sunt de părere că este o investiţie inutilă şi mult prea costisitoare, în condiţiile în care Bucureştiul are nevoie de alte îmbunătăţiri. Preţul unui astfel de monument se ridică până la câteva milioane de euro, iar amplasarea lui în Piaţa Victoriei ar dezavantaja peisagistica urbanistică a zonei.

Arhitecţii spun că se va repeta povestea statui Regelui Carol I, din Piaţa Revoluţiei, sculptată tot de Florin Codre, care a fost amplasată „cu forţa” în faţa Muzeului Naţional de Artă a României, fără să aibă aprobare din partea Comisiei pentru Monumente de For Public, din cadrul Ministerului Culturii. Mai mult decât atât, statuia ar fi fost achiziţionată de către Sorin Oprescu cu 3,5 milioane de euro.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite