Culmea evaziunii: Comercianţii din Complexul Europa întâmpină Garda Financiară cu petarde pe tarabe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După zece zile-maraton de controale în complexul comercial Europa, campion la evaziune fiscală, comercianţii ilegali sfidează orice autoritate şi îşi văd liniştiţi de treabă. Ei au umplut tarabele cu petarde şi artificii.

Recentele razii efectuate de comisarii Gărzii Financiare în complexul Europa nu au avut efectul scontat. În ciuda impresionantei desfăşurări de forţe a autorităţilor, comercianţii chinezi nu par să se teamă de ceva şi nici nu dau impresia că riscă să rămână fără marfă.

Mai exact, Garda Financiară împreună cu Prefectura Capitalei, dar şi alte instituţii alte statului, au urmărit să anihileze ilegalitatea care se desfăşoară de ani întregi pe acest domeniu din Voluntari, printr-o razie succesivă de două săptămâni, mai ales după ce s-a descoperit că doar o singură firmă din tot complexul avea autorizaţie de construcţie.

Evazioniştii „miros“ controalele

În continuare afacerile cu kitschuri se desfăşoară fără probleme. Consacrata abordare „ţe doreste clientu’?” se aude încă de la intrare, în ciuda privirilor reci ale chinezilor care te măsoară din cap până în picioare de frică să nu fii din „mafie” (n.r. Garda Financiară).

„Aşteptăm să plece garda într-un alt control şi apoi deschidem şi vindem cât putem. Când se întorc ne facem cuminţi. Am înţeles că o să plece de pe capul nostru de-abia pe 23 decembrie“, explica nonşalant una dintre vânzătoare.

Au răsărit „traficanţii“ de petarde

„Bombe, bombe. Banane şi pocnitoare“. Aşa îşi promovează marfa vânzătorii chinezi, în buza târgului. Reporterii „Adevărul“ au negociat cu „traficanţii“ de artificii preţurile pentru produsele pirotehnice, iar vânzătorii ne-au asigurat că au orice cantitate.

De cum am intrat în complex, primul vânzător de tarabă întrebat dacă ştie de unde putem cumpăra petarde ne îndrumă sigur pe el: „Mergeţi în capăt, unde se înfundă aleea. O să auziţi acolo că vă şoptesc vânzătorii «bomba, bomba»“. Am mers după indicaţii şi, într-o zonă în care tarabele erau închise, mai mulţi indivizi păreau că pierd vremea pe alee. Ne apropiem şi întrebam în şoaptă, conspirativ, de petarde. Ne măsoară din cap până în picioare şi încep să zâmbească. „Sunteţi de la Secţie? Aţi venit să ne luaţi marfa?“.

De cealaltă parte, autorităţile susţin că nu pot asigura paza complexului non-stop pentru a fi siguri că nu se rup sigiliile. „Nu putem să-i controlăm 24 de ore din 24, dar cu siguranţă vom intensifica controalele pentru că se apropie sărbătorile şi se stie că se face comerţ ilegal cu produse pirotehnice“, au declarat reprezentanţi ai Gărzii Financiare Bucureşti.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite