„Oaza“ de la kilometrul zero este contestată de arhitecţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectul câştigător pentru reamenjarea Pieţei Universităţii a stârnit discuţii aprinse în rândul specialiştilor. O petiţie online şi o pagină pe Facebook se opun soluţiei.

Proiectul care a câştigat, la începtului lunii noiembrie, concursul pentru amenajarea spaţiului de deasupra parcării subterane de la Universitate continuă să nască discuţii. Pe internet a fost lansată o petiţie prin care se solicită reluarea competiţiei întrucât soluţia câştigătoare nu este considerată potrivită pentru acel spaţiu. Iniţiatorii acesteia susţin că proiectul „nu răspunde suficient de bine nevoilor şi exigenţelor comunităţii şi spaţiului istoric şi urban pe care ar urma să îl ocupe“. Până acum, petiţia a fost semnată de 41 de persoane.
 
Pagină pe Facebook anti-proiect

În acelaşi sens, a fost creată şi o pagină pe Facebook intitulată „Contestarea rezultatului de la concursul Piaţa Universităţii“ care are până acum 55 membri. Pagina a fost iniţiată de arhitectul Andrei Manolescu, care a vrut să participe la concurs prin firma sa de arhitectură, Arcsett, dar care n-a mai fost acceptat în competiţie pentru că nu a respectat termenul limită de înscriere. El consideră că proiectul care a ieşit pe primul loc nu respectă una dintre principalele cerinţe ale competiţiei şi anume cea referitoare la generarea unui spaţiu verde de aproximativ 3.000 de metri pătraţi.

Totodată, în opinia arhitectului, soluţia este foarte slabă din toate punctele de vedere, atât ca proiect de arhitectură, cât şi ca prezentare. „Dacă te duci cu un asemenea proiect în anul I de facultate, pici“, a argumentat Manolescu.

Păreri împărţite

Nici arhitectul Ioan Andrei Egli nu este de părere că proiectul care a câştigat competiţia este potrivit pentru acel perimetru deoarece nu păstrează spaţiul verde existent. „Nu se speculzează spaţiul verde care cred că ar trebui să existe acolo. Ar trebui să se păstreze spaţiul verde pentru că e păcat să-l eliminăm şi să fie un spaţiu care vara dogoreşte“, a explicat Egli.

De asemenea, şi arhitectul Teodor Frolu consideră că în zonă, care este destul de întinsă, ar mai putea fi plantaţi nişte copaci care să facă umbră pe timpul verii. El este de părere totuşi că proiectul care a câştigat competiţia este unul bun pentru că nu încearcă să aibă o identitate foarte puternică, ci mai mult îşi propune să rezolve probleme de circulaţie locală.

Cine sunt câştigătorii

Echipa care a ocupat locul I al concursului organizat de Ordinul Arhitecţilor din România şi Primăria Capitalei este alcătuită din trei fete, o româncă, o italiancă şi o franţuzoiacă, fiind coordonată de italianca Ambra Fabi.

Simplitatea machetei i-a impresionat pe cei şapte membri ai juriului din care a făcut parte şi arhitectul-şef al Capitalei, Gheorghe Pătraşcu. Acesta susţine că motivele pentru care a fost ales proiectul îl reprezintă faptul că nu este sofisticat.

Prin acest proiect, în zona Universităţii va fi proiectată o insulă exclusiv pietonală, care va fi înconjurată de spaţii verzi, delimitată de corpuri de iluminat. Prima schimbare vizibilă se va întâmpla la primăvară. Pentru această reconfigurare, Primăria Capitalei va scoate de la buget aproape 500.000 de euro.

 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite