EXCLUSIV Tun imobiliar la circul foamei din Piaţa Unirii: un fost fotbalist a păgubit statul cu peste 15 milioane de euro!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Terenul pe care se află clădirea-mastodont din buricul oraşului, situată chiar în spatele magazinului Unirea Shopping Center, a fost vândut de către stat la un preţ ridicol de mic

Edificiul din Piaţa Unirii, localizat pe Bulevardul Corneliu Coposu, din centrul Bucureştiului, face parte din lanţul de circuri ale foamei construite înainte de Revoluţie şi a fost lăsat de izbelişte timp de 20 de ani. Cunoscut sub numele de Magazinul Kilometrul 0, uriaşa hală a intrat în atenţia bucureştenilor după ce, anul trecut, au fost demarate lucrările de reamenajare interioară a imobilului.

În urma investigaţiilor, reporterii „Adevărul” au descoperit că o firmă privată a intrat în posesia terenului, după ce a plătit către stat o sumă absurd de mică, în condiţiile în care potenţialul comercial al zonei respective este foarte ridicat.

CITEŞTE ŞI

EXCLUSIV Vezi cum a jefuit un întreg oraş judecătorul penal Florin Costiniu GALERIE FOTO

1,02 euro pe metru pătrat

În anul 2005, potrivit actului publicat în Monitorul Oficial, nr. 3866/5.12.2005, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a contribuit la majorarea capitalului social al Societăţii Comerciale Minerva S.A. prin subscripţia de aporturi în natură. Cu alte cuvinte, AVAS a oferit terenul aflat sub clădirea din Piaţa Unirii, care aparţinea statului, firmei Minerva pentru acţiuni în valoare de 0,60 la sută din capitalul social. Concret, contravaloarea terenului s-a transformat în acţiuni pe care statul ar fi trebuit să le primească de la Minerva. Preţul terenului care se întinde pe o suprafaţă de aproape 14.000 de metri pătraţi a fost evaluat la suma ridicolă de 15.300 de euro, adică 1,02 euro pe metru pătrat. Preţul a fost stabilit de Societatea Comercială Coral Expert S.R.L., iar AVAS a fost de acord cu raportul de evaluare întocmit de aceasta.

Tranzacţie declarată ilegală

Agenţii imobiliari au spus că niciodată, în nicio zonă a Bucureştiului, preţul unui metru pătrat de teren nu a fost atât de mic, cu atât mai puţin în anul 2005, când domeniul imobiliar era în plină ascensiune. O expertiză specializată a stabilit faptul că, în acel an, preţul real al terenului era de 15 milioane de euro, adică metrul pătrat costa peste 1.000 de euro. Acest lucru înseamnă ca AVAS a vândut terenul care aparţinea statului pe o sumă de aproape 1.000 de ori mai mică decât valoarea reală, primind un procent de la fel de multe ori mai mic din capitalul social al firmei Minerva.

Acţionarii minoritari ai companiei Minerva au fost, de asemenea, prejudiciaţi de grupul-mamă, care este condus în proporţie de peste 60 la sută de miliardarul Aurel Muntean.

Află de pe forbes.ro ce afaceri conduce Aurel Muntean

Reclamaţie de la „minoritar”

Un acţionar minoritar, Dan Bărbulescu, care este reprezentantul Societăţii Comerciale Astral S.A., a acuzat în anul 2007 grupul Muntean de prejudicierea statului român prin subevaluarea masiva a terenului de 14.000 de metri pătraţi. Ca urmare a acestui demers, judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti au constatat ilegalitatea evaluării terenului din centrul Capitalei. Recursul intentat de Minerva S.A. a fost respins în 2009 de Înalta Curte de Casţie şi Justiţie, menţinând ca legală şi temeinică decizia Curţii de Apel.

A rezultat astfel, o subevaluare majoră atât a terenului din Piaţa Unirii, cât şi a altor terenuri, menită să servească, în mod ilicit, doar intereselor acţionarului majoritar al companiei, în dauna statului. În continuare, la peste trei ani de la sentinţa irevocabilă a Curţii de Apel, AVAS, instituţia reprezentantă a statului nu întreprinde niciun demers de valorificare a dreptului de primi acţiuni în temeiul legii, fiind astfel părtaşă la fraudarea statului de către acţionarul majoritar, în condiţiile în care numai terenul din Bulevardul Corneliu Coposu valorează peste 15 milioane de euro, conform expertizei realizate în instanţă. Nici până în prezent, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) nu a reuşit să restabilească situaţia anterioară fraudei şi nu a fost aplicată nicio sancţiune persoanelor responsabile pentru falsul în declaraţii săvârşit.

Construiau fără autorizaţie

Din 2011, Minerva S.A. a deschis un şantier în spatele circului foamei, însă nu este foarte clar ce urmează să se întâmple acolo. La vremea respectivă, firma constructoare obţinuse doar un Certificat de Urbanism de la Primăria Sectorului 3, conform declaraţiilor arhitectului-şef Ştefan Dumitraşcu.

Șantierul-fantomă al viitorului complex

Click pe poze pentru a vedea mai multe imagini cu șantierul controversat!

Documentul nu permitea însă începerea lucrărilor, în lipsa autorizaţiei de construcţie şi a aprobării proiectului de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti. Cu toate acestea, muncitorii lucrau de zor pe şantierul-fantomă, care nu prezenta nici numele firmei, nici vreo autorizaţie de construcţie. Mai mult decât atât, şeful de şantier a spus că, potrivit proiectului, în acel loc vor construi un mall şi un hotel. Arhitectul-şef al sectorului 3 a declarat că s-a efectuat şi un control la Magazinul Kilometrul 0, iar societatea a fost amendată pentru începerea lucrărilor de construcţie fără autorizaţie impunându-se oprirea lucrărilor până la intrarea în legalitate. Acest lucru nu a împiedicat firma să continue lucrările, drept urmare, reporterii ”Adevărul” i-au surprins pe şantierişti muncind de zor în spatele şi în interiorul magazinului. Între timp, compania a obţinut toate autorizaţiile necesare, însă arhitectul-şef a declarat că toate aprobările permit numai reabilitarea şi reamenajarea interioară a clădirii.

Cine este investitorul controversat

Societatea Minerva SA este condusă de omul de afaceri Aurel Muntean, cel mai bogat sibian din TOP Forbes 500 Miliardari. Afaceristul a fost fotbalist la FC Inter Sibiu şi Sportul Stundeţesc în anii 80’ şi a devenit miliardar prin afaceri comerciale şi turistice. Muntean deţine Magazinul Victoria şi Halele Unirea din Bucureşti, Hotelul Împăratul Romanilor şi centrul comercial Dumbrava din Sibiu, dar şi alte peste 400 de spaţii comerciale aflate în restul ţării. Reporterii “Adevărul” l-au contactat pe afacerist, însă acesta nu a dorit să dea nicio declaraţie.




București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite